Çfarë është HGHEdhe pse efekti i hormonit të rritjes është ende shumë i panjohur, është e qartë se është e nevojshme për zhvillimin normal fizik. Në fëmijët, rritja hormon dukshëm më e lartë sesa në të rriturit. Me moshën, sekretimi i hormonit të rritjes pakësohet.

Hormon Comatotropnyy (GH, comatotropin, somatropin, HGH) - një nga hormonet e hipofizës mëparshëm.
Duke ndërtesë është një hormon peptide (proteinë pika kimik i mendimit).

Në trup, HGH kryen funksione të shumta dhe të ndryshme. Ajo u gjet se efekti stimulues i hormonit të rritjes nuk është i drejtpërdrejtë, por e lidhur me formimin e faktorëve të theksuara nga të mëlçisë. Këta faktorë janë formuar somatomedin në mëlçi nën ndikimin e hormonit të rritjes.

Kryesor midis somatomedin - a somatomedin C, të cilat në çdo qelizat e trupit rrit normës së sintezës proteine, i cili nga ana e tij çon tek stimulimin e ndarjes qelizore.

Hormon Rritja e quajti atë për çfarë fëmijët dhe adoleshentët, dhe të rinjtë nga zonat jo rritja akoma e mbyllur kockave ajo është e theksuar përshpejtim linear rritje (të gjatë), kryesisht për shkak të rritjes së eshtrave të gjata të ekstremiteteve.

Në të rriturit, rritja jo normale në somatotropin ose administratën zgjatur e exogenous (që vjen nga jashtë) në doza të somatotropin karakteristikë e në rritje të organizmit, që çojnë në trashje e eshtrave dhe coarsening të tipareve të fytyrës, të rritur madhësinë e gjuhës, rritjen e kërc (të tilla si rritje hundës) - të ashtuquajturin akromehaloidnomu strukturë skelet.
Somatotropin ka një anabolic dhe anti-catabolic efekt të fuqishëm, dmth rrit sintezën e proteinave dhe pengon prishjen e saj dhe ndihmon në zvogëlimin e depozitave yndyrë, rrit djegien yndyrë dhe për të rritur raportin e muskujve në yndyrë. Përveç kësaj, somatropin i përfshirë në rregullimin e metabolizmit të karbohidrateve - ajo shkakton rritje të theksuar të nivelit të glukozës në gjak, dhe është një nga kontrinsulyarnyhhormoniv, që kundërshtarët e veprimit të insulinës në metabolizmin e karbohidrateve. Kur hypoglycemia (ulje e glukozës në gjak) Niveli i somatotropin në gjak rritet ndjeshëm - është një nga mekanizmat natyrore fiziologjike e korrigjimit të shpejtë të hypoglycemia.Për manifestimin e somatotropin anabolic dhe veprimit zhyroszhyhayuscheho në qelizat e nevojshme, përveç kësaj, prania e hormoneve seksuale dhe hormonet tiroide. Kjo shpjegon vonesën në rritje lineare dhe zhvillimin mbetur fizik të fëmijëve dhe adoleshentëve me hipogonadizmit (mungesa e hormonit seksual) dhe hypothyroidism (mangësi tiroide).

Somatotropin gjithashtu ka modulates efekt në disa nga funksionet e SNQ, duke qenë jo vetëm endokrine hormon dhe Nutritive por që është një proteinë e përfshirë në rregullimin e SNQ. Ajo është treguar se somatropin përmirëson kujtesën dhe funksionin njohës, veçanërisht në pacientët me dwarfism hipofizës (dështim funksion somatotropnoy hipofizës), dhe se futja e somatotropin mund të përmirësojë disponimin dhe mirëqenien e pacientëve me nivel të ulët të somatotropin - jo vetëm të pacientëve me hipofizës dwarfism simptomatike por edhe, për shembull, pacientët në depresion.

Informacion nga artikullin "Çfarë është hormon i rritjes?"