Nëse jeni të sëmurë sarkoidosis


 • Çfarë është sarkoidosis
 • Shkaqet e sarkoidosis
 • Çfarë duhet të bëni nëse jeni të sëmurë sarkoidosis
 • Simptomet e sarkoidosis
 • Diagnoza e sarkoidosis
 • Trajtimi i sarkoidosis

 • Çfarë është sarkoidosis

  Sarkoidosis - një sëmundje sistemike granulomatoz
  karakterizuar nga nyjet limfatike zgjeruar dhe të mushkërive, skelet,
  mëlçisë, sytë, dhe të lëkurës. Më shumë i zakonshëm në moshë të lulëzuar (20 deri në 40 vjet)
  dhe gratë vuajnë 2 herë më shpesh se meshkujt.

  Sarkoidosis akute zakonisht shërohet brenda dy
  vjet. Kronik, sarkoidosis progresiv, e cila është mjaft e rrallë, ndodh
  fibrozë e indeve të mushkërive dhe të çojë në dështim të frymëmarrjes.


  Shkaqet e sarkoidosis

  Besohet se zhvillimi i sëmundjeve të luajnë një rol të
  faktorët e mëposhtëm:

 • immunoreactivity thyer, në veçanti, aty
  Reagimi akute të ndikimit të mikobakteret atipike, kërpudhave dhe
  polen pishe;
 • predispozicion gjenetik;
 • kontaktoni me kimikate (p.sh., zirconium
  ose beryllium) mund të shkaktojë sëmundje.

 • Çfarë duhet të bëni nëse jeni të sëmurë sarkoidosis

  Nëse keni sarkoidosis mori gjatë Natyrisht, do të përpiqen
  të paguajnë më shumë vëmendje për shëndetin e tyre.

 • Nëse hiperkalcemia (kalcium tepërt në gjak) duhet
  shkoni në një dietë e ulët në kalcium.
 • Likuytesya në mënyrë rigoroze në përputhje me kortikosteroidet


  udhëzimet e mjekut.
 • Rregullisht studim dhe të ndjekin të gjithë
  recetë.
 • Nëse ju keni përkeqësuar shikimi, pyesni doktorin tuaj
  si ju kontaktoni Shoqatën e Ndihmës së vizualisht i paaftë dhe i verbër.

 • Simptomet e sarkoidosis

  Në fazën e hershme të sëmundjes, dhimbje në nyje
  (B wrists, këmbëve, bërryla), lodhje, rraskapitje, humbje peshe.

  Simptoma të tjera mund të ndryshojnë në varësi të prevalencës dhe lokalizimin
  fibrozë (vulë lidhës ind me paraqitjen e dhëmbëza në organe të ndryshme):

 • në frymëmarrjes (vështirësi në frymëmarrje, kollë
  zakonisht pa gëlbazë, dhimbje retrosternal; në raste të rënda, zhvillon pulmonare

  hipertensioni dhe zemra pulmonar);
 • Manifestimet lëkurore (nodules dhe lezione, lezione
  sinuses mucous hundës);
 • Dëmi sy (zakonisht inflamacion i irisit;
  në disa raste - e glaukomës, verbëri);
 • sistemi limfatike (zgjerimi i shpretkës,
  sëmundjet e shoqëruara me nyjeve limfatike);
 • Strukturat humbjen musculoskeletal (dobësi,
  dhimbje të muskujve dhe dhimbje të përbashkët, ulcerat sipërfaqësore në gishtat dhe
  këmbët);
 • mëlçisë (hepatiti zakonisht asimptomatik);
 • ndryshimet në sistemin kardiovaskular
  (rrahje zemre çrregullime ritëm);
 • sarkoidosis sistemit qendror nervor (paralizë,
  meningjit, konfiskimit të tipit epileptike, letargji, si në të sëmurë kritike

  azma).

 • Diagnoza e sarkoidosis

  Diagnoza bazohet në klinike dhe radiografike
  Ekzaminimi dhe rezultatet e testeve laboratorike. Për të konfirmuar diagnozën
  duke përdorur testin e lëkurës Kveyma-Siltsbaha. Të injeksione pacientëve të antigjenit i përgatitur
  mostrat e indeve nga shpretkë dhe limfatike pacientët me nyjë sarkoidosis. Nëse pacienti
  pacienti sarkoidosis në formën aktive, në vendin e injektimit në 2-6 javësh zhvillim
  granuloma. Reagimi është pozitiv nëse analiza e indeve të lëkurës në vend
  injeksion zbulon praninë e granuloma me qelizat epiteloide.

  Diagnoza
  përdoret gjithashtu:

 • X-ray provimet e gjoksit;
 • Testi pulmonar funksion;
 • rezultatet e testeve të gjakut, duke përfshirë gaz
  Përbërja e gjakut arterial.
 • Rezultatet negative të testeve tuberkulozi, imunologjik
  Reagimet dhe materiale kulture pështymë prania e mikobakteret dhe kërpudhave, negative
  Rezultatet e biopsi konfirmuar gjasat e sarkoidosis.


  Trajtimi i sarkoidosis

  Nëse sarkoidosis është asimptomatike, trajtimi nuk është
  kërkohet. Megjithatë, sëmundje sy, frymëmarrjes sistem, qendror nervor,
  të zemrës ose me simptoma të përgjithësuar (ethe, humbje peshe) janë të detyrueshme
  trajtim me kortikosteroide, sistemike ose mjeteve të jashtme.

  I njëjti trajtim
  treguar në hiperkalcemia (kalcium të lartë të gjakut) apo shkatërrues
  lezione të lëkurës. Kohëzgjatja e trajtimit është zakonisht 1-2 vjet, por disa pacientë
  kanë që do të trajtohen për jetën.

  Përveç kësaj, pacientët me sarkoidosis rekomandojnë një dietë
  ulët në kalcium. Nëse hiperkalcemia nuk mund të jetë i ekspozuar ndaj
  rrezet e diellit direkte.

  Informacion nga artikullin "sarkoidosis".