Çfarë është skizofrenia


 • Ajo që ne dimë për skizofreninë?
 • Cilat janë simptomat e skizofrenisë?
 • Ata që vuajnë nga skizofrenia?
 • Çfarë është skizofrenia?
 • Trajtimin e skizofrenisë
 • Cili është efektiviteti i trajtimit?
 • Ndihma e pacientëve me skizofreni?
 • Po në qoftë se një nga anëtarët tuaj të familjes, me skizofreni?

  "Është si një ëndërr, por kjo nuk është një ëndërr, sepse ju nuk fle.
  Dhe që ju nuk fle, ju thjesht nuk mund të zgjoheni ... "


  Ajo që ne dimë për skizofreninë?

  Skizofrenia është një sëmundje e rëndë dhe e zakonshme mendore. Aktualisht, vetëm skizofrenia Shtetet e Bashkuara prek rreth 2 milionë njerëz. Por, pavarësisht nga shkalla e sëmundjes, mjekët mund të ndjeshëm ose të paktën pjesërisht të lehtësuar vuajtjet e pacientit dhe familjes së tij.

  Kohët e fundit, medikamente të reja efektive që mund të lehtësojë në mënyrë të konsiderueshme jetën e të dy pacientët dhe të afërmit e tyre. Me barnave të reja mund të minimizuar nevojën për hospitalizimin e pacientëve me skizofreni dhe për të arritur çfarë jeta e tyre do të jenë më të pavarur dhe produktive.

  Në mungesë të trajtimit, skizofrenia mund të shkatërrojë jetën e pacientit, familjen e tij dhe madje edhe shoqërinë. Që nga skizofrenia karakterizohet nga ndryshime të pazakonta në personalitetin dhe sjelljen, të cilat mund të marrin forma të pakëndshme dhe madje e rrezikshme nga shoqëria shpesh refuzon pacientë të tilla. Dhe pastaj ata të vuajnë nga varfëria dhe shpesh nuk kanë vendbanim të përhershëm.


  Në mungesë të një trajtim të duhur të pacientëve me skizofreni mund të vdesë nga vetëvrasje.


  Cilat janë simptomat e skizofrenisë?

  Nuk ka asnjë simptomë të vetme që do të ishte tipike vetëm për skizofreninë. Të gjitha simptomat e sëmundjes mund të shihet në pacientët me sëmundje të tjera mendore. Disa nga simptomat e skizofrenisë mund të ndryshojë me kalimin e kohës. Shumë simptoma në gratë ndodhin më lehtë.

  Imperception. Tingujt e më të zakonshme, përvojat ose objekte të jetës së përditshme mund të shkaktojë në pacientët me skizofreni përgjigje joadekuate. Bota rreth nesh mund të trembë ata. Ata mund të jenë tepër të ndjeshme ndaj objekteve të një formë apo ngjyrë, ose zhurma.


  Pacientët ndonjëherë humbasin sensin e tyre të kufijve të qarta midis personalitetit individual dhe të njerëzve përreth ose objekteve.

  Halucinacione, iluzionet, iluzionet dhe konfuzion i proceseve të mendimit. Në mënyrë tipike, pacientët me skizofreni përjeton auditory dhe hallucinations vizuale dhe jerm. Përmbajtja e ideve delusional mund të jenë shumë të ndryshme. Pacienti mund të jetë i bindur se ai ishte Zot, ose se ai mund të kontrollojë mendimet e të tjerëve. Pacientët me skizofreni shpesh një vetëdije të fragmentuar ose konfuzion dhe të fjalës shkrifët.

  Ndryshuar ose fshirë emocione. Përgjigja e pacientëve me skizofreni në realitetin përreth shpesh është i pamjaftueshëm. Pacienti mund të qesh, dëgjimin e vdekjes së një të dashur, apo të ankohen për të fituar ekipin e futbollit, për të cilën ai ishte i sëmurë para.

  Ndonjëherë skizofrenia duket indiferent për gjithçka që po ndodh rreth. Prandaj, është e qartë se komunikimi me pacientët shpesh është shumë e vështirë ose e pamundur për shkak se ata shpesh e gjejnë veten në izolim të plotë

  Ndryshimet e tjera në sjellje. Skizofrenia mund të manifestuar lëvizje ndalimin ose veprime të përsëritura monoton dhe gjestet (sjellje ritual), të tilla si duke ecur në qarqet. Disa pacientë kanë humbjen e iniciativës dhe hezitim në vendimmarrje. Në raste të rënda, pacienti humb të gjitha kontaktet me të tjerët. Ajo mund të ndalojë plotësisht duke folur dhe për të shkuar për të të jetë në pozicion të caktuar për një kohë të gjatë.

  Kur diagnoza e "skizofreni", mjeku duhet të sunduar nga sëmundje të tjera të mundshme që lidhen me lezione organike të trurit që mund të paraqesin simptoma të ngjashme. Diagnoza e skizofrenisë arrihet nëse pacienti për të paktën 6 muaj atje kushtet psikotike, humbje e ndjenjës së realitetit, shkelje e kontaktit social dhe të menduarit dhe çrregullime të tjera mendore.


  Ata që vuajnë nga skizofrenia?

  Skizofrenia mund të merrni të sëmurë çdo person e çdo moshe, madje edhe fëmijë. Megjithatë, rreth 75% e pacientëve simptomat e para shfaqen në mes moshave 16 deri në 25 vjet. Njerëzit mbi moshën 40 sëmuren me skizofreni është shumë më pak, dhe burra vuajnë më shpesh se femrat.

  Edhe pse skizofrenia është i lidhur qartë me predispozicion trashëguar, për shumicën dërrmuese të njerëzve ende të merrni mundësi të sëmurë është shumë i vogël. Nëse asnjë nga të afërmit tuaj vuajtur ndonjëherë nga skizofrenia, në 99 raste nga 100, ju gjithashtu nuk merrni të sëmurë. Nëse pacienti është një nga prindërit tuaj, motrës ose vëllait, atëherë shanset janë që ju do të qëndrojnë të shëndetshme mendërisht, të barabartë me 90%. Edhe në qoftë se të dy prindërit vuajnë nga skizofrenia, me një probabilitet prej 60% e fëmijëve nuk e merrni të sëmurë. Nëse binjake e pacientit, probabiliteti që binjak tjetër i sëmurë është 30%.


  Çfarë është skizofrenia?

  Shkencëtarët ende nuk e dinë shkakun e saktë të sëmundjes, por ajo është e njohur se trurin e pacientëve me skizofreni ndryshon nga truri mendore e personit të shëndoshë.

  Sipas të dhënave të fundit shkencore, skizofrenia është e lidhur me reaksionet biokimike paaftë dhe strukturave të caktuara të trurit. Skizofrenia - ja, njëjtë dëmtimi organik trurit, të tilla si skleroza e shumëfishtë, sëmundja e Parkinsonit ose Alzheimerit. Ka teori që shpjegojnë skizofreninë si rezultat i infeksioneve virale të bartura në moshë të re, trauma të lindjes apo një tru të vogël, por ata nuk mund të marrë për të dhënë.

  Edhe pse faktorët trashëgues sigurisht luajë një rol në zhvillimin e skizofrenisë, ajo nuk është vendimtar. Shumë studiues besojnë se, si në rastin e sëmundjeve të zemrës, kanceri, diabeti dhe sëmundje të tjera kronike mund të jetë i trashëguar nga prindërit e vetëm rrit predispozicion për të skizofrenisë, e cila mund të realizohet vetëm në rrethana të caktuara.


  Trajtimin e skizofrenisë

  Simptomet e skizofrenisë janë nënshtruar trajtimit mjekësor. Megjithatë, si në rastin e diabetit, nuk gjeti ende drogë që mund të kuruar plotësisht sëmundjen. Megjithatë në psikiatri është një ilaç që lejojnë simptomat lehtësinë në shumicën e pacientëve me skizofreni.

  Droga përdoret për të trajtuar skizofreninë , quajtura droga antipsikotike ose neuroleptike (e këtyre barnave në trajtimin e skizofrenisë duke përdorur haloperidol, triftazin, Zyprexa, Rispolept, tsiklodol). Ata pengojnë hallucinations, iluzionet, dhe rivendosjen e proceseve mendore. Me sa duket, antipsikotikët korrigjuar shkeljet e reaksioneve biokimike në qelizat e trurit të shkaktuara nga sëmundja.

  Rehabilitimi psikosocial. Vetë Psikoterapia në gjendje për të kuruar simptomat e skizofrenisë, por aktivitetet individuale dhe në grup mund të ofrojnë mbështetje të rëndësishme morale dhe për të krijuar një atmosferë miqësore, e cila është shumë e rëndësishme si për pacientët dhe për të dashurit e tyre. Studimet e veçanta kanë treguar se ata pacientë të cilët, përveç grupit konvencionale terapi mjekësore morën pjesë rehabilitimit psikosocial, zgjatet sëmundje shumë më të lehtë.

  Shtrimin në spital. Është e nevojshme për të shtroj në spital ata pacientë të cilët janë duke përjetuar formën akute të skizofrenisë sidomos në periudhën fillestare të sëmundjes.

  Pas një kurs të terapisë drogës më efektive në këta pacientë mund të vazhdojnë mbështetjen e grupeve të trajtimit, qendrat e rehabilitimit apo pacient i jashtëm. Shpesh rifillimi dhe përkeqësimin e vërejtura në ata pacientë që vetë-mjekim është ndalur kundër këshillës së një mjeku përsëritet.


  Cili është efektiviteti i trajtimit?

  Trajtimi i barnave moderne është mjaft efektive në shumicën e pacientëve me skizofreni dhe perspektivat e ardhshme të duket mjaft inkurajues.
  Hulumtim i ri eksperimental në Neuroscience dhe psychopharmacology trurit mund të shpresojnë se terapi të drogës e skizofrenisë do të jetë më efikas dhe për të ndihmuar edhe më shumë pacientë.

  Sipas statistikave, rreth 25% e pacientëve me skizofreni marrë drogë psikotrope rregullisht për 10 vjet, u bë pothuajse i shëndetshëm. Kushti 25% e pacientëve të përmirësohet në mënyrë të konsiderueshme, dhe madje edhe 25% - në moderim. Rreth 15% e pacientëve nuk i përgjigjen trajtimit, dhe 10% vdiqën gjatë kësaj periudhe, kryesisht si pasojë e vetëvrasjes apo aksident.


  Ndihma e pacientëve me skizofreni?

  Para së gjithash skizofrenisë kërkon diagnozë të saktë, trajtim të hershëm dhe në kohë. Përveç kësaj, pacienti duhet mëshirë, mirëkuptim dhe respekt. Ashtu si çdo pacient të tjera serioze të sëmundjeve kronike, një njeri i cili vuan nga skizofrenia, kanë nevojë për ndihmë dhe mbështetje për të kapërcyer frikën dhe izolimi i shkaktuar jo vetëm nga sëmundja, por edhe shumë paragjykime lidhur me të.

  Që nga skizofrenia ndikon në shumë funksione të trupit, pacienti shpesh kërkon ndihmë fizike - nga higjienën personale dhe duke i dhënë fund zgjedhjen e dietë më të përshtatshme dhe monitorimin e rregullt të ilaçeve. Edhe pse trajtimi i duhur dhe i rregullt i shumicës së pacientëve me skizofreni mund të kthehet në jetën normale, edhe në këtë rast ata kanë nevojë për ndihmë në gjetjen e vendeve të punës, strehim, veshje, asistencë financiare, etj

  Si mund të ju ndihmojë? Nëse ju e dini se një të dashur me skizofreni, më e rëndësishme e çfarë mund të bëni për të - është për të ndihmuar të gjetur trajtim efektiv dhe të insistojnë që ai ka ndjekur këtë trajtim.

  Si të merren me simptomat? Kur hasni simptomat e skizofrenisë në një të dashur, ju do të jetë shumë më e lehtë për të përballuar në qoftë se ju të mësoni sa më shumë në lidhje me sëmundjen. Mundohuni të kuptoni, të paktën përafërsisht, se pacienti ka për të provuar dhe çfarë e shkakton skizofreninë sjellje të pazakontë apo konfliktit.

  Për shembull, është e rëndësishme për të kuptuar se iluzionet dhe hallucinations janë perceptuar nga ana e pacientit si një zë i vërtetë, imazhe apo ngjarje. A nuk e argumentojnë me pacientin, qesh me të ose të duket shumë i shqetësuar. Mundohuni të kuptoni se çfarë ndjen pacienti, qëndrimi qetësuar veten dhe të përpiqen për të qetësuar pacientin.

  Si për të përballuar krizën? Në disa raste, sjellja e pacientit me skizofreni mund të jetë shumë e çuditshme dhe madje e rrezikshme. Nëse duhet të përballen me sjellje të çuditshme të pacientit, do të përpiqen të qëndrojnë të qetë. Kur kanë të bëjnë me një ton të pacientit të deklaratave tuaja nuk duhet të dënohen, dhe shumica deklaratat duhet të jetë jashtëzakonisht i qartë dhe bindëse.

  Sjellja e çuditshme nuk është gjithmonë e sigurt. Edhe në qoftë se pacienti bëhet sjellje kërcënuese, ju duhet të qëndroni të qetë dhe të qartë në lidhje me kufijtë e shmangieve të lejuara në sjellje. Në rastet kur ju shihni se ju nuk mund të parandaluar sjelljet e rrezikshme nga ana e pacientit, ju duhet të kërkoni këshilla specialiste mjekësore nga telefoni ose kujdesit emergjent psikiatrik ekip dhe si një masë e fundit për të thirrur policinë.

  Sigurinë tuaj, siguria e të tjerëve dhe i durueshëm gjithmonë duhet të vendoset detyrë të madhe.


  Po në qoftë se një nga anëtarët tuaj të familjes, me skizofreni?

  Diagnoza e skizofrenisë - është jo vetëm një goditje për pacientin, por edhe një sfidë serioze për familjen e tij. Shumë familje të përpiqet për të fshehur faktin se disa nga të afërmit e tyre me skizofreni, dhe më të përpiqet për të përballuar me sëmundje. Si rezultat, këto familje të mbetet vetëm me një numër të problemeve. Nëse një prej të dashurit tuaj që vuajnë nga skizofrenia, atëherë ju jeni veçanërisht në nevojë për mirëkuptim, dashuri dhe mbështetje nga të tjerët.

  Ju duhet të kuptoni se si kanceri, diabeti ose sëmundje të tjera kronike, skizofrenia është shkaktuar nga proceset e brendshme në trurin e pacientit, jo gabimet tuaja në kanë të bëjnë me ta. Ju mund të fajësojnë të shkaktuar sëmundjen. Mos harroni ju nuk jeni vetëm.

  Skizofrenia nuk duhet të shkatërrojë familjen tuaj. Është e pamundur të përvojave plotësisht immersive dhe shqetësimet që lidhen me sëmundjen e një të dashur. Mos harroni për biznesin e tij dhe pushime dhe nuk le sëmundje të thithin ju plotësisht. Shkencëtarët besojnë se zbulimet e reja dhe trajtimet e reja do të sjellë shpresë për të kuruar shumë pacientë. Megjithatë, do të përpiqen për të bërë jetën e pacientit sot ishte e pranueshme, dhe të përpiqemi për të bërë jetën tuaj të pranueshme.

  Si pacientët me skizofreni shpesh nuk e kuptojnë se ata janë të sëmurë, ata janë të vështirë ose e pamundur për të bindur për nevojën për trajtim. Nëse gjendja e pacientit keqësohet, por ju nuk mund të bindë ose detyrojë atë që të trajtohet, ju mund të keni për të vënë atë në një spital psikiatrik pa pëlqimin e tij.

  Qëllimi kryesor si paraburgim dhe ligjet që qeverisin atë, është për të siguruar sigurinë e pacientit, i cili është në fazën akute, dhe njerëzit rreth tij. Përveç kësaj, detyra është e siguruar trajtim spitalor të pacientit, madje pavarësisht nga dëshirat e tij. Në informacionin përkatës mund të merret nga një organizatat mjekësore apo publike të profilit.

  Informacion nga artikullin "skizofreni".