Çfarë është BMI


 • Çfarë është BMI?
 • Si të kuptoj në masë indeksin e trupit?
 • Zgjedhja e profesionistëve
 • Si të përdorin rezultatet e llogaritjeve?

 • Çfarë është BMI?

  Në fakt, BMI - rezultat i një llogaritje të thjeshtë aritmetike, bazuar në peshë dhe lartësi të parametrave të individit. Ajo tregon se si e nevojshme për të trajtuar trashje (i cili është i njohur për të shkaktojnë shëndetit kritike sëmurë), dhe një rezultat i mirë është konsideruar të jetë një numër që bie në varg në mes 18,5 dhe 24,9. Sipas raportit, të botuar në çështjen gusht të New England Journal of Medicine në 2006, trashje në moshën e rritur rrit rrezikun e vdekjes së parakohshme.

  Në anën tjetër, pesha shumë të lehta dhe të ulët BMI (më pak se 18,5) të detyruar gjithashtu të paguajnë më shumë vëmendje për shëndetin e tyre.
  Shumë ekspertë në shëndetin BMI gjetur një mjet të mirë për vlerësimin e rreziqeve shëndetësore, në pyetje është vetëm rezultat i saktë. Disa ekspertë besojnë se mënyra më e mirë është që të marrë një kasetë matur dhe të matur perimetrin bel. A është e mundur që të kombinohen të dy metodave?

  Si të kuptoj në masë indeksin e trupit?

  Në vitin 1998, Instituti Kombëtar i Shëndetit (USA) (Instituti Kombëtar i Shëndetit) lëshoi ​​një indeks të ri standard të masës trupore, i cili zëvendësoi vjetër, të vjetëruar.


  Për të llogaritur vet BMI tuaj, ju ndani numrin e peshës së tij në kilogram me numër të barabartë me katrorin e lartësi në metra. Kjo është, për një person peshon 63 kg dhe lartësi 174 cm, llogaritja është si vijon: 63? 1,742 = 20.8.
  Sipas përkufizimit të Institutet Kombëtare të Shëndetit, peshë të shëndetshme është ai në të cilin BMI bie në intervalin ndërmjet 18,5 dhe 24,9; Mbipesha - 25-29,9; i trashë - 30 ose më shumë.

  Zgjedhja e profesionistëve

  Shumë ekspertë shëndetit BMI përzgjidhet si mjet kryesor në peshën e pacientit. Dhe, edhe pse kjo metodë të përfshijnë të drejtat për një klasë të caktuar peshe është me të vërtetë e thjeshtë dhe të lirë, ajo nuk jep një pasqyrë të qartë të shëndetit të individit.

  Vetëm të dhëna komplekse si përqindje e trupit yndyrë, i shoqëruar me informacion mbi të ushqyerit dhe aktivitetit fizik, dhe natyrisht, familja historia mjekësore e pacientit - mund të nxjerrim një pamje të saktë të shëndetit.

  Plus, BMI nuk ka llogari për çdo moshë apo gjinie, apo muskujve. Gjithashtu është bërë dallimet midis mases se trupit ligët (muskujve dhe pesha e eshtrave përjashtuar yndyrë) peshë dhe ind dhjamor. Si rezultat, njeri i ri sportiv i shëndetshëm mund të ketë një BMI më të lartë se pesha e krahasueshme të plotë të një populli të moshës së mesme dhe të moshuar - indeksi në varg normale, edhe pse në masë të muskujve është jashtëzakonisht i vogël.

  Kjo është vetëm një arsye pse disa ekspertë besojnë se informatat në bel mund të jetë më demaskuese se BMI.

  Argumenti i dytë kundër BMI - është se me të vërtetë rëndësi e dorës nuk është shuma e yndyrës në trup, dhe vendndodhjen e saj, sepse njerëzit me dardhë formë trupit (yndyrë të përqendruara në mollaqe dhe kofshët) janë më pak të ngjarë shkaktuar probleme shëndetësore trashje se mbajtësit e figurave "Apple" (yndyrë parë shfaqet në stomak dhe në anët).

  Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë, është shumë e madhe perimetër bel (100 cm në burrat dhe gratë mbi 90) me një BMI mes 25 dhe 34,9 tregon një rrezik në rritje Fito diabetit tip 2, presionin e lartë të gjakut, nivelet jo normale të kolesterolit dhe dështimi i zemrës.

  Për të saktë të matur perimetrin bel tuaj, nuk kërkon ndonjë matematikë: vetëm kasetë butë matur mbështjellë rreth belit tuaj në kërthizë apo gjerësia minimale e barkut. Shirit duhet të përshtatet fort, por nuk rrëzimit në trup.

  Katie Nonas (Cathy Nonas), zëdhënës i Shoqatës Amerikane të ushqyese (Shoqatës Amerikane diete) dhe tifoz metodën e BMI, duke argumentuar, duke përdorur vetëm kasetë, ne nuk do të marrë asnjë të dhënë mbi moshën, as rritje as edhe shkallën e pacientit e trashje. Përveç kësaj Katie beson se si duhet të masë vetë bel tuaj të vështirë se sa lartësia e tyre të matur dhe peshë.

  National Heart, mushkërive dhe gjakut (USA) (National Heart, mushkërive, dhe Instituti i gjakut) për diagnozën e kushteve lidhur me peshë, rekomandon përdorimin e sa më shumë të jetë e mundur, dhe BMI, dhe madhësia bel dhe trupin përqindje yndyrë në trup, si dhe nivelin e aktivitetit fizik, dhe të tjerët që mund të ndihmojë për ta bërë fotografinë më të plotë të shëndetit.

  Si të përdorin rezultatet e llogaritjeve?

  Për të filluar për të kaluar në një dietë të përshtatshme dhe stërvitje të rregullt. Nëse pesha do të ndalet në rritje dhe të fillojë të bjerë ngadalë, mund të konsiderohet hapi i parë i bërë shumë të suksesshme.

  Dhe, edhe pse, natyrisht, ne duam të hale paund sa më shumë shtesë, por humbje peshe prej të paktën 5-10 për qind mund të ndryshojë në mënyrë dramatike dhe presion, dhe kolesterol dhe sheqer në gjak.

  Katie Nonas ofron bëj katër hapa për një jetese të shëndetshme:

 • Rritja e aktivitetit fizik;
 • Trajtojnë ushqim Italian që bie në tryezë;
 • Shmangur overeating;
 • Mbahet çdo vit studimeve mbi shëndetësinë.
 • Këto katër hapa - fillimi i rrugës në rrugën për një jetë të gjatë dhe të shëndetshme.