Çfarë është malariaMalaria - një grup i sëmundjeve infektive akute të shkaktuara nga parazitët protozoar e parazitëve gjini manifestuar konfiskimet në ethe, anemi, zgjerimin e mëlçisë dhe shpretkës.


Kush e shkakton malarien

Shkak Malaria njerëzor 4 lloje të agjentëve: Tropical, tre-ditore, katër-dhe ovale malaries.

Burimi i infeksionit është një person i sëmurë ose një bartës të sëmundjes. Infeksionet Vector - disa lloje mushkonja. Në vivo infeksioni malaries njerëzor ndodh përmes kafshimit të mushkonjave të infektuara.

Përhapja e malaries është e mundur me burimin e infeksionit (malaries) mushkonjave dhe kushtet e favorshme klimatike.

Aktiviteti Vital i parazitëve të malaries në mushkonjë është e mundur kur 16oS temperatura e ajrit dhe lart. Kohëzgjatja e ciklit të parazitit në mushkonjë - rreth një muaj.

Foci Malaria në klimat tropikale dhe subtropikale. Malaria është e përhapur në pothuajse të gjitha vendet në Afrikë dhe Amerikën e Jugut, Azi dhe ishujt e Paqësorit. Në vitet e fundit, situata e malaries në botë më keq.

Vetëm në Afrikë jug të malaries Sahara çdo vit 100 milion njerëz vuajnë nga dhe rreth 1 milion pacientë vdesin. Në Indi dhe Brazil çdo vit në 2.6 milionë raste të malaries. Malaria në Taxhikistan dhe Azerbajxhan.


Intensifikuar fokusin në rajon astrakan dhe u rishfaq në Rostov, Volgograd, Samara dhe rajone të tjera të Rusisë.

Aktualisht, parazit malaria tropikale ka zhvilluar rezistencë të drogës, e përdorur gjerësisht për të trajtuar atë.


Si është e malaries

Kur infektimin Plasmodium njerëzore depërtojnë qelizat e indeve për 6-9 ditë dhe në mënyrë të përsëritur i ndarë në një numër të madh të thekshëm qelizat e kuqe të gjakut, e cila pret riprodhimin e tyre, veçanërisht të shpejtë në parazitëve të malaries tropikale. Pas një kohe, në varësi të llojit të Plasmodium fillon shkatërrimin masiv të infektuar qelizat e kuqe të gjakut dhe lirimin e parazitëve të gjakut.


Kjo është shoqëruar me zhvillimin e një sulmi të pacientit febrile.

Në malaries tropikale qelizat e gjakut të kuqe infektuara grumbullohen në enët e gjakut të organeve të brendshme, kryesisht të trurit, duke çuar në qarkullim të dobët në ato të komplikacione të rënda - koma malarik, etj

Në njerëz, Plasmodium falciparum malaria janë 1,5 vjet VIVAX malaria - 3 vjet, dhe për këtë arsye mund të jetë përsëritje të sëmundjes.


Si të njohin malarien

Periudha e inkubacionit, në varësi të llojit të malaries, 8-25 ditë. Në të tre-ditore malaria mund të fillimit përmes 6-14 muaj pas infektimit.

Manifestimet e para të malaries karakterizohet nga ethe korrente, djersitje e tepruar, dhimbje në muskuj, nyje, mbrapa, ethe e butë, shpesh të 38oS, dobësuar karrige.

Këto dukuri ruhen për 2 deri 5 ditë.

Pastaj ka karakteristikë e konfiskimeve malaries febrile. Sulmet zakonisht përsëritet çdo ditë të tjera. Në malaries tropikale ata mund të përjetojnë çdo ditë. Konfiskimet febrile ndodhin zakonisht në mëngjes me një temperaturë maksimale në gjysmën e parë të ditës. Papritmas aty vjen një temperaturë zakonisht mahnitëse. Kohëzgjatja e saj 1,5 orë. Dridhura ndryshuar ndjenjën e ngrohjes. Si temperatura e trupit të pacientit fillon të djersën dhe shëndetin e tij përmirësuar me shpejtësi; ai qetësohet dhe shpesh bie në gjumë. Pastaj, ndjenja të sëmurë sulmin e ardhshëm mund të jetë mjaft performanca e kënaqshme është mbajtur.Malaria Tropical, përzjerë gjysmë-zorrës së trashë, të karakterizuar nga një rritje e dhimbje koke, marramendje. Zhvilluar çorientim, të qenët i përgjumur, konfuzion, duke treguar pikën e fillimit. Ndërmjet pikës së vërtetë nuk ka ndërgjegje, temperatura e trupit rritet në 40,0 ° C.


Mjekët konfirmojnë malarien

Malaria është konfirmuar nga zbulimin e parazitëve të malaries në gjak.
Malaria Blood shqyrtuar:

 • të gjithë pacientët me ethe që vinin nga zonat e pafavorizuara në malaries gjatë 2 viteve të fundit;
 • në pacientët me rritjet periodike në temperaturë;
 • në pacientët me sëmundje të panjohur febrile me zgjerimin e mëlçisë dhe shpretkës dhe zhvillimin e anemisë së natyrës të panjohur.


 • Malaria Ambulance

  Nëse dyshoni se malaria duhet menjëherë të thërrasë për ndihmë emergjente për shtrimin në spital emergjente. Trajtimi i pacientëve me malaries fillojë menjëherë me sëmundje të dyshuar, pa pritur për rezultatet e kërkimeve laboratorike. Humbja e kohës në një malaries tropikale mund të shkaktojë zhvillimin e sëmundjes së rëndë me komplikime fatale.


  Pas kryerjes së malaries

  Kanë sjellë malaries nën mbikëqyrje mjekësore për 2 vjet. Nëse keni ndonjë ethe ata kryer analizat e gjakut për malaries Plasmodium.


  Parandalimi i malaries

  Prodhuar nga duke marrë drogë antimalarial nga persona që udhëtojnë në zonat ku malaria është i përhapur dhe janë marrë masa për të mbrojtur kundër mushkonjave.  Për të mbrojtur kundër pickimit të mushkonjave në zonat ku malaria është e zakonshme, ju duhet të flenë në dhoma, dyer dhe dritare janë të rrjetit të shtrënguar, apo duke fjetur nën rrjetë kulm, mundësisht mbarsur me insekticid; nga agimi deri veshje e agimit, që të mos lënë duart të hapura dhe këmbët; zonat e ekspozuar e trupit të procesit pakëndshëm.

  Informacion nga neni "Malaria"