Çfarë është leptospiroza


 • Leptospiroza, mënyrat e infektimit Leptospirosis
 • Simptomat dhe rrjedha e Leptospirosis
 • Komplikimet e Leptospirosis
 • Diagnoza, trajtimin dhe parandalimin e Leptospirosis

 • Leptospiroza, mënyrat e infektimit Leptospirosis

  Leptospiroza (sëmundje-Vasileva Weil-së, verdhëz infektive, nanukayami, japonisht
  Ethet e 7-ditore, ethe ujë, ethe pokosno-livadh, ethe qen)
  - Sëmundje akute infektive karakterizohet nga ethe, dehje përgjithësi,
  veshkave, mëlçisë dhe sistemit nervor.


  Agjentët e Leptospirosis është një Leptospira familje spirochete. I njohur
  200 lloje të Leptospira që shkaktojnë sëmundje.

  Ata përshtatur për jetën
  në ujë të mbetet gjatë në tokën me lagështi.

  Burimi i infeksionit janë kafshët (minjtë mouse, mi fushe, ujit pyjore,
  shrews, minjtë, qentë, derra, bagëti, etj) që bartin
  sëmundje pa asnjë simptomë dhe Leptospira të gjatë të izoluar nga urina.

  Infeksioni i njerëzve ndodh nëpërmjet kontaktit të lëkurës së dëmtuar, mukozës
  uji i kontaminuar me sekrecionet e kafshëve të ketë ujë ose të kontaminuara
  sekrecionet e produkteve të kafshëve.

  Njeri i sëmurë i rrezikut ndaj të tjerëve nuk është.

  Në njerëz Leptospira depërtojnë shkeljen më të vogël të integritetit


  lëkurës, mukozës e gojës, hundës, syve, traktin gastrointestinal.
  Pasi në gjak, Leptospira shpërndara në inde të ndryshme dhe organeve. Ka
  riprodhim dhe shkatërrimin e muskujve të tyre, veçanërisht djaloshare, shkelje veshkave uropoiesis,
  mëlçisë, eritrocitet (rruazat e kuqe) dhe sistemin nervor.

  Pas sëmundje zhvillon imunitet të qëndrueshme, por
  vetëm në këtë lloj të Leptospira. Ndoshta një tjetër lloj i Leptospira ri-infeksionit.
  Për Leptospirosis karakterizohet nga sezonaliteti i theksuar me incidencën e pikut
  në gusht

  Simptomat dhe rrjedha e Leptospirosis

  Periudha e inkubacionit zgjat 4-14 ditë.

  Sëmundja fillon papritmas, në mes të shëndetit të plotë pa asnjë prekursorëve.
  Nuk është një ethe, temperaturë trupi shpejt rritet në 39-40 C,
  shqetësuar për dhimbje koke të forta, pagjumësi, mungesë të oreksit, etja. Shumë
  Tipar karakteristik është një dhimbje të forta të muskujve (mialgjia), posaçërisht në këmbë.
  Procesi mund të përfshijnë muskujt e rajonit hip dhe mesit, ndjenjat e tyre
  shumë e dhimbshme. Në disa pacientë mialgjia shoqëruar nga dhimbje të forta të ndezur
  lëkurës. Dhimbje të muskujve është shumë e rëndë që pacientët mezi lëvizin ose
  nuk mund të lëvizin fare (kur i rëndë). Përballen me hyperemic pacientit

  (Red), i fryrë, lëkurë flushed dhe qafë dhe gjoks e sipërme
  Qelizat ("kapuç simptomë").
  Numri i urinës. Në të rënda
  Sëmundje 3-5 ditë me sëmundje verdhëz duket, hemoragji gishtin në sclera
  sytë dhe lëkurën.

  Në zhvillimin e mëtejshëm dështim akute renale - arsyen kryesore
  Vdekja e pacientëve.

  Komplikimet e Leptospirosis

  Meningjiti (inflamacion i meninges), encefaliti (inflamacion
  trurit), polyneuritis, miokardit (pezmatimi i muskulit të zemrës), iritis
  (Inflamacioni i irisit). Kur ju bashkohet me një infeksion bakterial
  ka: pneumonia (pneumoni), otitis, pyelitis, shytat.

  Diagnoza, trajtimin dhe parandalimin e Leptospirosis

  Diagnoza është nganjëherë i vështirë, veçanërisht në format e butë, kështu që
  shpesh gabimisht diagnostikuar "grip" ose "Ari". Diagnoza laboratorike është konfirmuar
  zbulimin e patogjen në gjak, urinë, lëngun cerebrospinal.

  Trajtimi kryesor - e hershme (deri në 4 ditët e fillimit sëmundje)
  antibiotikët, penicilinë më efektive (benzylpenicillin
  kripë sodium, oxacillin kripë sodium, Ospamoks), me intolerance tyre
  Ju mund të përdorni grupin antibiotikët tetracycline (klorhidratit tetracycline,
  Vibramitsyn). Zhvillimi më vonë i trajtimit të veçantë të sëmundjes herët filluar,

  më keq prognozë për pacientët.

  Futja Used i antitrupave donatorëve specifike; i zbatueshëm
  si një kompleks e vitaminave, duhet të përfshijë acid askorbik dhe vitaminë
  R.

  Në raste të rënda, dështimi akut renal, duke përdorur mannitol
  ose Lasix. Në mungesë të efektit të trajtimit konservativ kryhet hemodializ
  (Duke përdorur aparat pastrimi i gjakut "veshkë artificiale").

  Mbrojtja e burimeve të ujit nga kontaminimi dekontaminimit
  not ndalim ujë në të hapur ujërave neprotochnyh, kontroll të rreptë
  Puna për ndërtimin e puseve dhe sistemet e ujit, izoluese

  Kafshët e sëmura për përdorim ushqimor vetëm qumësht të zier.

  Kur punojnë në zonat ligatinore duhet të përdorin çizme të gomës.
  Ju nuk mund të pini ujë nga rezervuarët e hapura. Ushqimi duhet të mbrohen
  nga brejtësit.

  Informacion nga artikullin "Leptospirosis".