Çfarë është leuçemia


 • Gjaku dhe sistemi limfatik
 • Çka e shkakton leukimi akute dhe mund të parandaluar ato
 • Klasifikuar si leuçemia


 • Leucemi (leukemia) është një sëmundje malinj i qelizave bardha te gjakut. Sëmundja shfaqet në palcën e eshtrave dhe pastaj përhapet në gjak, nyjet limfatike, shpretkë, mëlçisë, sistemit qendror nervor (CNS) dhe organeve të tjera.
  Leucemia mund të ndodhë në të dy fëmijët dhe të rriturit.

  Leukemia është një sëmundje komplekse dhe ka shumë lloje të ndryshme dhe nëntipe. Lloji i trajtimit dhe rezultatin e sëmundjes ndryshojnë shumë në varësi të llojit të leukemisë dhe faktorë të tjerë individualë.


  Gjaku dhe sistemi limfatik

  Për të kuptuar llojet e ndryshme të leukemisë dobishme që të ketë informacion bazë për sistemet e qarkullimit të gjakut dhe limfatike.

  Palcë - Një e butë poroz pjesë,, e brendshme e eshtrave. Të gjitha qelizat e gjakut janë prodhuar në palcën e eshtrave. Në foshnjat palca e eshtrave është e pothuajse të gjitha kockat e trupit. Duke adoleshencës, palca e eshtrave është ruajtur kryesisht në kockat e sheshtë e kafkës, blades shpatullën, brinjë, legen.

  Palca e eshtrave përmban qelizat kroveobrazuyuschie, qelizat yndyrë dhe indet për të ndihmuar në rritjen e qelizave të gjakut. Hershme (primitive) qelizat e gjakut të quajtura qelizat burimore. Këto qeliza burimore rriten (pjekur) në një mënyrë të veçantë dhe të prodhojnë qelizat e kuqe të gjakut (eritrocitet), qelizat e bardha të gjakut (leukociteve) dhe trombocitet.
  Qelizat e kuqe të gjakut gjak të kryer oksigjen nga mushkëritë në inde të tjera të trupit. Ata gjithashtu të eliminuar dioksid karboni, produktin e mbeturinave e qelizave. Zvogëlimi i numrit të qelizave të kuqe të gjakut (anemi, anemia) shkakton lodhje, gulçim dhe lodhje.

  Leukocytes ndihmë e gjakut për të mbrojtur trupin nga mikrobet, bakteret dhe viruset. Ka tre lloje kryesore të qelizave të gjakut të bardhë, granulocitet, monocitet dhe limfocitet. Çdo lloj ka një rol të veçantë në mbrojtjen e trupit kundër infeksionit.

  Trombocitet parandaluar shkurtime gjakderdhje dhe bruises.

  Sistemi limfatik e përbërë nga enët limfatike, nyjet limfatike dhe limfatike.  Enët limfatike ngjajnë venat, por nuk janë të gjakut dhe limfatike-transparent të lëngshme.

  Limfë përbëhet prej lëngjeve të tepërta indeve, produkteve të mbeturinave dhe qelizat e sistemit imunitar.

  Nyjet limfatike (Ndonjëherë quhet gjendra limfatike) - bobovidnye trupa të vendosura përgjatë enëve limfatike. Nyje limfatike përmban qelizat e sistemit imunitar. Ata shpesh mund të rritet në madhësi gjatë inflamacion, veçanërisht tek fëmijët, por nganjëherë rritje mund të jetë një shenjë e leukemisë kur procesi neoplastike shkoi përtej palcën e eshtrave.


  Çka e shkakton leukimi akute dhe mund të parandaluar ato

  Faktor rreziku - kjo është ajo që rrit gjasat e sëmundjes.

  Prej disa faktorëve të rrezikut të tilla si pirja e duhanit, të humbasë. Faktorë të tjerë të tillë si mosha, nuk mund të ndryshohet.

  Pirja e duhanit është një faktor provuar rrezik për leukimi akute mieloide (AML). Ndërsa shumë njerëz e dinë se pirja e duhanit shkakton kancerin e mushkërive, pak e kuptojnë se pirja e duhanit mund të ndikojnë në qelizat që nuk janë drejtpërdrejt në kontakt me tym.

  Substancat që shkaktojnë kancer, dhe të përmbahet në tymit të duhanit të merrni në gjak dhe u përhap në të gjithë trupin. Një e pesta e rasteve AML shkaktuara nga pirja e duhanit. Duhanpirësit duhet njerëzit fillojnë përpjekje ndërprerjen e duhanit.

  Ka disa faktorë të mjedisit që janë të lidhur me zhvillimin e leukemisë akute.

  Për shembull, kontakti i zgjatur me benzinë ​​është një faktor rreziku për AML, dhe efektet e dozave të larta të rrezatimit (bombat atomike apo incident reaktorit bërthamor me) rrit rrezikun e AML dhe leukemisë akute limfoblastike (ALL).

  Njerëzit që vuajnë nga malignancies tjera dhe ka marrë disa lloje të drogës anticancer, rritje të rrezikut nga AML. Shumica e rasteve të AML ndodh brenda 9 viteve pas trajtimin e sëmundjes Hodgkin (sëmundje Hodgkin), jo-Hodgkin Limfoma (lymphosarcoma) lekë dhe malignancies të tjera, të tilla si kanceri i gjirit dhe kancerit ovarian.

  Ka disa shqetësime në lidhje me linjat e transmetimit të tensionit të lartë si leukimi faktor rreziku.

  Sipas disa raporteve, në këto situata, rreziku i leukemisë nuk është rritur apo rritje të lehtë. Një gjë që shumica e rasteve të leukemisë nuk është i lidhur me linjat e transmetimit të tensionit të lartë.

  Një numër i vogël i njerëzve që vuajnë nga një sëmundje e rrallë ose virus HTLV-1, rreziku i leukemisë akute rritur.

  Megjithatë, shumica e njerëzve me leukemi u gjet faktorët e rrezikut. Shkaku i sëmundjes mbetet i panjohur deri më sot. Për shkak të faktit se shkaku i leukemisë nuk është e qartë, atëherë nuk ka asnjë mënyrë e parandalimit, por dy pika të rëndësishme: Shmangni pirjen e duhanit dhe ekspozimit ndaj substancave që shkaktojnë kancerin, të tilla si benzinë.


  Klasifikuar si leuçemia

  Në shumicën e tumoreve sekretojnë fazë e sëmundjes (I, II, III dhe IV), të cilat janë të bazuara në madhësinë e tumorit dhe përhapjen e saj. Kjo skelë nuk është e përshtatshme për leuçemisë shkak leuçemisë - një sëmundjeje të qelizave të gjakut në të cilën tumor zakonisht nuk është formuar entitet.

  Leukemia ndikon në tërë palcën e eshtrave dhe në shumë raste nga koha e diagnostikimit tashmë përfshin një proces organet e tjera. Në laborator qelizat studimet leukemia tumorit lejojë që ata të specifikojë pronat që ndihmojnë në vlerësimin e rezultateve (prognozë) të sëmundjes dhe zgjedhjen e trajtimit.

  Tre nëntipe të leukimi akute limfoblastike dhe tetë nëntipet e leukemisë akute mieloide.  Llojet e ndryshme të leukemisë

  Ka katër lloje kryesore të leukimi:

 • akute kundrejt kronike
 • limfoblastike krahasuar me mieloide
 • "Akute" do të thotë shpejtësi. Ndërsa qelizat po rriten shpejt, ato nuk mund të bëhem siç duhet.

  "Kronike" do të thotë një gjendje ku qelizat duken të pjekur, por në realitet ata janë të parregullt (ndryshuar). Këto qeliza të jetojnë shumë gjatë dhe e shpërnguljes disa lloje të qelizave të bardha të gjakut.

  "Limfoblastnyj" dhe "mieloide" i referohet të dy llojeve të ndryshme të qelizave, duke përfshirë leukemia u ngrit.
  Leukimi limfoblastike zhvillon nga limfocitet e palcës kockore leuçemia mieloide lind nga granulocitet ose monocitet.  Leucemia mund të ndodhë në të dy fëmijët dhe të rriturit, por lloje të ndryshme të leukimi mbizotërojë në një apo një grup tjetër.

  Leukemia akute limfoblastike (ALL)

 • Kjo ndodh në fëmijët dhe të rriturit;
 • Më shpesh diagnostikuar në fëmijët;
 • E bën pak më shumë se gjysmën e të gjitha rastet e leukemisë te fëmijët.
 • Leukemia akute mieloide (AML) (shpesh i quajtur nelimfoblastnyh akute leukimi)

 • Ajo prek fëmijët dhe të rriturit;
 • Më pak se gjysma e të gjitha rasteve të leukemisë te fëmijët.
 • Leukemia kronike limfocitike (CLL)

 • Kjo ndodh vetëm në mënyrë të rriturit;
 • Duket dy herë si leuçemia mieloide kronike shpesh (CML).
 • Leucemi mieloide kronike (CML)

 • Kryesisht prek të rriturit dhe shumë rrallë në fëmijët;
 • Diagnostikua dy më pak CLL.