Çfarë është paralizë


 • Paralizë

 • Paralizë

  Paralizë është një formë e shkeljes së aktivitetit motorik të njeriut dhe shfaqet në humbjen e tij të plotë (Gr paralizë -. Paralizë). Në rastin e humbjes së plotë të funksionit motorik, por ajo dobësuar në një farë mase, ky çrregullim quhet - parezë (Gr. parezë - relaksim, relaksim) .. Dhe në e parë dhe në rastin e dytë të shkeljes së funksionit motorik janë rezultat i sistemit nervor - qendra e saj motorike dhe (ose) rrugët e qendror dhe (ose) rajonet periferike.

  Pra, paraliza dhe parezë - një dobësim ose humbje të plotë të funksionit motorik për shkak të dëmtimit të sistemit nervor.

  Ato duhet të ndara nga çrregullimet e tjera të lëvizjes në të cilën dëmtimi te sistemit nervor qendror dhe periferik dispozicion. Për shembull, lëvizjet mund të thyer ashpër me lezionet e kockave dhe kyçeve sistemit, nyjeve dhe barrët e tyre, lezione inflamatore muskujt dhe tendons dhe tërheqjes së tyre, e cila mund të kufizojë qëllimin e këtij arsye thjesht mekanike. Natyrisht, çrregullim i tillë lëvizje nuk mund dhe nuk duhet të trajtojnë paralizë apo parezë.

  Shpesh, çrregullime të qarkullimit të shkaktuara nga dhimbje të ndryshme: pacienti nuk lëvizin në një mënyrë apo një tjetër gjymtyrë në një drejtim apo në një tjetër, jo sepse kjo lëvizje është e pamundur, por për shkak të dhimbjes që ndodh gjatë lëvizjes.


  Ky fenomen quhet shkelje antalhicheskoy (nga Algos greke -. Dhimbjes). Përveç kësaj, koncepti i paralizë dhe parezë nuk mund të përfshijnë gjëra të tilla si ataxia, hyperkinesis, apraksilya, v. Të. Llojet e mëposhtme të çrregullimeve neurologjike në të cilën lëvizjet si ruajtura, por janë të çorganizuar çrregullt natyrën,, veshtire te kontrollit vullnetshëm.
  Në këto raste, lëvizjet dhe shpëtoi shkelje e tyre është kualitativ, ndërsa paralizë dhe parezë sugjerojnë, bazuar në abuzimin e tyre substancave vetëm sasiore.

  Pra, vetëm lart nga paraliza, si të thuash, në formën e tyre të "pastër". Por përtej kësaj ka raste pa dyshim kanë paraliza, por nuk bie nën kufijtë strikte të treguara në fillim të përkufizimit.

  Paralizë dhe parezë janë shkaktuar nga lezioni parësor muskujve (p.sh., miopatia dhe në amiotrofiyi, sëmundjet neuromuskular (myasthenia gravis) dhe neuroza, kryesisht histerike. Fundi i nënshtrohen nervave motorike është muskul. Impulset elektrike nga mbaresa nervore në muskujve është transferuar nga reaksioni kimik në kryqëzimin neuromuskular (sinaps). impulsi shkakton lirimin e neurotransmitters nga mbaresa nervore që janë marrë në indet e muskujve, duke shkaktuar ulje të saj. Nëse shkelje të sintezën e neurotransmitters, kimi i tyre, mekanizmat e transmetimit do të ndodhë paraliza dhe parezë, por në këtë rast, ato janë shkaktuar nga dëmtime të sistemit nervor.

  Paralizë dhe parezë janë të ndarë në dy grupe, të ndryshme në natyrë. Kjo paralizë organike dhe funksionale. Kur shkaku organik organik mund të gjendet, duke rezultuar në impuls nervor nuk do të arrijë qëllimin - muskujve. Në këtë arsye funksionale nuk mund të zbulojë. Në rastin e fundit, çrregullim shkaktohet nga anomalitë në lëvore cerebrale e ngacmim, frenimit, vlerën dhe lëvizshmërisë së tyre.

  Ajo duhet të bëjë disa komente në lidhje me emrat e paralizë. Nëse bisedë jeta me përcaktimit e përdorur e tyre artistik lokalizimin ("paralizë e duarve", "paralizë e gishtat", dhe kështu me radhë. N.), The praktikës mjekësore të denoting prekur zakonisht nga strukturat nervore, pleksus nervore, nervore e sigurt jo shumë e drejtë, kështu që mund të jetë shumë muskujt e paralizuar, jo nerva.

  Që nga "paraliza e nervore fytyrës" paralizuar muskujt e fytyrës, inerviruemye ato. Megjithatë, fillimisht goditi një nerv dhe efekt terapeutik është për qëllim kryesisht në nervore dhe jo muskujt.

  Informacion nga artikullin "paraliza".