Çfarë është kanceri i mëlçisë


 • Kanceri i mëlçisë
 • Simptomat e kancerit të mëlçisë
 • Diagnoza e kancerit Mëlçia
 • Trajtimi i Mëlçia kancerit
 • Moti kanceri i mëlçisë
 • Parandalimi Mëlçia kancerit

 • Kanceri i mëlçisë

  Kanceri i mëlçisë mund të jetë primar, që është burimi i strukturave qelizore hepatike dhe të mesme - rritje të mesme në të mëlçisë faqet metastatic tumor të qelizave të kancerit të listuara në mëlçi nga organet e tjera të brendshme në tumoret e tyre primare. Tumoret metastatic mëlçisë rekord 20 herë më shumë të përbashkëta se sa primar. Mëlçisë është një nga metastases më të prekura të organeve, për shkak të funksionit të saj në trup dhe furnizimit me gjak të karakterit përkatëse.

  Në përgjithësi, më shumë se një e treta e tumoreve të lokalizimit të ndryshme ndikon në rrugë hematogjene mëlçisë.

  Kanceri primar i mëlçisë - një sëmundje relativisht e rrallë, që është, për statistikat e ndryshme, 0,2-3% të të gjithë kancereve. Në mesin e pacientëve është e dominuar nga meshkujt; mosha më e prekshme është midis 50 dhe 65 vjet. Në meshkuj 90%, femrat vetëm 40% e tumoreve të mëlçisë fillore malinje.
  Në disa rajone të Azisë Jugore, Afrikë dhe hepatoma përbëjnë 50% të të gjitha karcinomat.

  Zhvillimi i kancerit të mëlçisë kontribuon në hepatit kronik viral (80% e pacientëve me hepatoma). Rreziku i kancerit hepatocellular në bartës të virusit rrit 200 herë (në transportuesit meshkuj ajo është më e lartë se në femra).
  Cerozë (veçanërisht formë SKD) kanë përafërsisht 60-90% të pacientëve me hepatoma.

  Zhvillimi i Mëlçia kancerit të kontribuojë hemochromatosis (përmbajtje të tepërt hekuri në trup), sëmundje kronike e hepatitit, cholelithiasis, sëmundjet parazitare (opisthorchiasis, skistosomiasis, dhe të tjerët), si dhe sifilis dhe alkoolizmi.

  Efektet kancerogjene në mëlçi mund të ofrojë produkte industriale - bifenilet e polikloruara, tretës hidrokarbureve chlorinated (p.sh., tetrahlorystoho karbonit, nitrosamines) pesticide hlorvmischuyuchi organike, komponimet organike (aflatoxins përfshira në ushqime të tilla si kikirikë).  Në mesin e mëlçisë primar tumoret sekretojnë tumor kanzeroz hepatotsellyulyarnuyu (hepatit, tumor kanzeroz hepatoqelizore, që është, si emri nënkupton, qelizat e parenchyma mëlçisë) hepatoblastomu (tumor malinj i mëlçisë fëmijërisë) holanhiokartsinomu (tumor i qelizave epiteliale te kanal biliare, pjesë 5 - 30% e të gjitha tumoret primare malinje e mëlçisë), anhiosarkomu mëlçisë (malinje hemanhioendoteliomu mëlçisë - një prej tumoreve malinje më mëlçisë që rriten në endothelium vaskulare).

  Struktura qelizore e metastatik strukturës tumoret mëlçisë korrespondon tek një tumori primar të trupit nga të cilat është e listuara metastazave.
  Simptomat e kancerit të mëlçisë

  Në fazat fillestare të kancerit, ka pafuqi, dispepsi ndryshme (humbje e oreksit, vjellje dhe ndonjëherë të vjella), ndjenja e shurdhim në kuadratin e djathtë e sipërme, dhimbje e shurdhër dhemb, ethe. Dobësi e përgjithshme, humbje peshe (85%) dhe anemi (anemi).

  Disa javë më vonë në zgjerimin e mëlçisë ballë (88% të rasteve), ajo mund të marrë derevyanystuyu tuberosity densitet. Kur probing të mëlçisë mund të ndodhë formimin e dhimbshme e tumorit (50%). Gradualisht rrit verdhëz, shenjat e dështimit të mëlçisë (60% e rasteve).

  Në 10-15% të pacientëve ka gjakderdhje në zgavrën e barkut dhe zhvillon shoku. Atje çrregullime endokrinologjik (p.sh. sindromi Cushing) si pasojë e sekretimit të substancave qelizat e tumorit hormon-si.

  Diagnoza e kancerit Mëlçia

  Së pari, diagnoza është sugjeruar nga ankesat dhe ekzaminimin e pacientit, prekje dhe goditje e testeve laboratorike të mëlçisë (nivelet në rritje bilirubin dhe urobilin në urinë).


  Kohët e fundit, i rëndësishëm në diagnozën e tumoreve të mëlçisë ka ultratinguj të mëlçisë (SHBA). Me disponueshmërinë e saj të gjerë, kjo ju mundëson për të shqyrtuar në detaje strukturën e mëlçisë, me një shkallë të lartë të probabilitetit për të zbuluar formimin qendror në atë dallojnë natyrën e tyre beninje ose malinje.

  Nën kontrollin e ultrazërit skanim këqyrjes mundur birë perkutan e mëlçisë, duke lejuar një diagnozë të saktë morfologjike dhe të dallojë kancerin e mëlçisë nga disa simptoma të ngjashme me sëmundjet.

  Në raste të diskutueshme tomography llogaritur (CT), rezonancë magnetike bërthamore (NMR, MRI).

  Hulumtimi Laparoksopicheskoe çon tek inspektimit jashtme e mëlçisë dhe ne prani te ndryshimeve mbi sipërfaqen e materialit të bërë një mur per ekzaminimin histologjik.

  Nivelet e përmbajtjes fetoprotein në kancer të mëlçisë është ngritur në 70-90% të rasteve. Ky studim mund të përdoret me sukses për diagnostikimin e hershëm të sëmundjes në pacientët në rrezik.  Vlera mund të jetë X-ray bark në drejtim të pneumoperitoneum (futjen e ajrit në zgavrën e barkut), në të cilin gazi sfond mund të manifestuar hyrë mëlçisë zgjeruar me gunga.

  Informata shtesë mund të merren nga radioisotope skanim të mëlçisë, dhe nga studimi kontrast - hepatohrafiyeyu.

  Trajtimi i Mëlçia kancerit

  Trajtim radikal i kancerit të mëlçisë paraqet problemin ende të pazgjidhur, dhe vetëm në vendet e vogla të izoluara nuk mund të kryejnë heqjen e tyre kirurgjikale (heqje). Trajtimi kirurgjik duhet të përfshijë një biopsi e tumorit. Set tumor operabelnost është e mundur vetëm pas laparotomy (hapjen e zgavrën e barkut).

  Megjithatë, këto vëzhgime janë të rralla, zakonisht pacientët me kancer të mëlçisë janë klasifikuar si të pashërueshme dhe i nënshtrohen trajtimit simptomatike.

  Droga kimioterapia administruar intravenoz, praktikisht të japë efekt. Futja e drogës në arteries hepatike jep rezultate më të mira.

  Në metastatic trajtimit të dëmit mëlçisë varet nga lloji dhe vendndodhja e tumorit primar. Surgical heqjen - trajtim më efektive për metastases mëlçisë. Operacioni është treguar për lezione të vetëm një lob të mëlçisë dhe në mungesë të metastases extrahepatic.


  Moti kanceri i mëlçisë


  Për kancer të shpejtë dhe të mëlçisë disa muaj më çon në vdekjen e pacientit. Në mënyrë tipike, pacientët me kancer të mëlçisë janë klasifikuar si të pashërueshme dhe i nënshtrohen trajtimit simptomatike. Në që vepron jetëgjatësia Tumoret e jetës së pacientëve pas operacionit është 3 vjet. 5-vjeçare Shkalla e mbijetesës - rreth 20%. Me paoperueshëm jetëgjatësia Tumoret e jetës së pacientëve pas diagnostikimit është 4 muaj.

  Në lezionet metastatic në kancereve të mëlçisë organet e tjera të brendshme, pacientët shpesh i referohen grupit klinike IV dhe për të qenë trajtim simptomatik.
  Metodat e trajtimit dhe prognozë të varet nga natyra e tumorit primar.
  Parandalimi Mëlçia kancerit

  Që nga zhvillimi i kancerit të mëlçisë kontribuon kronike virale hepatitit B dhe i virusit, disa sëmundjet parazitare efekt kancerogjene në të mëlçisë helme industriale, bazuar në parandalimin primar është parandalimi i sëmundjeve dhe mjedisin.

  Parandalimi sekondar është zbulimi i hershëm dhe trajtimi në kohë i sëmundjeve kronike të mëlçisë.

  Me rëndësi të veçantë është lufta me alkoolizmit si cirozë (formë veçanërisht SKD) kanë përafërsisht 60-90% të pacientëve me hepatoma.

  Informacion nga neni "kancer Mëlçia".