Çfarë është dhimbje kronike


 • Dhimbja kronike
 • Simptomet e dhimbje kronike
 • Diagnoza e dhimbje kronike
 • Trajtimi i Pain kronike

 • Dhimbja kronike

  Dhimbje që zgjat për 3 muaj ose më gjatë quhet kronike.
  Pain - në këtë mënyrë trupi juaj ju tregon se kjo është diçka e gabuar. Normale që të ndjeni dhimbje kur jeni të sëmurë ose të plagosur. Por dhimbje që zgjat për javë, muaj apo vite - kjo nuk është normale.

  Dhimbje kronike mund të ndodhë në çdo faqe të trupit. Ajo mund të jetë nga i butë dhe i bezdisshëm për shumë e rëndë që në mënyrë të konsiderueshme të pengojë jetën e përditshme.

  Dhimbje kronike mund të ndodhë në çdo person. Më shpesh, kjo ndodh në njerëz të moshuar, por kjo nuk është një pjesë normale e plakjes.

  Të moshuarit shpesh kanë probleme shëndetësore afatgjata të tilla si diabeti apo artrit, e cila mund të çojë në dhimbje të vazhdueshme.

  Shkaqet e dhimbjes kronike nuk është gjithmonë i qartë. Dhimbje kronike mund të jetë për shkak të kimikateve të trurit që normalisht të ndaluar dhimbjen pasi ju shëruar nga sëmundje apo lëndim, mos punojnë si duhet. Ose dhimbje mund të shkaktojë nerva të dëmtuara. Dhimbje kronike mund të ndodhë pa një shkak të njohur.

  Simptomet e dhimbje kronike

  Simptomat e përbashkëta të dhimbje kronike përfshijnë:

 • Dhimbje nga i butë në shumë e rëndë, nuk do të shkojnë ashtu siç pritet.


 • Qitjes dhimbje, djegie, dhemb apo të ngjashme me goditje elektrike.
 • Pain, ngathtësi apo lëvizshmëri të varfër.
 • Nëse vuani nga dhimbje për një kohë të gjatë, ajo mund të çojë në atë që ju do të ndiheni më të lodhur dhe mund të përfundojë depresionin. Dhimbje mund të merrni në rrugën e jetës tuaj normale sociale dhe aktivitetit fizik. Ju mund të ndiheni kjo dhimbje nuk do të jetë në gjendje për të shkuar në shkollë apo punë. Çrregullim emocional mund të përkeqësojnë dhimbjen që ju ndjeni. Ajo mund të dobësojnë sistemin mbrojtës të trupit tuaj (sistemi imunitar) që mund të çojë në shfaqjen e infeksionit dhe sëmundjeve.


  Diagnoza e dhimbje kronike

  Mjeku juaj mund të përcaktojë nëse ju vuani nga dhimbjet kronike duke pyetur ju pyetje në lidhje me sëmundjet e tua të fundit dhe gjendjen e përgjithshme të shëndetit tuaj. Ai ose ajo gjithashtu mund të kryejë një ekzaminim fizik.

  Për të gjetur se cili problem mjekësor është shkaku i dhimbjes, ju mund të kenë nevojë për t'u testuar dhe të shkojnë studim. Mjeku juaj mund të ju provë për problemet e sistemit nervor, dhe mund t'ju japin një test të gjakut. Ai ose ajo gjithashtu mund të ju pyesin pyetje për të provuar gjendjen shpirtërore dhe shëndetin mendor, dhe për të parë se si ju jeni në gjendje të mendojnë, të reflektojnë dhe të mos harroni.

  Në shumicën e rasteve, rezultatet e testit - në varg normal. Kjo e komplikon çështjen e njohjes e saktë të dhimbjes. Por kjo nuk do të thotë se dhimbja juaj nuk është e vërtetë.

  Trajtimi i Pain kronike

  Për lehtësimin e dhimbjeve të butë apo dhimbje që ndodh nga koha në kohë, ju mund të përdorni trajtim në shtëpi. Ushtrimi, gjumi i mjaftueshëm dhe një dietë e shëndetshme mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve kronike. Ajo gjithashtu mund të ndihmojë për të përdorur qetësues, ju lutem recetë të tilla si aminofen, aspirina ose ibuprofen. Ju gjithashtu mund të vendosni të provoni terapi plotësuese dhe alternative të tilla si masazh dhe yoga.  Bisedoni me mjekun tuaj nëse dhimbja juaj vazhdon ose përkeqësohet. Është e mundur që ju mund të duhet të provoni trajtime të ndryshme në mënyrë që të kuptojnë se çfarë është e drejtë për ju. Për lloje të ndryshme të dhimbjes duke përdorur ilaçeve kronike të marra gojarisht, injeksione, duke shkaktuar mpirje, akupunkturë, stimulimit nervore dhe kirurgji. Është e rëndësishme për të ndërtuar mjeku juaj një plan të qartë të trajtimit. Plani më i mirë - një kombinim i disa lloje të trenit.

  Të jetosh me dhimbje kronike mund të jetë e vështirë. Përballja me këtë ju mund të ndihmojë këshillim. Ajo gjithashtu mund të ju ndihmojë të përballen me ndjenjën e shpresës, frikës, zemërimit, depresionit dhe ankthit.

  Dhimbje kronike shpesh mund të kontrollohet në mënyrë që ajo nuk ndërhyn me jetën tuaj dhe aktivitetet tuaja të përditshme.

  Informacion nga artikullin "dhimbje kronike -. Shqyrtues i temave"