Çfarë është ethe tifoideSfondi historik

Ethe tifoide u përshkrua për herë të parë në detaje në 1643 T.Villiziem. Për shkak të ngjashmërisë së simptomat e tifos dhe tifoja këto sëmundje për një kohë të gjatë nuk e bëjnë dallimin në mes, deri në 1837 U.Herhard nuk i përshkruajnë veçoritë e tyre klinike, duke përcaktuar tifoid si "tyfoyidna" ethe. Natyra infektive e ethe tifoid dhe mundësinë e infeksionit përmes feces e tyre U.Baddom pacient është ngritur nga studimet epidemiologjike në 1856. Më vonë, në 1880, u hap agjentët K.Ebert të tifo - tyfoyidna bacilet (bakteret shufra-formë). Shkalla e lartë e të vdekurve nga ethet e tifos gjatë spanjolle-amerikane dhe anglo-Boer Luftës konfirmuar nevojë urgjente për një vaksinë parandaluese është zhvilluar shpejt (Kollit, Pfeifer, Wright, Russell).

Në fillim të shekullit të 20-të. Incidenca e tifos rënë ndjeshëm në vendet ku ata filluan të kryejnë masat e higjienës për të luftuar infeksionet e zorrëve.


Si është infeksion tifoide

Aktualisht, burimi kryesor i infeksionit të tifos në mbarë botën kanë bacillicarriers kronike. Në feces (Calla) patogjene sëmundje të hyjë mjedisin dhe u përhap nëpër ujë, qumësht, ushqim. Një pacient ose ajo mund të jetë një burim i infeksionit të popullsive të mëdha. Transmetimi i infeksionit nëpërmjet frutave dhe perimeve palarë ose butak të para; ajo mund të jetë bartës të fluturojnë.


Takuar shpesh nga 1910 në shkallë të gjerë shpërthimet e verës e ethe tifoid (shpesh për shkak të një rast të vetëm të sëmundjes dhe përhapjes së infeksionit nëpërmjet ujit) praktikisht u zhduk si rezultat i masave shëndetësore.


Kontaktoni me patogjen në trupin tonë

Infeksioni tifoide ndodh me ushqim apo ujë. Bakteret depërtojnë pllaka Peyyerovyh (akumulimet e indit limfoid) të zorrëve të ulët dhe të riprodhoni ato. Nga atje, ata hyjnë në gjak, po zhvillohet Bakteremia, që përputhet me fillimin e periudhës febrile (ethe). Nga momenti i infektimit me ethe është rreth 10 ditë.

Shenjat tipike të inflamacionit janë gjetur në të gjitha indet limfoide, përfshirë shpretkës.


Simptomet e tifos

Sëmundja fillon me gjendje e sëmurë e përgjithshme, dhimbje koke, dhimbje në të gjithë trupin, humbje e oreksit, gjatë javës së parë dhe gradualisht duke rritur temperaturën në 40 °. Temperaturë të lartë vazhdon për 1-2 javë me luhatjet e përditshme të rreth 1 °. Nëse shërim është 1-2 javë, temperatura po kthehet gradualisht në normale. Sigurisht gjatë barkun e parë të javës dhe të gjirit më të ulët në pacientët skuqje karakteristikë duket si njolla të vogla trëndafili.

Impuls i dobët, megjithë gjendjen e ethshme. Numri i qelizave të bardha të gjakut rënë (leukopenia).

Për shkak të stomakut shqiptuar bloating i fryrë, i dhimbshëm në prekje. Alternuara Kapsllëk me periudhave të shkurtra të lirshme stol si "supë bizele". Ajo thickened, e rrethuar nga prarim gri-kafe, shenja ariu e dhëmbëve. Ka nosebleeds dhe bronkit. Në kulmin e etheve zhvillon dobësi të rëndë, vetëdija i paaftë interleaved shtetin delusional dhe humbje të plotë të aktivitetit.

Konfirmim absolut i sëmundjes është tifo përzgjedhjes ç'rast mikroroganizmi (bakteret - shkopinj) me gjak (gjatë javës së parë të sëmundjes) ose me urinës dhe feces - javën e dytë.

Javën e dytë është një reagim pozitiv Vidal, dmth lidhjes (aglutinimit) ç'rast mikroroganizmi tifoide serum gjaku. Per me vlerë diagnostike rendimenteve të reagimit të Vidal, megjithatë, poshtërim provë.

Komplikimet e ethe tifoid përfshijnë gjakderdhje në murin e zorrëve dhe organeve të tjera zbulim i madh (rrugëdalje ulcerat formuara) zorrë, pneumoni, trombozë. Shumë shpesh atje përsëriten sulme të sëmundjes, por zakonisht ato ndodhin në një formë të butë.


Trajtimi i tifos

Izolimi i rasteve të kombinuar me kujdes të mirë dhe menjëherë të fillojë trajtimi me antibiotikë ka çuar në një reduktim 10-fish në vdekshmërisë në mesin e pacientëve (1% ose më pak).

Mjeti më efektive të trajtimit - chloramphenicol antibiotik (chloramphenicol). Zorrë Përparime kërkon kirurgji të menjëhershme.

Personat që udhëtojnë në zonat me incidencë të lartë të ethe tifoid, vaksinimi rekomandohet, si të gjitha qelizat e gjalla në infeksion. Ka vaksinë e gjallë oral (marrë nga goja) dhe një vaksinë që përmban bakteret e vrarë (administruara intramuskulare). Në imunitetit të tij e aplikimit zhvillohet në 2-3 javë dhe të mbahen të paktën 3 vjet. Vaksina e përdorur që prej 5 vjetësh, vaksinimi për fëmijët 2-5 vjet mbahet pas konsultimit me doktorin tuaj.

Kundërindikimet - është një reaksion alergjik ndaj kompenetny vaksinës.

Informacione nga artikullin "tifoja e barkut"

Diskutoni komuniteteve:

  • Infeksionet e zorrëve, helmimi
  • Tifoide dhe paratifoide