Çfarë është disfagia simptomat dhe trajtimi


 • Disfagia
 • Cilat janë shkaqet e disfagia
 • Diagnoza dhe trajtimi i disfagia

 • Disfagia


  Disfagia është quajtur
  një gjendje në të cilën njerëzit të përjetojnë vështirësi apo dhimbje kur
  gëlltitjes. Nganjëherë pacientët janë krejtësisht të paaftë për të përtypë ushqim ose
  lëngshme. Që disfagia është vështirësi të hahet dhe të ujit është
  shpesh çon në konsum të pamjaftueshëm të kalorive dhe
  Shkelja e bilancit të energjisë.

  Disfagia ndodh kur
  Shkeljet ndodhë në çdo akt fazë të gëlltitjes. Muskujt e dobët
  gjuha ose cheeks gjithashtu mund të jetë shkaku i sëmundjes. Duke disfagia mund
  sjell zakon ushqim gëlltitje copa të mëdha. Shkaqe të tjera

  sëmundja mund të jenë çrregullime neurologjike, siç
  Pengesa të gëlltitjes refleks.

  Disfagia është serioz
  sëmundje. Ajo të çon në konsum të pamjaftueshëm të ushqimit,
  Reduktimi i peshës normale, përkeqësimi i shëndetit dhe reduktimin e
  cilësia e jetës. Disfagia çon në asfiksim ushqim. Shkruaj Hit
  traktit respirator, duke shkaktuar kollitjes, si dhe shkaku
  infeksion bakterial, përfshirë pneumonia.

  Shkelja e gëlltitjes mund të përfshihen në zhvillimin
  diverticula i ezofagut që mund të zhvillohet në dobësi të muskujve
  mur. Diverticulum esophageal është një zgjerim formuar një xhep ku


  mund të marrë ushqim.


  Cilat janë shkaqet e disfagia

  Disfagia mund të shkaktojë
  Kushte të ndryshme duke shkaktuar dobësimin e muskujve apo dëme dhe
  nervat e përfshira në aktin e gëlltitjes. Për shembull, njerëzit me sëmundje
  sistemi nervor tilla si paralize cerebrale ose sëmundje
  Parkinson shpesh përballen me probleme gëlltitjes. Përveç kësaj,
  pash, kreu trauma ose qafë tumore mund të ndikojë në koordinim
  akti i gllabërim ose shije.

  Disa infeksione mund të shkaktojë ngushtimin e ezofagut.
  Ndonjëherë vështirësi gëlltitjes janë anomali kongjenitale. Këto
  Defektet është "shije" - maxilla plasaritje qiellëz.


  Diagnoza dhe trajtimi i disfagia

  Për të identifikuar shkaqet e disfagia shkaktuar mbajtur mjekësor
  shqyrtuar, duke përfshirë zgavrën me gojë. Mund të përdoren
  Metodat instrumentale të tilla si X-ray diagnostifikim,
  endoscopy, ultratinguj. Për diagnozën mund të kërkohet
  këshillohet me një otolaringolog, mjek, kirurg, neurolog.

  Trajtimi i disfagia varet nga lloji i saj. Pas diagnostikimit
  Vendimi për trajtim mjekësor ose kirurgjik.

  Trajtimi mund të përfshijnë ushtrime për të forcuar dobët fytyrës
  muskujve apo të përmirësuar koordinimin e tyre. Vetëm para se trajtimi mund të trajtohen

  mësimin e pacientit për të ngrënë një mënyrë të veçantë dhe këshilla dietetike.

  Informacion nga neni "disfagia".