Nëse fëmija ka lindur i verbër


 • Fëmijëria verbëri
 • Zhvillimi i një fëmije të verbër
 • Kopshti, shkolla, puna për fëmijën verbër

 • Fëmijëria verbëri

  Familja ka lindur fëmijë të verbër ... Ky realizim - stresi i fortë për familjen e tij. Përvoja të tilla zakonisht janë rritur shqetësimin për të ardhmen e fëmijës: Si do të këtë efekt mbi shëndetin mendor dhe fizik? Do të zhvillojnë normalisht foshnja, të mësojnë, të komunikojnë me njerëz të tjerë? Përgjigje për të gjitha këto pyetje është kryesisht i varur nga sa i fortë dhe i durueshëm do të jenë prindër të cilët në pronësi një test të vështirë - të përshtatni fëmijën verbër në normale, duke përmbushur jetën.

  Për fat të keq, disa prej sëmundjeve të syrit (si hyperopia, miopi) mjaft sukses izlechivavayutsya. Sa për sëmundjet e lindura të analyzer vizuale - për shembull, atrofi të pjesshëm të nervit optik (dëmtimit të pjesshëm optik nervore, të cilat kalojnë sinjale nga syri në qendrat vizuale të lëvore cerebrale), sidomos në fëmijë hlybokonedonosheni - atëherë patologji pothuajse i ngjashëm nuk mund të trajtohen dhe të rëndë të kufizojë aftësitë vizuale e fëmijës.

  Dy ose tre muaj të jetës, një fëmijë me një të thellë të dëmtuar nga natyra e reagimet dhe sjellje nuk është shumë e ndryshme nga shohim një fëmijë të së njëjtës moshë.


  Vetëm pas kësaj periudhe patologji fillon të shfaqet dukshëm. Fëmijët prapa peer-to-mësuar mobilitetin e aftësive (që do të thotë duke e kthyer përsëri në bark dhe mbrapa, duke u përpjekur për t'u ulur poshtë, dhe më pas eci vetëm), ata ngadalësuar zhvillon të menduarit, vështirësi në përpjekjen për mastering veprim substanciale.

  Përveç kësaj, rënia në funksion vizuale ndikon negativisht në zhvillimin mendor, fizik dhe emocional, duke rezultuar në lëvizshmëri të ulët, humor të ulët, tendencë ndaj izolimit, "një pikiatë" dhe, rrjedhimisht, çon në neglizhimin e kontaktit me fëmijët e tjerë.  Zhvillimi i një fëmije të verbër

  Shumë prindër të fëmijëve të verbër dhe dëmtime shikimi, duke u përpjekur për të zgjidhur problemin duke përdorur ilaçin dal nevojën për të paguar më shumë vëmendje për zhvillimin fizik, mendor, muzikore dhe intelektuale të fëmijëve të tyre. Ne nuk duhet të harrojmë se, mbi të gjitha, fëmija ka nevojë për dashurinë e nënës, vëmendjen e saj, dhe për të kuptuar problemet e tyre dhe durim të pafund nga ana e të afërmve.


  Natyra i pajisur person tjetër sesa vizuale, dhe ndjenjat e tjera, auditory, nuhatjes, proprioceptive (burim i muskujt dhe tendons), i prekur. Kjo i lejon fëmijën deri në një masë të kompensuar mungesën e informacionit rreth botës, për shkak të mungesës së vizionit.

  Prindërit duhet të ndihmojë atë duke krijuar një mjedis të përshtatshëm që mundëson zhvillimin e shqisave.

  Që nga lindja e kësaj foshnje është e rekomanduar që të veshin një kominoshe për fënijë dhe një këmishë të lirë, të shtrënguar mbështjell me pelena atë të papranueshme.

  Për të stimuluar ndjenjat i prekshëm (kuptim i prekje, ndjenjë) duhet të vënë fëmijën në sipërfaqe të indeve me cilësi të ndryshme. Ajo mund të jetë mëndafsh, pambuk, kadife, kadife, dantella dhe pëlhura të tjera. Pre e rekomanduar fëmijën zhvishet - kështu që do të ishte më mirë për të ndjehen në sipërfaqe të lëkurës. Marrja në dispozicion të tij në lëvizje një babe dhënë sipërfaqe merr një ide e zonës përreth, ai formoi kuptuarit se si objektet lëvizin si ndryshon marrëdhëniet dhe pozitën e tyre në hapësirë, të zhvillojnë aftësinë për të kuptuar marrëdhëniet në mes të shkakut dhe pasojës.

  Është e dobishme për të bërë një batanije të veçantë fëmijë të bëra nga scraps e pëlhurave me textures të ndryshme. Skajet e dëshirueshme për të qep unaza, buttons, rruaza e rraketake, vargjet, këmbanat, etj Vendoseni fëmijën në batanije duhet të jetë në mënyrë që ajo mund të jetë në pozicione të ndryshme - në stomak, mbrapa ose anë.

  Nëse fëmija është i mbetur yjet janë pjesë e indeve të vendosura pranë njëri-tjetrit, duhet të ketë jo vetëm kontrast të prekshëm (mjaft dramatike të ndryshojnë në cilësi), por vizual (p.sh., një e zezë dhe kadife, të tjera - e bardhë dhe mëndafshi). Ju gjithashtu duhet për të kryer klasat e që kanë për qëllim krijimin e vëmendjes vizuale.

  Ata duhet të fillojnë sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse në muajt e parë të sistemit vizual është duke kaluar nëpër ndryshime të rëndësishme janë më të ndjeshme ndaj stimujve të jashtëm - të lehta dhe me ngjyra. Për të tërhequr vëmendjen e një fëmijë me dëmtime të thellë vizual, duhet të përdoren sa më shumë objekte të mundshme të ndritshme. Më i suksesshëm i këtyre është llambë (llambë, lodra fluoreshente), objekte me shkëlqim, fotografi dhe objekte me model kontrast, image zgjeruar. Nëse një kombinim i kundërt dhe lëvizjes nuk është e mjaftueshme, ju mund të përpiqet për të tërhequr vëmendjen për temën e çdo tingull foshnjore: zëri, melodi rrapëllimë, përgjimi në këtë temë.  Krijon kontakte emocionale. Me lindjen e një fëmije është shumë e ndjeshme për të rritur që kujdeset për të. Touch më i rëndësishëm fëmijë dhe dashuri. Kjo lëvizje nënat duhet të jetë i qetë dhe i matur. Sharp, të pasakta, gjeste të pasigurta fëmija i rritur të çojë në një gjendje të shqetësimit dhe ankthit, ajo mund të bëhet i shqetësuar dhe i mbytur në lot. Fëmijë ende nuk e kupton fjalët, por ndjenja toni i zërit, norma e fjalës. Kështu, ndërsa të ushqyerit dhe pereodyahayuchy fëmijë ose të angazhohen me të, ju mirëpresim të flisni me fëmijën tuaj. Mos lejoni fëmija britma jote shumë e gjatë. Dhe, sigurisht, menjëherë të përgjigjet në mënyrë të favorshme për të gjitha përpjekjet për të komunikuar me fëmijën, edhe pse ata mund të kufizohet vetëm për faktin se ai ende i dëgjon, bën lëvizje të paqartë, i jep disa tinguj.  Zhvillimin e sistemit vestibular. Të vegjël fëmijët e verbër pa klasa të veçanta pak stërvitje, kështu që ata të sistemit vestibular është i ngadalshëm. Kjo, nga ana tjetër, pengon zhvillimin e lëvizjeve aktive. Për të kompensuar për këtë fëmijë si shpesh si të nevojshme për të deri lag dhe të shkojë rreth me të. Kjo është bërë më i mirë, ndërsa në këmbë. Fëmija duhet të jetë në një shpinës të veçantë ("Kangur"). Veshur fëmijën në krahët e saj ose në një shpinës dhe e dëshirueshme kur kryejnë punët ekonomike dritë shtëpiake. Pas të gjitha, duke lëvizur me amë, baby pasiv ushtrimeve të saj lëvizje që promovojnë aparatin vestibular e saj.

  Përveç kësaj, ata sigurojnë kontakt të mirë trupit në mes të nënës dhe fëmijës, dhe ai kishte nevojë për një fëmijë të verbër!

  Lëvizje e tillë i përbashkët duhet të kryhet çdo ditë, të paktën për aq kohë sa pesha fëmija lejon mom të veshin.

  Familjaritet me botën. Në një fëmijë të verbër për arsye të dukshme, nuk ka nevojë për të hequr dhe të mbajë lart kokën, përhapjen e armëve të objekteve përreth dhe lodra, prek ato, zvarritje, ose të ecin për studim zonën përreth. Prandaj, dëshira për njohuri të botës në këtë fëmijë duhet të zhvillojnë prindërit.

  Sjellja eksploruese dhe të luajë me nënën e saj - një primar, por hap shumë të nevojshme në rrugën e attachment herët social (familja mëmë) në adaptimin e mëtejshëm shoqëror të fëmijës në kopsht, shkollë, etj

  Për të arritur këtë qëllim është e nevojshme për të inkurajuar çdo përpjekje për të lëvizur fëmijën dhe autonominë (gjithmonë nën mbikëqyrjen e të rriturve) si personale përvojën e tij, të vërtetë të jetës sjell shumë më e mirë se çdo përshkrim verbal. Ndërsa ata që janë në botën e jashtme do të jenë shqisat e tjera.

  Touch luan një rol të madh në takim një fëmijë të verbër me objektet përreth.
  Hands zëvendësojë sytë të verbërve, me ndihmën e tyre ai merr një ide rreth disa disiplina. Mësimi prekjen e fëmijës të verbërit, dëshira e tij për të inkurajohen që të përdorin duart e tyre për ekzaminimin e sendeve të ndryshme dhe materiale.

  Kështu prindërit, sigurisht, duhet të kuptojnë se fëmija nuk u bë i interesuar në shumë gjëra për aq kohë sa ai nuk do të flasë për to - ai thjesht nuk e shohin ata! Featuring fëmijës rriturit diçka duhet menaxhuar duart e tij, duke vënë mbi ta të tyre, dhe në të njëjtën kohë them se çfarë ngjyre objekt që forma e tij, për çfarë është dhe si të përdorin atë. Ju duhet të mësojnë fëmijën tuaj rregullisht inspektojë sendet e duke të dy duart (një dorë, për shembull, mban vegla dhe tjetri gjen një lodër në tavolinë dhe e vë atë në një tas).

  Sigurisht, fëmija duhet të paralajmërohen për rrezikun nëse ai është duke shkuar për të prekur diçka të nxehtë ose shumë ftohtë.

  Përndryshe, nga frika ndjenjë e papritur, fëmija do të jetë frikë të përdorin duart e tyre për "shqyrtim" të botës.

  Fëmija Mësimi i një lëvizjeje duhet të qëndrojë prapa fëmijës dhe të bëjë çdo gjë me të. Nëse kjo të jetë e kundërta, lëvizja do të pasqyrojë dhe fëmija do të jetë e vështirë për të marrë atë. Përveç kësaj, të rriturit duhet gjithmonë them një fëmijë të verbër në lidhje me atë që ata janë duke bërë në këtë moment po ndodh rreth. Kështu, ato formojnë parakushtet për themelimin e kontaktit semantik verbal me fëmijën.

  Dëgjimi. Imazhet dëgjimore të botës objektive mundësojnë fëmijët me të thellë përgjigjen zhvlerësimi vizual për të stimujve të lidhen ato me objekte dhe në përputhje me rrethanat organizojnë sjelljen e tyre.

  Duke folur me fëmijën tuaj, ju duhet të telefononi atë me emër, të shpjegojë për atë që flet. Dhe të jetë i sigurt për të parandaluar çdo manifestim të papritur të saj. Për shembull, para se të prek dorën e foshnjës. Përndryshe kjo mund të jetë frustruese ose frikë atë.

  Duke përdorur aftësitë e perceptimit auditory, fëmija i verbër mund të mësohen lëvizjet kapet. Në mënyrë që të kuptojnë subjektin dukej, ky fëmijë duhet akustikisht vendndodhjen e tij. Megjithatë, përmes dëgjimit ajo nuk mund të kontrollojë trajektoren e dorës drejt këtij qëllimi. Fëmijët e verbër para se të rregulluar pozicionin e duart pëllëmbë tuaj me madhësinë dhe formën e objektit, ajo duhet së pari të shqyrtojë prekjes (touch).

  Por përfundimisht fëmija duhet të kuptojë se ekziston një objekt dhënë, edhe pse ajo nuk mund të preken, dhe ai nuk e bëjnë një tingull. Prindërit duhet të mësojnë fëmijën tuaj për të identifikuar me vesh, e cila ra lodër ose të gjeni artikujt e humbur për të prekur. Për ta bërë këtë, fëmija duhet t'i jepet mundësia për të gjetur rrugën e tij, që i kishte rënë në dysheme, duke bërë që pikërisht aty ku ata janë. Nëse diçka përziera ndërtimin në një vend tjetër, kjo është një duhet të informojë fëmijën.

  Një tjetër pikë që duhet t'i kushtohet vëmendje: Identifikimi drejtime të ndryshme në hapësirë ​​dhe vendndodhjen e objekteve duhet të jetë aq i veçantë sa të jetë e mundur. Koncepte të tilla si "atje", "larg", "këtu" fëmija refuzon.

  Për përcaktimin e madhësisë së një objekti të verbër e fëmijëve, nga të trupit fëmijën size. Për shembull, "kjo është të njëjtën madhësi si dorën tuaj".

  Formimi i perceptimit auditory me motiv fëmijën për dialog, komunikim, gjuhë siguron veprimtarinë e fëmijës. Kjo më vonë bëhet një faktor vendimtar në kompensim të pjesshëm për verbërinë

  Music gjithashtu ndihmon. Vlera e imazheve muzikore në edukimin e fëmijës verbër, dhe sidomos ndikimi i tyre në zhvillimin e funksionit të trurit, nuk mund të overemphasized. Prandaj, që nga fillimi, prindërit duhet të inkurajojë fëmijën qorr ndaj klasave dhe muzikës vokale. Që në fillim të foshnjëri mitur duhet të caktoni të shkurtra (5-15 minuta) përditshmja "seanca", butësisht duke e çuar atë në muzikë ritmike e Dim melodi të bukur.

  Është e mundur për të butë të rock fëmijën në krahët e saj dhe të ndihmojë atë të kërcej (dhe mundësisht recitoj - kënduar). Është e rëndësishme, megjithatë, se pas muzikës të tilla "p'yatyhvylynok" fëmija mbeti në heshtje dhe jo në mënyrë të izoluar, por në një atmosferë të tingujve të brendshme natyrore - zëri i nënës, hapa të saj në apartament, këlthitës fëmijët në rrugë, zhurmën e tramvaje apo valë në furrë dhe kazan. t. n., duke iu përshtatur botës.

  Është e rëndësishme që fëmija është i përfshirë në familjen e përditshme në klasë. Kjo do të ndihmojë atë të marrë një ide se si, kur, dhe sa ka ngjarje të caktuara, dhe më vonë ajo do të luajnë ata në lojërat e tyre, marrjen gradualisht aftësi të caktuara të brendshme.

  Kjo duhet të lejojë që fëmija i rritur për të vepruar në mënyrë të pavarur, duke krijuar një mjedis të sigurt për të dhe duke siguruar kontroll të mirë. Gjërat në shtëpi duhet të mbani në zonat e përcaktuara në mënyrë rigoroze të nevojës për të ditur fëmijën. Atëherë ajo do të jetë e mundur për të lejuar ata për të mbledhur banesën e tyre dhe të kthehet në vendin e tij. Sigurisht, fëmija nuk ka gjasa të jetë në gjendje për të përballuar edhe me urdhërat e drejtë. Por, të rriturit duhet të vlerësojë atë për çdo shprehje e pavarësisë. Dhe të gjitha të metat mund të rregullohen më vonë.

  Pavarësia e Zhvillimit nga të rriturit gjithashtu promovon praktikën ku një fëmijë duhet të jetë në familje "punën e tyre", që korrespondon me moshën dhe fazën e zhvillimit.

  Ajo rrit fëmijë vlerësimin për veten, ai ka një dëshirë për t'u marrë me më shumë detyra komplekse. Natyrisht, para dhënies së një autonomi të caktuar fëmijë të verbër, prindërit duhet të sigurojë atë me një të sigurt dhe të rehatshme në shtëpi - për të bërë në dispozicion për aparatet baby, ilaçe, dritaret e hapura, shfryn dhe ballkon, një burim për ngrohje dhe kështu me radhë N. Por më e rëndësishmja -. Për të promovuar ndjenjë crumbs e parashikimit rrezikut personal.
  Ky fëmijë ndjenjë e dobishme dhe më vonë kur është koha për të shkuar përtej shtëpisë.

  Kujdes - Zhvillimi fizik. Zhvillimi motorik prapambetura verbër ose me probleme shikimi fëmijës ndikon në aktivitetet e saj të lojrave.

  Këta fëmijë mund të vazhdojnë të gjata primitive veprimet e përsëritura me objekte. Shkaku i këtyre lëvizjeve pandreqshëm se kec thjesht nuk mund të zënë veten me diçka më interesante. Megjithatë, është një manifestim i uniformitetit dhe kufizimet mund të parandalohen nëse fëmija angazhohen në një lojë interesante.

  Ushtrimi është i njohur për të luajtur një rol të rëndësishëm në formimin dhe zhvillimin e zonave të përshtatshme motorike physique. Prandaj, një fëmijë me dëmtime të thellë vizual nga javët e para të jetës kërkon përmirësimin gjimnastikë. Një grup i ushtrimeve është i bazuar në fiziologji e fëmijës dhe anatomi në moshën kapaciteteve fizike dhe intelektuale të fëmijës.  Fëmijët e verbër vegjël rekomanduar ushtrime në formë të lojës, e përbërë nga ushtrimet që kanë për qëllim zhvillimin e sistemit vestibular, sistemit muskulor dhe ndjeshmëri prekshëm. Një fëmijë mund të bëjnë ata me nënën time apo mësues. Është e dobishme për të kryer mësimin në të qetë, muzikë ritmike, sinkronizimin lëvizjet në kohë me të. Për të zhvilluar muskujt e duarve dhe gishtat (aftësitë motorike fine) mund të përdoret situata të përditshme (kur butonat e buttons fëmijë, shqyrton lodër të re, etj).

  Aftësi Vetë. Aftësia për të shërbyer vetë, pa ndihmën - më e rëndësishmja, pse duhet të mësojnë fëmijë të verbër.

  Ky është hapi i parë dhe më i rëndësishëm drejt përshtatjes së plotë sociale. Dhe prindërit duhet t'i kushtojnë vëmendje të veçantë këtij aspekti.

  Metoda kryesore, e cila është e bazuar mësuarit - të menaxhuar fëmijën duke vënë duart mbi ata vetë. Për më tepër, me fëmijën duke bërë një veprim, një i rritur duhet detaj që fëmija juaj të them se çfarë, pse dhe se si ajo bën. Megjithatë, për të mësuar fëmijët rreth krejtësisht të paaftë për të edhe prindërit më të zellshëm dhe pacientit. Fëmijë duhet të merrni një shumëllojshmëri të përvojave dhe aftësive, që ndërveprojnë me moshatarët e kthjellët. Marrëdhënie të tilla kontribuojnë në përshtatjen e saj natyrore, të ndihmojë në formimin fokus dhe edukimin e pavarësisë.  Ne të shkojnë jashtë në botë me një buzëqeshje. Pra, fëmijë u rrit dhe mësuar shumë, me ndihmën e miqve. Është koha për të zgjeruar hapësirën e jetesës, të marrë përshtypjet e reja të botës, duke hapur mundësi të reja të komunikimit. Por si mund të ka ardhur një moment i tillë? Një lloj "provë" në gatishmëri për kontakte shoqërore me njerëz të tjerë është ... buzëqeshje Child. Dhe nxitje më efektive për të - zë miqësor njerëzor. Gradualisht buzëqeshje dhe qesh fëmijë të verbër të bëhet më selektiv me ndihmën e tyre ai e shpreh dashurinë e tij në rritje për popullin e tij të dashur dhe të dashur.


  Socializimi përfshin zhvillimin e marrëdhënieve emocionale, komunikimin me njerëzit e tjerë.

  Dhe sigurisht, fëmijë i verbër ka për të mësuar për të ndërtuar këto marrëdhënie. Kjo do të ndihmojë atë të përshtatet më shpejt në kopshtin e fëmijëve (ndonjëherë ne mund të flasim vetëm për institucionet e specializuara të kujdesit për fëmijët) dhe në shkollë (në shumicën e rasteve, të specializuara). Suksesi në shkollë dhe marrëdhënie të mira me kolegët do të ndihmojë fëmijën tuaj janë cilësi të rëndësishme personale, si vetë-respekt, dëshirën për njohjen midis shokët e klasës dhe të afërmit, për nevojën për vetë-shprehje. Si për të ndihmuar fëmijën tuaj të arrijë të gjithë këtë? Gjëja më e rëndësishme që duhet të kuptohet është fëmija i verbër dhe prindërit e tij - që fëmija do të duhet të jetojnë në botë, i përshtatur për njerëzit kthjellët.

  Në një shëtitje në park, në oborr, në cirk dhe teatër për fëmijë, ai do të duhet të komunikojnë kryesisht me fëmijët normale të verbër, të cilat, natyrisht, do të tregojnë një interes në rritje atë. Ndoshta ata do të ndjehen keq për të pasur këtë djalë, dhe ndonjëherë formë jo shumë delikate. Dhe jo pyetje mjaft me takt rreth verbëri dhe shkaqet e saj janë, për fat të keq, e pashmangshme.

  Në raste të tilla, prindërit duhet të reagojnë me qetësi dhe me dinjitet. Mënyra më e mirë - për t'iu përgjigjur të gjitha duke i mbajtur qepen, diplomatikisht, pa turp dhe dramë të panevojshme, dhe herë pas zhvendoset në një temë tjetër dhe të sjellë një fëmijë diskutim të verbër.

  Në mënyrë të ngushtë dhe fëmijë të verbër, dhe ai së shpejti do të mësojnë të flasin rrjedhshëm në mënyrë të drejtë për ndonjë në veçanti, dhe një temë të pakëndshme. Dhe kjo aftësi është fëmijë shumë i dobishëm i verbër në jetë. Përvoja mbajtjen të qetë të dialogut, të ekuilibruar me moshatarët e panjohura dhe të huaj do të lejojë atë të ndihen jo vetëm interesat e tyre të ndryshme dhe atmosferë morale, por edhe të ndihmojë të zhvillojnë një tregues se biseda zhvillohet në një ton miqësor, dhe nuk ka asnjë arsye për diçka, ose koho- ose frikë. Dhe ndoshta mësojnë "" parashikon konflikt ndërpersonal, të cilat askush nuk është i sigurt.  Kuptimplotë bisedë fëmijë të verbër dhe nëna në moshë të re, bisedë nënës në prani të tij me miqtë dhe njerëzit postoronnmi dhe, më në fund, aftësia e fëmijës për t'u angazhuar në dialog - janë komponentet kryesore të kushteve për lojra të suksesshme të trajnimit, vetë-shërbimin, shkrim-leximit fillestar të saj në shtëpi, dhe në fund, Braille-listë, pasi që pothuajse të gjitha problemet e arsimit fillor dhe arsimin e fëmijëve të verbër varet nga aftësitë e tij të komunikimit. Nëse nuk ka dialog ndërmjet nxënësve (baby) dhe mësues (nënë), ajo është në këtë fazë të trajnimit të tij është jashtëzakonisht e vështirë apo e pamundur. Në anën tjetër, një fëmijë i verbër mësuar aftësitë më të vështira, koncepte dhe objekte (simbol muzikore, teoria muzikë, matematikë) mësuesit edhe të huaj thjeshtuar ndjeshëm nëse ata janë me prindërit e tyre mësojnë fëmijën të marrin në pyetje të saktë - kështu kanë gjithëpërfshirës, ​​sipas tij, përgjigjet, udhëzime të hollësishme, udhëzime të qarta dhe rekomandimet e informuara.  Kopshti, shkolla, puna për fëmijën verbër

  Fëmijët e verbër dhe me shikim të dëmtuar mund të marrë pjesë në programin parashkollor veçantë ku ato ofrohen disa teknika pedagogjike. Edukatorët mbajnë me vete klasa të veçanta - për shembull, organizojnë lojra dhe ushtrime dinamike në muzikë e këngë janë të dyja të zhvillimit të dëgjuarit, të folurit, prekje, sistemit vestibular, koordinimin e muskujve në duar, këmbë dhe mbrapa, dhe gjithashtu të kontribuojë në zhvillimin e aftësive motorike fine (p.sh., Klasat e balta modelimit). Përveç kësaj, për fëmijët me anomalitë thella e librave janë të veçanta vëllim (konveks) shkronja, shifra dhe ilustrime nga bota e skulpturë, arkitekturë, sport, teknologji, faunës dhe florës, dhe lodra llafazane.  Sigurisht, progres në arsim nuk mund të jetë aq i qartë sa ne do të dëshironim. Sidomos kur është fjala për të verbër hlubokonedonoshennyh fëmijë funksionet e sistemit nervor qendror (kryesisht të trurit) neurophysiological cilit nuk korrespondon plotësisht të moshës së tij. Por edhe atëherë përpjekjet nuk do të jetë e kotë dhe do të shpërblehet më vonë. Nuk është gjithmonë një arsye për të shpresoj se me moshën, situata është pak a shumë normal.

  Teens që shkollat ​​me sukses të plotë me konvikt për të verbër dhe probleme të pari (me testet e inteligjencës lartë) mund soostvetstvuyuschie përfundojë kolegj dhe të bëhen avokatë, historianë, muzikantë, madje edhe programuesit kompjuterike (për makina të pajisura me tastierë Braille dhe Synthesizer zë).

  Gjithashtu, të verbër dhe dëmtime shikimi mund të punojnë në ndërmarrjet arsimore dhe industriale All-rus të Shoqërisë për të verbërit, në varësi nga shkalla e këmbëngulje e vizionit, dhe mbledhësit plastike Electroarmature dhe kartonazhnikami - subjekt i të nxënit të mëparshëm në vendin e punës. Përveç kësaj, i verbër dhe punë të shkëlqyer me detyrat e sekretarit në telefon, masazhiste, ITP punës kopshtar Me pak fjalë, njerëzit me lezione të thella shumë mundësi për shoqërizim të plotë. Gjëja kryesore - nuk na lëshon zemra dhe të heqë dorë neduzi, megjithatë kjo nuk duket kërcënuese.

  Informacion nga artikullin "Një fëmijë i verbër: razvyte adaptive mundësitë dhe mënyrat për shoqërizim."