Çfarë është Listerioza


 • Listeroza, mënyrat e infektimit
 • Diagnoza dhe trajtimi i listeriosis

 • Listeroza, mënyrat e infektimit

  Listerioza - një sëmundje infektive që shkaktohet nga bacileve të quajtur Listeria. Natyrore "rezervuar" e infeksionit janë brejtësit dhe disa kafshë shtëpiake.


  Rruga kryesore e infeksionit dy:

 • ushqyese (p.sh. bakteret hyjnë në trup nëpërmjet ushqimit të kontaminuar, nga ana e tyre);
 • intrauterine (Listerioza kongjenitale).
 • Në zhvillimin e infeksionit luan një rol të rëndësishëm në sistemin imunitar të njeriut. Është e rëndësishme të theksohet, megjithatë, se në mesin e formave të ndryshme të listeriosis
  posaçërisht ndarë "Listerioza shtatzënë." Një studim i një numri të madh të

  gratë - nënat e fëmijëve me listeriosis lindura tregoi, së pari,
  se shumica e tyre gjatë shtatzënisë nuk ishte tipike
  Manifestimet listerioznoyi të infeksionit, dhe së dyti, që
  jo të gjitha bakteret të çon në intrauterine
  Infeksioni i fetusit.

  Pas infeksionit të fetusit gjatë shtatzënisë, si
  zakonisht zhvillon chorioamnionitis akute, që çon në lindje të vdekur
  ose ofrimit të parakohshme, infeksion në shumë organe dhe
  i fetusit. Pas infektimit të porsalindur gjatë shenjat e lindjes
  Listerioza kongjenitale të ndodhë në 1-2 javë
  pas lindjes. Sëmundja shpesh ndodh mjaft e vështirë, Listeria mund


  të shkaktojnë pneumoni, zgjerimin mëlçisë, verdhëz dhe të tjera
  sëmundje serioze dhe simptomat.


  Diagnoza dhe trajtimi i listeriosis

  Prandaj, diagnoza e hershme është kritike që i mjaftueshëm
  sëmundje e fshehtë. Në disa raste, nëna e ardhshme duhet
  roje? Nëse ju shpesh të përsëritura grykët, inflamacion të vezoreve,
  Kanceri i qafës së mitrës, prania e dështimeve të shumta në të kaluarën ose
  lindje e frytit të vdekur. Nëse një grua është shtatzënë, indikacione të listuara
  Ju mund të shtoni dhe shtatzënia patologjike.

  Në format akute të listeriosis përshkruajnë antibiotikët
  grupi tetraciklinë (tetraciklines tek 0,250,4 g 6 h) per

  gjithë periudhës në ethe dhe një tjetër 5-7 ditë, Penicilina (400 000 njësi
  4 orë), erythromycin (0,25 g 6 h). Më shumë në mënyrë efektive
  kombinim i ampicillin me gentamicin ose tobramicina me penicilinë
  (Gentamicin dhe tobramicina vështirë të depërtojnë në gjak-trurit
  pengesë, kështu që format nervore e listeriosis nuk është caktuar). Në format e rënda të trajtimit Listerioza shkakësore vazhdoi deri në 1421 temperaturë ditë. Kur listeroza gratë shtatzëna nuk e përshkruajnë tetracycline (rreziku i efekteve teratogjenik), rekomandohet penitsillinoterapiya.

  Fëmijët Parashikimi varfër nën 1 vit dhe të rriturit më të vjetër se 60

  vjet dhe në pacientët me sëmundje të rënda shoqëruese (kanceri, AIDS,
  etj.) Në listeriosis shtatzënë mund të shkaktojë serioze
  Lezionet e fetusit. Pas Meningoencefaliti listerioznoho mund të jetë
  efektet qëndrueshme mbetura të sistemit qendror nervor (SNQ).

  Informacion nga artikullin "Listerioza. Trajtimi i listeriosis. Kush shëron ".