Çfarë është trombocitopenia


 • Trombocitopenia
 • Manifestimet e Thrombocytopenia
 • Trajtimi i Thrombocytopenia

 • Trombocitopenia

  Trombocitopenia (trombocitet të ulët në gjak) - një nga kushtet më të zakonshme të HIV-lidhura. Kjo është një nga problemet e pakta që mund të lidhen drejtpërdrejt me vetë virusit, dhe jo efekti i saj në sistemin imunitar. Ky artikull përshkruan më shumë se çfarë trombocitopenia, dhe çfarë metodat e trajtimit.

  Trombocitopenia - Mungesa e mjeteve, niveli i ulët i trombocitet në gjak. Quajtur edhe trombocitet - trombocitet. Kjo është një qeliza shumë të vogla të gjakut e formë të parregullt, që nuk është as bërthamë. Trombocitet janë prodhuar megakaryocytes - qeliza të mëdha që janë në palcën e kuqe të kockave.  Trombocitet janë të nevojshme nga organi për koagulimit të gjakut. Nëse sipërfaqja e ndonjë anije thyer gjakut dhe gjaku fillon të rrjedhë prej saj, trombocitet ngjitet formë të parregullt fjalë për fjalë të bllokoj dëmtimin e murit anije. Kështu, trombocitet parandaluar gjakderdhje dhe gjakut humbje. Në qoftë se trupi nuk ishte trombocitet, njeriu do të vdiste nga çdo gjakderdhje, duke përfshirë edhe të brendshme, të padukshme për të.

  Trombocitopenia mund të ndodhë në njerëzit me HIV pozitiv për arsye të ndryshme. Arsyeja e parë është se HIV infekton megakaryocytes, që do të thotë se vetë HIV mund të çojë në një mungesë të trombocitet.


  Së dyti, disa droga HIV mund të dëmtojë palca e kuqe e kockave (p.sh. disa frenuesit nukleozidë transkriptazës reverse). E njëjta gjë vlen edhe për sëmundje të caktuar në një fazë të AIDS (të tilla si Limfoma ose MAC).

  Një tjetër arsye mund të jetë se sistemi imunitar mund të prodhojë antitrupa kundër trombocitet e trup të shëndetshëm.
  Kjo quhet purpura trombocitopenike (ose purpura hemorragjike). Këta antitrupa janë quajtur autoantibodies, dhe shteti - një autoimune, do të thotë se trupi prodhon antitrupa "kundër vetvetes." Autoantibodies sinjale shpretkë, i cili shkatërron dhe heq trombocitet nga trupi.  Numërimin normal trombociteve duhet të jetë midis 150 000-400 000 milliliter për gjak. Në raste shumë të rënda të numrit trombocitopenia e trombocitet mund të jetë afër zeros. Në trombociteve moderuar trombocitopenia numërimin e 100-150.000 milliliter e gjakut. Nëse numërimi i trombociteve është nën 30 000 - kjo do të thotë një rrezik të lartë për gjakderdhje të pakontrolluar, duke përfshirë gjakderdhje në tru, me fjalë të tjera - një goditje.

  Trombocitet janë edhe bartës të serotoninës dhe L-tryptophan - dy substanca që janë të përfshirë në rregullimin e cikleve të gjumit / syçeltësi, oreksit dhe shtetet emocionale. Pra teorikisht trombocitopenia mund të shkaktojë çrregullime të gjumit dhe çrregullime humor (depresioni).


  Manifestimet e Thrombocytopenia

  Shumë njerëz me Thrombocytopenia, veçanërisht të moderuar, nuk e shoh asnjë simptomë specifike. Në rastet më të rënda, trombocitopenia ajo mund të çojë në probleme të ndryshme me gjakderdhje.

  Këto probleme përfshijnë:

 • Nosebleeds të shpeshta dhe të tepërta.
 • Shfaqja e bruises në trup "pa shkak" (purple).
 • Shumë e rëndë gjakderdhje plagët.
 • Gratë mund të jetë gjakderdhje të tepërt gjatë menstruacioneve.
 • E vetmja mënyrë e sigurt për të diagnostikuar trombocitopenia - të përcaktojë nivelin e trombocitet në gjak. Të gjithë njerëzit me HIV pozitiv e rekomanduar për të dhuruar rregullisht numërimin e gjakut, e cila përfshin përcaktimin e nivelit të trombocitet.

  Gjakut komplet zakonisht bëhet çdo 3-6 muaj, së bashku me një analizë mbi statusin imunitar (imunologjike) dhe analizimin e ngarkesës virale (sasinë e virusit në gjak). Kështu, në qoftë se një njeri me HIV pozitiv shkon te mjeku rregullisht dhe humbur gjak, mjeku duhet të përcaktojë trombocitopenia gjatë para se ajo mund të çojë në probleme serioze.


  Trajtimi i Thrombocytopenia

  Trajtim më efektive për Thrombocytopenia në njerëzit HIV - një terapi shumë aktive antiretrovirale (HAART). Ilaçet antiretroviralë dramatike të zvogëlojë nivelin e virusit në gjak, dhe në këtë mënyrë nuk i japin HIV të infektojnë megakaryocytes.

  Terapi shumë aktive antiretrovirale si sistemi "qetësues" imun që e bën atë më pak aktiv, e cila ngadalëson prodhimin e autoantibodies që kontribuojnë në Thrombocytopenia. Terapi Kështu, shumë aktiv antiretroviral - trajtimi i parë, i cili në përgjithësi ofrojnë me Thrombocytopenia. Në rast se terapiyaokazyvaetsya antiretroviral i paefektshëm, ka metoda të tjera të trajtimit.

  Prednyzon. Prednyzon - një klasë të drogës i steroid si hormonit kortizon. Ky medikament ka shumë tregues, duke përfshirë përdorimin e saj për trajtimin e purpura trombocitopenike imunitar, si ajo "zbut" sistem hyperactive imunitar cila mund të çojë në një rritje në trombocitet.

  Përdorimi afatgjatë i prednisone për njerëzit me HIV është problematike për shkak se ajo mund të shtypur sistemin imunitar.

  Globulin gama. Injektueshme gama globulin mund të administrohet vetëm ose me prednisone të përmirësuar trombocitet. Ky medikament është injektuar duke përdorur një pikatore rreth 4-6 orë, dhe zakonisht ajo është bërë obligim për pranim çdo 1-3 ditë.

  Anti-D globulin. Ky medikament është përdorur vetëm për disa njerëz me purpura trombocitopenike imunitar. Ajo parandalon shkatërrimin trombociteve shpretkë. Ai gjithashtu i emëruar si injeksion intravenoz.

  Largimi i shpretkës.

  Ky operacion është quajtur gjithashtu një splenectomy. Shpretkë shkatërron trombocitet kur ata sulmojnë autoantibodies, dhe largimi i tij duhet teorikisht të çojë në një kurë për purpura trombocitopenike imunitar. Megjithatë, ky trajtim është praktikuar shumë rrallë, dhe zakonisht kurrë ajo i emëruar, nëse nuk provoni të gjitha mjetet e tjera, më pak të rënda.

  Trombocitopenia - një gjendje që mund të zhvillohet në çdo person, madje edhe në status shumë të lartë të imunitetit, pavarësisht faktorëve të jashtëm. Megjithatë, edhe pse në vetvete trombocitopenia është e zakonshme në njerëz me HIV, forma e saj serioze dhe të rrezikshme - një gjë e rrallë.

  Nëse terapi antiretrovirale është në dispozicion, ka shumë të ngjarë, shumica e njerëzve me HIV pozitiv do të mirëpresë atë para se ata mund të zhvillojnë këtë gjendje.

  Njerëzit me HIV pozitiv është e rëndësishme që të testohen rregullisht, duke përfshirë numërimin e plotë të gjakut, madje edhe në qoftë se ata ndjehen mirë dhe nuk marrin ndonjë trajtim. Kjo lejon kohë për të identifikuar devijime të tilla si Thrombocytopenia, dhe të ndërmarrë veprime para se ajo mund të çojë në probleme me gjakderdhje.

  Informacion nga artikullin "trombocitopenia".