Çka eshte semundja e Parkinsonit


 • Sëmundja e Parkinson-it
 • Cilat janë simptomat e sëmundjes Parkinson
 • Cilat janë shkaqet e sëmundjes së Parkinsonit

 • Sëmundja e Parkinson-it

  Sëmundja e Parkinson-it (paraliza wavery) - a kronike progressive
  sëmundje e trurit, e përshkroi të parë në 1817 Mjek Anglisht
  J. Parkinson. Pacientët me sëmundje të Parkinsonit shpesh
  vuajnë nga dridhje gjymtyrë të pavullnetshëm (dridhje), muskujve
  ngurtësi, humbje e koordinimit dhe të fjalës, dhe kanë vështirësi
  lëvizje. Këto simptoma zakonisht zhvillohet pas 60 vitesh, por ka
  raste të sëmundjes Parkinson nën moshën 50 vjet.

  Parkinsonizmi - progresiv
  sëmundje, që është, simptomat e saj dhe manifestimeve me kalimin e kohës dhe të mprehur

  përkeqësuar. Megjithatë, pavarësisht nga fakti se në fund të fundit sëmundja e Parkinsonit
  çon në paaftësi dhe humbje të kapacitetit, sëmundja përparon
  ngadalë dhe edhe pas diagnozës, shumica e pacientëve për vite
  mund të gëzojnë një jetë të plotë.

  Për më tepër, ndryshe nga të tjera
  sëmundje neurologjike serioze, sëmundja Parkinson-it te trajtuar.
  Shpesh përdorimit të ilaçeve, ose futur në tru
  pajisje të veçantë që stimulon aktivitetin e trurit. Në raste ekstreme,
  përdorur për kirurgji - trurit stereotaksiyi metodë kirurgji, thelbi i të cilave


  është që të shkatërrojë një zonë të vogël në strukturat nen-kortikale të trurit. Aktualisht,
  Kërkimi vazhdon për trajtime të efektshme për sëmundjen e parkinsonit.


  Cilat janë simptomat e sëmundjes Parkinson

  Simptomat e para
  Parkinson vështirë për të parë - të tilla si duart e vërtetë, ndërsa në këmbë, dritë
  dridhje në gishtat e një dore apo çrregullime të vogla të të folurit. Pacientët
  të ndjehen të shkretë mungesë të energjisë, kanë tendencë që të vuajnë nga depresioni ose
  pagjumësi. Përveç kësaj, klasat e zakonshme (dush, rruajtje, gatim dhe
  etj) të kërkojë përpjekje të madhe dhe për të marrë më të gjatë.

  Dridhje. Dridhje shpesh fillon me duart e butë dridhen apo edhe

  Gishtat individuale. Ndonjëherë shoqëruar nga një dridhje dore lëvizje të pabarabartë
  thumb dhe gishtin e mesëm, të kujton kodrina tableta padukshme (TN
  "Sindromi patinazhi pilula"). Ndonjëherë dridhje dhe gjymtyrë të ulëta. Këto
  Simptomat mund të jenë më të theksuara në njërën anë të trupit ose manifest
  simetrike dhe kombinuar me simptoma të tjera të sistemit nervor;
  koordinimi i paaftë, ndjeshmëri, etj dridhje është veçanërisht e dukshme kur
  pacienti është nën stresit. Edhe pse shkaqet gjymtyrë dridhje
  shqetësim i konsiderueshëm, kjo nuk do të çojë në humbjen e kapacitetit dhe zhduket
  vetëm kur pacienti është duke fjetur.

  Shumë pacientët me sëmundjen e Parkinsonit vuajnë vetëm nga
  dridhje të lehtë.

  Prapambetja e lëvizjes (Bradykinesia). Me kalimin e kohës, sëmundja
  Parkinson "cluttered" me simptoma të reja, duke përfshirë edhe ngadalësia dhe
  Lëvizjet e vështirë, dhe humbja e koordinimit. Muskujt e ashpër këmbë mund
  pengojnë lëvizjen, ecje pengime. Kjo është veçanërisht për të ardhur keq sepse
  komplikon veprimet e thjeshta.

  Muskujt e ashpër. Shpesh ka ngurtësi muskujve (ose ngurtësi)
  qafë dhe gjymtyrë. Në disa raste, lëvizjet e ashpër dhe madje edhe shtrëngimeve
  dhemb.

  Humbja e ekuilibrit. Parkinsonizmi, veçanërisht në një mënyrë të vështirë, shpesh
  i shoqëruar nga paaftësia për të mbajtur ekuilibrin.

  Për shumë vite këtë
  problemi është i vogël dhe nuk shkakton siklet.

  Humbja e lëvizjeve automatik. Keq, pamja dhe buzëqeshje
  valëzim duart, ndërsa në këmbë - veprim automatik të trupit normale,
  kryer në një nivel nënndërgjegjeshëm dhe madje përveç dëshirës sonë. Në
  pacientët me lëvizjet automatike Parkinson që shpesh zhduket dhe nganjëherë si
  zhduket krejtësisht. Në disa raste, pacientët përballen në mënyrë të qëndrueshme fikse
  shprehje i mahnitur dhe intensive pamje vëmendje nezmyhnyy. Disa
  pacientët, përveç shprehjeve të fytyrës, dhe humbi aftësinë për gjest.

  Shkelja e artikulimit . Shumë pacientët me sëmundjen e Parkinsonit gjithashtu vuajnë

  Abuzimi i gjuhës - kjo mund të moduluar pak, i palexueshëm. Zë
  humbet tonin dhe të bëhet monoton dhe i qetë. Për të moshuarit kjo
  paraqet një problem të veçantë sepse e vështirë të dëgjimit bashkëbanues më të vjetër (burrit
  ose bashkëshorti) nuk mund thjesht të dëgjohet.

  Jargëzim dhe vështirësi gëlltitjes . Kjo simptomë duket më
  fazat e mëvonshme të sëmundjes, por, me pak përjashtime, pacientët me këtë
  simptomë ende në gjendje për të bërë ushqimin e vet.

  Çmenduri. Një përqindje e vogël e pacientëve që vuajnë nga sëmundja e Parkinsonit
  i çmenduri - paaftësia për të menduar, kuptuar dhe mbajtur mend. Kjo simptomë gjithashtu
  shfaqet në fazat e mëvonshme të sëmundjes.

  Edhe pse çmenduri shpesh e gjejnë
  manifestim i sëmundjes Alzheimer, ajo mund të shoqërohet me serioze tjetër
  sëmundjet, duke përfshirë sëmundjen e Parkinson-it. Në këtë rast, fillimi i çmenduri
  tregon ngadalësimin e proceseve të mendimit dhe pamundësia
  përqëndrohen.


  Cilat janë shkaqet e sëmundjes së Parkinsonit

  Gjatë 200 vjetëve që kanë kaluar që prej
  Që nga hapja e sëmundjes Parkinson, shkencëtarët ishin në gjendje për të kuptuar disa aspekte dhe
  Proceset e kësaj sëmundje komplekse.

  Sot ne e dimë se shumë
  Shenjat dhe simptomat e sëmundjes Parkinson zhvillohet si rezultat i dëmtimit ose
  Shkatërrimi i mbaresa të caktuara nervore (neuroneve), të vendosura në të Zi

  çështje e trurit. Në gjendje normale këto qeliza nervore
  prodhojnë dopamine. Funksioni Dopamine është transmetimi i qetë i impulseve
  për lëvizjet normale. Sëmundja e Parkinson-it është reduktuar
  prodhimin e dopaminës, prish transmetimin normal të impulseve nervore dhe
  ka simptomat kryesore e sëmundjes së Parkinsonit.

  Në procesin e plakjes njerëzve janë të privuar nga të gjithë
  disa nga neutronet prodhojnë dopamine. Por pacientët me Parkinson humbasin
  më shumë se gjysma e neutroneve të rregulluar në një substancë të zezë. Edhe pse ka
  degjenerim dhe trurit tjetër qeliza, domethënë qelizat që prodhojnë
  dopamine e nevojshme për lëvizje, kështu që humbja e tyre është katastrofale.

  Shkaqet
  dëmtimi ose shkatërrimi i këtyre qelizave janë ende subjekt i shumë
  hulumtim. Sipas shkencëtarëve, sëmundja Parkinson mund të zhvillohet si rezultat i
  Kombinimi i pafavorshëm i faktorëve gjenetik dhe të jashtëm. Disa
  droga, sëmundje dhe substanca toksike mund të krijojnë klinik
  karakteristikë model i sëmundjes së Parkinsonit.

  Faktorët gjenetik . Sipas shkencëtarëve, gjenetik
  faktor luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes Parkinson, por është e vështirë
  të përcaktojë se si trashëgim të fortë.

  Faktorët e jashtëm . Njerëzit që punojnë me herbicide dhe
  pesticideve, më shumë rrezik të zhvillimit të sëmundjes se Parkinsonit

  Pjesa tjetër.
  Por shkencëtarët nuk janë aktualisht në gjendje të krijojë një lidhje midis këtij apo atij
  substancat toksike dhe Parkinson.

  Mjekësi . Një numër i barnave të marra në
  Për një kohë të gjatë ose në doza të larta, mund të shkaktojnë simptoma
  parkinsonizmi. Këto përfshijnë ilaçe të tilla si haloperidol (Haldol) dhe chlorpromazine (Thorazine), të cilat
  përshkruara në trajtimin e çrregullimeve të caktuara mendore dhe droga
  anti-nauze, të tilla si metoclopramide (Reglan, metoclopramide).
  Ilaç kundër valproate epilepsi (Depakene) gjithashtu mund të shkaktojë disa simptoma
  Parkinson, sidomos dridhje.

  Këto barna nuk shkaktojnë
  zhvillimi i sëmundjes së Parkinsonit dhe simptomat zhduken pas përfundimit të administrimit.

  Informacion nga artikullin "sëmundjen e Parkinsonit".