Çfarë është mieloma e shumëfishtë


 • Çfarë është mieloma e shumëfishtë
 • Si të njohin mielomës multiple

 • Çfarë është mieloma e shumëfishtë

  Mieloma Multiple (mieloma e shumëfishtë) - tumor më të zakonshme të kockave në të rriturit. Mosha mesatare e shfaqjes së tij - 65 vjet, incidenca rritet me moshën. Tumor është manifestuar zakonisht nga zjarret e shumta në disa eshtra të skeletit.

  Baza është një tumor qelizat plazma, e cila e përfshirë normalisht në përgjigje imune, sintetizuar antitrupa mbrojtëse (imunoglobulinat) në përgjigje të ndonjë antigjenit që hyn në trup. Në numër të shumëfishtë mieloma e qelizave të plazmës në palcën e eshtrave të bëhet i tepërt.

  Këto qeliza sintetizojnë një numër të madh të proteinave të veçanta që i ngjan një antitrup normale. Kjo proteinë është përcaktuar në gjak dhe urinës, si dhe e depozituar në organet e brendshme.

  Si të njohin mielomës multiple
  Një ndryshim i rëndësishëm nga leucemia mieloma se qelizat plazma tumor nuk shkojnë në gjakun periferik. Prandaj, prania e një tumori i gjykuar kryesisht nga prova rrethanore - zbulimin e proteinave atipike tumorit në gjak dhe urinë, si dhe duke ndryshuar modelin e kockave x-rrezet.
  Tipar kryesor diagnostikues e tumorit janë proteina tumor që është zbuluar nga elektroforezës në gjak dhe urinë.


  Proteina që është e ngjashme me imunoglobulinave normale, por nuk është i përfshirë në përgjigje imune, dhe të depozituara në indet e trupit në formën e masës specifike - amyloid. Më të priren të amiloidosis të simptomeve të veshkave, zemrës dhe muskujve dhe shkatërrimi i tyre është rritur gradualisht i veshkave, dështimi zemrës dhe dobësi të muskujve.

  Në mielomës x-ray zbulon të shumta "vrima" në kockat e kafkës, brinjë. Që veprim është i drejtuar në shkatërrimin e tumorit te kockave normale dhe kullimin e kalciumit dhe fosforit ajo, ajo çon në rritje të brishtësisë kockave.
  Si rezultat, një tipar karakteristik i sëmundjes - thyerje të shumta të eshtrave në, situata normale të përditshme, në ngarkesa të ulëta.

  Pacientët ankohen për dhimbje në eshtra, veçanërisht në shpinë mesit. Kalcium tepruar, larë me kocka dhe me proteina jo normale të grumbulluar në veshkat, duke çuar në dështimin e veshkave.

  Veshkave dëme - një simptomë kyçe e mielomës së shumëfishtë - dhe kjo duket të dy depozitave amiloide dhe të shfaqjes së gurëve në veshka.
  X-rrezet apo ultratinguj e organeve të legenit janë gurët në veshka ose fshikëz, dhe urina - rrit kalcium dhe proteina të shumta urina mieloma e ka emrin e vet - proteina Bence Jones, i quajtur mjeku i parë i zbuluar atë.
  Proteina në urinë mund të shfaqet në formën e cilindra, duke marrë formën e tubthave.  Një tjetër manifestim i rëndësishëm klinik i mielomës së shumëfishtë përsëriten infeksionet. Kjo ndodh për shkak të sintezës joadekuat të imunoglobulinave në zhvendosjen normal të qelizave të tumorit nga palca e eshtrave.

  Konfirmimi përfundimtar i diagnozën e tumorit të birë palcës kockore jep provimin e tij histologjike. Kjo procedurë na lejon të shohim dhe qelizat e tumorit. Tipike për mielomës multiple është një foto e "vezës" në palcën e eshtrave - bollëkun e qelizave me një bazë të madhe të errët, i ngjan një e verdhë veze skuqur veze.

  Në trajtimin e mieloma e shumëfishtë duke përdorur barëra, duke kombinuar 3-5 drogë në varësi të veprimtarisë së tumorit, prania e anemi dhe kockave lezioneve të rëndësishme.

  Në disa raste, duke përdorur një transplantim të palcës së kockave, si dhe radioterapi - për trajtimin lokal të sindromave dhimbje të kockave.
  Informacion nga artikullin "The palcës kockore tumor."