Çfarë është kanceri


 • Kancer
 • Faktorët e kancerit
 • Metastases

 • Kancer

  Romakët e lashtë i dha latine emri «kancerit» (kancer) ulçerë e pashërueshme rritet, formë si një gaforre.
  Fjalë të tilla si "tumor" ose "tumor" i përdorur për të përshkruar
  kancer, na tregoni pak (nëse ka të them) se në të vërtetë
  është një kancer.

  Ata me të vërtetë përshkrues "tumor" do të thotë jo më shumë se ënjtje,
  ënjtje, dhe "tumor" - është fjalë për fjalë "sëmundje e re". Më vonë termi "onkologji", nga fjala greke «onkos» (ënjtje), aplikoni
  në pjesën e shkencës mjekësore që merret me tumoret. "Kanzeroz" është

  nga fjala greke për "gaforre", por ky afat është i kufizuar nga
  Kanceret që prekin indet tilla si lëkurë dhe zgavrën e mukozës
  gojë dhe zorrët, dhe termi "sarkomë" është përdorur për t'iu referuar referencë kancerit
  indet, të tilla si kockave, yndyrë dhe indeve lidhës. Një analizë më afër
  këto terma nuk mund të ndihmojë të kuptuarit e kancerit.

  Ajo duhet të zbatohet për atë që ne dimë për formimin e trupit të tyre,
  si një nga tumoret më të shpejtë në rritje janë fetus njerëzor.
  Krahasimi kanceri i tij mund të duket e padrejtë dhe i paligjshëm
  sepse fryti është i lidhur në mendjen tonë me zhvillim normal.


  Megjithatë
  Standardet e shqyrtimit ky kënd na ndihmon të kuptojmë më mirë se çfarë
  kanceri është e ndryshme. Trupi i secilit nga ne prej rreth 15 milion qelizave
  ndërsa jeta jonë e filloi nga një qelizë e vetme në konceptim.

  Cage - është fokusi kryesor i jetës, dhe disa organizma të gjallë janë të përbërë nga të gjithë
  nga një qelizë e vetme, por edhe atëherë ajo është shumë e vështirë
  strukturë. Kanceri fillon si një qelizë e vetme; Si qelizës parë të fetusit,
  Ajo ka potencial të madh për rritje. Para shqyrtimit të zhvillimit
  qelizat e kancerit, le gjurmë mbi vetë evolucionin tonë nga një qelizë e vetme.

  Pasi veza e fekonduar nga i ati i nënës spermatozoidit, brenda bërthamës përsëri
  qelizë e formuar e vetme e kthen materialin gjenetik mrekullueshëm
  nga secili prind, i njohur si ADN-së, e cila mbart një sasi të madhe të informacionit.
  Kjo qelizë fillon të ndahet për të formuar qeliza të reja. Ata në të largoj
  të ndarë për të formuar qeliza të reja që përmbajnë të njëjtin material gjenetik
  me informacion në lidhje me karakteristikat e secilit prind. Ky proces zgjat vazhdimisht
  Orë pas ore, dhe çdo qelizë jep të rritet në hierarkinë më të ndërlikuar të qelizave.

  One mund imagjinohet që për formimin e të paktën një prej trupit vogël
  Fëmija duhet të ketë mekanizma absolutisht unike e kontrollit.

  Në fillim
  i qelizave me funksione të ndryshme janë dërguar në Emerging
  organ në zonën e dëshiruar, ku ata Organizata (shpërndarja) në
  njëri tjetrin dhe qelizat rrethuese të formuar një strukturë të ndryshme. I ndryshëm
  Qelizat na bashkojnë me qelizat e tjera si një lloj forme pëlhurë,
  tilla si lëkurë, të cilat mund të çojë si shembull më dukshme.

  Por edhe në qelizat e lëkurës nuk janë të njëjta, për shembull, rreth flokëve, buzët,
  brenda gojës dhe në sipërfaqen e brendshme të qepallat. Kështu, shekulli ndezje të përfshirë
  strukturat dhe mekanizmat që personi kërkon të modeluar duke përdorur të gjithë

  në deponimin e njohurive të tij moderne në inxhinieri dhe elektronike
  por ajo është pa dobi. Kjo tregon se rritja dhe zhvillimi
  natyrisht që ndodhin kontrolluar dhe mënyrë harmonike që mbetet i pakapshëm
  riprodhuar artificialisht. Kanceri mund të lindin nga një qelizë e vetme
  brenda asaj indeve. Por më mbresëlënëse duke marrë parasysh shumën e përfshirë
  Qelizat, nuk është fakti e kancerit, dhe qe ajo eshte e rralle.

  Qelizat e gjitarëve janë shumë të ngjashme në strukturë. Çdo
  finish quhet membranën qelizore, dhe thelbin qendror.
  Hapësira në mes bërthamë dhe qelizave membranën punësuar materiale pelte-si

  ose citoplazmë. Ashtu si gjitarët mbuluar e jashtme e ndryshme, duke përfshirë
  lëkurës ndryshon në varësi të mjedisit të tyre, për shembull, arinjve polare,
  majmunët, balenat dhe njerëzit, dhe muret qelizore kanë struktura të ndryshme,
  Në varësi të vendndodhjes së tyre në trup dhe funksionet. Qelizat e lëkurës, për shembull, nëse
  banojnë në bashkim me njëri-tjetrin pa të (i cili vlen për
  Qelizat të caktuara të tjerët) ne fjalë për fjalë do të thyen larg.

  Nga ana tjetër, qelizat e gjakut nuk mund të rrinë me njëri-tjetrin si qarkullojnë
  në enët e gjakut. Përveç kësaj, ata kryejnë funksione të ndryshme, kështu që ata

  Muret celularë janë jo prona gjenden në qelizat e lëkurës, në veçanti,
  ata nuk kanë struktura për të fërkimit së bashku. Në qendër
  qelizë është "truri" i saj - core. Ky informacion vjen dhe shkon
  në formën e sinjaleve në pjesë të ndryshme të qelizës. Brenda bërthamë është shumë e gjatë
  ADN-fillesë spirally përdredhur dhe i mbështjellë me montim të saktë në thelbin.

  Para gjenet ndarjes qelizore, secila prej të cilave përcakton karakteristikat
  Qelizat janë të mbushura në kromozome, duke i lejuar ata për të lëvizur nga një delyascheysya
  qelizat në qelizat e sapo formuara bija. Sjellja e qelizave fjalë për fjalë

  Drejtuar nga rruga e një bërthamë. Ajo mund të drejtohen për të bashkohem ndërtesën
  material qelizë, dhe këtu, gjithashtu, mund të marrë informacion. Kur nje substance veçanti
  Forma të shoqëruara me pikërisht pajisur tek receptori membranes qelizore në bërthamë
  të marrë informacion. Çdo substancë kimike mund të depërtojnë në qelizë
  dhe të shkaktojë të njëjtin efekt. Ky sinjal mund, për shembull, të inkurajojë riprodhim
  qelizat. Kjo ndodh kur qeliza është i dëmtuar, kimikatet lëshuar
  nga qelizat e dëmtuara, mekanizmave të shkaktojë të rimëkëmbjes, në mënyrë aktive
  veprojnë në qelizat përreth, duke rezultuar në zonën e dëmtuar është e mbushur

  formuar qeliza të reja.

  Hapësira në mes bërthamës dhe citoplazmën e mbushur membranën qelizore. Ajo
  formon skeletin e një qelize, duke parandaluar prishjen e saj, dhe mund në disa raste
  Mbështetja e lëvizje të saj. Qelizat e trupit tonë kanë sistemin e tyre arsimor
  dhe ruajtje e energjisë të nevojshme për jetën. Përveç kësaj, që nga
  qelizat e indeve të ndryshme kryejnë funksione identike në citoplazmë dhe qelizave
  predhë janë karakteristikat specifike të lidhura me këto
  Funksionet.

  Shumica e qelizave të trupit janë vazhdimisht në një gjendje tjetër, e cila
  nën kushtet normale ndryshohet vetëm nëse i dëmtuar indet. Megjithatë, disa

  vazhdimisht vetë-shërimin indeve, të tilla si lëkurës dhe indeve të zorrëve. Të tjerët
  janë në aktivitet të vazhdueshëm (qelizat gjëndër e flokëve) ose të vazhdueshme
  të ndarë për të formuar qelizat bija, të tilla si vezore, testise dhe kockave
  truri. Niveli i aktivitetit në inde të ndryshme varion në indet e mitrës, është e
  ciklik në natyrë, në të cilin faza ri recovery vijim
  periudhë. Të gjithë trupin, këto procese janë të rregullt, por nëse
  mënyrë është shkelur, mund sëmundje të njohur mirë që nuk kanë
  asgjë të bëjë me kancer. Si një shembull është psoriasis, ku

  Formimi i tepërt i qelizave të ndodh në zonat e lokalizuara të lëkurës.


  Faktorët e kancerit

  Për zhvillimin e kancerit të duhet disa faktorë, duke përfshirë edhe përçarje
  Sjellja e qelizave. Në të kundërt, qelizat që lindin në shërimin e plagëve kur,
  në përfundim të procesit të ndarjes ndalon qelizat e kancerit "injorojë"
  sinjal të pushojë ndarë. Kjo mund të quhet sjellje "automatik"
  qelizat. Rreth të përfshirë në këtë proces mekanizmave gradualisht bëhet i vetëdijshëm
  më shumë.

  Në disa raste, gjen korrespondues (kontrolli gjenetik i përfshirjes
  përhapja e qelizave, Guided segmente unike të ADN-së) është përfshirë për shkak se

  ose se ajo është një ndryshim i drejtpërdrejtë, ose në një tjetër afër
  Geni bën pare aktiv. Ajo gjithashtu mund të jetë i humbur gjen se ndryshe
  Rasti bllokuar do të gjenin "aktiv". Mekanizmi i fundit është përfshirë në disa
  Llojet jashtëzakonisht të rralla të kancerit, të tilla si retinoblastoma, e cila ndikon sytë e fëmijëve
  Shkaqet mosha e hershme, por e përgjithshme të llojeve të veçanta të kancerit janë të panjohura. I zbuluar
  Disa faktorë të rrezikut për kancer. Kanceri i scrotum shkaktuar përmbante
  në blozë kimike të quajtur carcinogens si ata vijnë
  në bashkëveprim të drejtpërdrejtë me qelizat e ADN-së dhe të shkaktojë ndryshime gjenetike
  material, ose "mutacionet".

  Shumë shpesh kjo çon në kancerin. Ka disa kimikateve
  për shembull, të tilla si benzinë, e cila mund të rrisë rrezikun e kancerit.

  Si një shembull tjetër është naftalinë aplikimi ngjyra
  e cila është e kontrolluar rreptësisht, por pranoi se substanca e aftë
  të çojë në kancer të fshikëzës. Azbesti, që rrjedhin nga mineralet natyrore,
  për shumë vite që përdoren si material izolues.
  Pluhur asbest mund të shkaktojë kancer të mushkërive rreshtim shumë vjet pas ekspozimit.
  Faktori më i njohur rreziku për burimet e përbashkëta të carcinogens

  është tymi i duhanit.

  Ajo përmbante një numër kimike mikroskopike (3,4-bepzopiren)
  i cili kur aplikohet në lëkurë e minj përqendrimeve vazhdimisht të larta
  ato shkaktojnë kancer të vendit. Përdorimi i carcinogens njohur në mënyrë rigoroze
  kontrolluar nga ligji, përveç tymit të duhanit. Ekspozimi ndaj jonizues
  Rrezatimi mund në disa rrethana të shkaktojnë edhe mutacione (ndryshime
  material gjenetik) që të çojë në një rritje të rrezikut të kancerit.

  Në këtë drejtim, shembulli më i qartë është i vogël por i theksuar
  rritet në incidencën e kancerit në mesin e njerëzve që mbijetuan bombardimet gjatë

  luftëtarët e Dytë Botërore. Një efekt i ngjashëm është prodhuar nga rrezatimi ultravjollcë (veçanërisht
  dukshme në rrezet e diellit të fortë) nëse efekti kohë të mjaftueshme.
  Ajo është e njohur mirë se ekspozimi ndaj diellit intensive gjatë
  vjet mund të çojë në rritjen e incidencës së disa lloje kanceresh,
  duke përfshirë qelizë basal dhe tumor kanzeroz qelizave squamous dhe melanoma malinje.

  Roli i viruseve në zhvillimin e kancerit nuk është e sigurt ende.
  Infeksion i thjeshtë proces kanceri i parë nuk është e mjaftueshme, sepse
  Përndryshe kanceri është shumë më e zakonshme për grupmoshat më të reja.
  Që të filloni mekanizëm që i jep të rritet në kancer ndoshta duhet

  Ndërveprimi kompleks midis viruseve dhe faktorë të tjerë, të tilla si carcinogens
  defekte mjedisore apo gjenetike, por edhe ka ndodhur me kancer
  vetëm në raste të rralla.

  Supozohet se virusi Epstein-Barr (EBV), i cili gjendet në të gjithë botën,
  lidhen me gjëndra limfatike të indeve kancer (Limfoma Burkitt-së), i zakonshëm
  popullsia e Afrikës. Një pasojë e infeksionit HIV është një shkelje
  rezistenca e imunitetit, duke kontribuar, me sa duket, e rrallë
  tumoret e lëkurës dhe indeve të tjera (sarkoma Kaposi). Besohet se relativisht
  papillomavirus përhapura njeriut (HPV) luan rol në zhvillimin e

  Kanceri i qafës së mitrës.

  Pa dyshim, një rol i rëndësishëm i disa faktorëve
  mjedis. Kështu, objekt i vëmendjes është kimikateve
  të përfshira në dietë. Hulumtimi i kryer është për të ndihmuar përgjigje
  një numër i çështjeve të rëndësishme të tilla si pse në mesin e japoneze është incidencë shumë më e lartë
  Kanceri i stomakut dhe incidenca dukshëm më i ulët i kancerit të zorrës së trashë se sa SHBA.
  Ndërkohë, në mesin e japoneze, ka jetuar gjithë jetën e tij në Shtetet e Bashkuara, prirje është duke u dobësuar
  dhe ka një model i ngjashëm me amerikanët, se ata janë shumë më shumë gjasa për të marrë kancerin
  zorrë se të afërmit e tyre që jetojnë në Japoni. Efekte të ngjashme ndodhin

  shumë vite, kështu që ndryshimet në dietë jetëshkurtër, natyrisht,
  nuk shkaktojnë një rritje ose ulje në rrezikun e kancerit të zorrës së trashë dhe sigurisht nuk ndikojnë
  zhvillim ka lindur sëmundje.

  Para zhvillimit të kancerit të prekur indet e qartë humb disa
  stabiliteti. Patologjia e kësaj gjendje është e njohur se në disa raste
  mund të quhet "para". Ata duhet të vëzhgojnë qelizat dhe indet e marra
  biopsi, që duken më pak urdhëroi se normale, dhe
  Studimi i qelizave individuale mund të shihet jo normale në paraqitjen
  bërthamë dhe citoplazmë përreth. Kur qeliza keqdashje ndonjë domethënës

  Shkeljet për një kohë të gjatë pa u vënë re. Kjo nuk është për t'u habitur,
  si ënjtje madhësinë e një total pea është e përbërë nga miliona
  qelizat.


  Metastases

  Rritja e qelizave të ndodh gradualisht derisa një mjaft të rëndësishëm
  nyje. Shpejtësia e këtij procesi varet nga shumë faktorë, me të jetë e mundur
  Disa tumore të arrijë një madhësi të konsiderueshme në disa javë, atëherë
  si të tjerët të marrë vite. Në rastin e leuçemisë, në të cilën ndodhin shkeljet
  ind hematopoietic në palcën e eshtrave, ënjtje formuar sigurisht rrallë,
  por ato janë karakterizuar nga një tendencë për të zhvendoste qelizat normale, dhe se në

  Për këtë arsye, sëmundja bëhet e dukshme. Karakteristikat kryesore të ngurta
  Tumoret është dëmtim mekanik për shkak të rritjen e tumorit dhe të mesme
  Arsimi i shkaktuar nga qelizat me origjinë nga tumoret primare dhe rasprostranyayuschymysya
  në pjesë të tjera të trupit përmes qarkullimit të gjakut, limfatike dhe madje edhe nga rritja e drejtpërdrejtë.
  Këto formimi i mesëm i qelizave të kancerit janë quajtur "metastazë."

  Metastases dhe, natyrisht, tumor primar mund të rritet brenda qëndrueshëm
  Trupi dhe përfundimisht të shkaktojë një shkelje të funksioneve të tij. Në raste të rralla,
  kanceret në një numër të madh të kimikateve të prodhuara,

  që normalisht janë të luajnë një rol të rëndësishëm në funksionimin e trupit,
  por në përqëndrime të larta mund të shkaktojë ndryshime patologjike. Disa
  substanca sekretohen nga tumoret, duke çuar në shfaqjen e simptomave pergjithshme
  të tilla si dobësi, anemi, depresioni, kapsllëk, djersitje natën
  kohë dhe të tjera mjaft të zakonshme. Kanceri i efektshëm Trajtimi
  do të kontrollojë këto probleme. Përmes një kuptim më të mirë të procesit të kancerit
  dhe sjellje të qelizave të kancerit përmirësuar dukshëm prognozën për kancer
  pacientët.