Çfarë është gonorrea


 • Pyetja numër 1
 • Pyetja numër 2
 • Pyetja numër 3
 • Pyetja numër 4
 • Pyetja numër 5
 • Pyetja 6

 • Pyetje № 1. Çfarë është gonorreja?

  Gonorrea - një sëmundje seksualisht të transmetueshme e shkaktuar nga gonokoku (Neisseria gonorrhoeae). Gonokoku ndikon rreshtim të uretrës, rektumit, fytit, mitrës dhe sytë.

  Pyetje № 2. Si është infeksion gonorrea?

  Infeksioni me gonorre, në shumicën e rasteve ndodh në marrëdhënie seksuale të pambrojtur. Kjo vaginal dhe anal marrëdhënie karakterizohen nga rrezik të lartë të infektimit. Probabiliteti i infeksionit pas një kontakt të vetme vaginal apo anal me një pacient me gonorre është 20-50%.

  Në rrezik e gjetjes seks oral është shumë më e ulët.

  Infeksioni i porsalindur gjatë lindjes së fëmijës.

  Infeksion i brendshëm gonorrea është pothuajse e pamundur. Fakti që gonococci shpejt vdes në mjedis. Përveç kësaj, infeksion kërkon që trupi ka marrë një numër mjaft i gonococci se çdo ditë kur infeksioni është joreale.

  Pyetje № 3. Cila është periudha e inkubacionit e gonorresë?

  Që infeksion në fillimin e sëmundjes në meshkujt është zakonisht 2-5 ditë; gra - 5-10 ditë.

  Pyetje № 4. Si funksionon gonorre?


  Burrat lindin përzgjedhjes (të verdhë-bardhë) nga uretrës, shpesh në kombinim me dhimbje gjatë urinimit.


  Burrat janë gonorrea shumë të rralla asimptomatike (vetëm në 1-5% të rasteve).

  Në gratë, ankesat e mëposhtme (ose të dyja), seleksionimi (të verdhë dhe të bardhë) nga vagina, dhimbje gjatë urinimit, dhimbje në bark. Kjo gonorrea gratë shpesh ndodh në mungesë të simptomave (në 20-40% të rasteve).

  Nëse Proktiti gonococcal (lezione zorrës së trashë) dhimbje të jetë e mundur në rektum, kruajtje dhe shkarkimin nga rektum. Megjithatë, Proktiti më gonococcal asimptomatike.

  Nëse faringjit gonococcal (lezione fyt) dhimbje të mundshme të fytit. Megjithatë, në shumicën e rasteve ajo është asimptomatike.  Faringjit Gonococcal dhe Proktiti gonococcal të ndodhë në njerëzit (kryesisht homoseksuale dhe orientuese biseksual), dhe gratë.

  Pyetje № 5. Çfarë ndodh nëse e majta gonorre të patrajtuar?

  Në mungesë të trajtimit të gonorresë bëhet fazë kronike. Në këtë rast simptomat bëhen më pak të rënda ose do të kalojë. Pacientët me gonorre kronike mund të infektojnë partnerët e tyre seksuale.

  Ndoshta zhvillimi i këtyre komplikime:

 • burrat mund të jenë epididymitis (inflamacion i epididymis)
 • gratë mund të përjetojnë inflamacion të mitrës, dhe mitrës, e cila është një shkak i zakonshëm i infertilitetit

 • Pyetje № 6. Si është diagnoza e gonorresë?  Për të diagnostikuar gonorre përdorur testet e mëposhtme laboratorike: diskreditimi i përgjithshëm, kulture, reagimit zinxhir polymerase (PCR).

  Shpifjeve përgjithshëm karakterizohet me saktësi të lartë vetëm në gonorre akute në meshkuj.

  Për diagnozën e gonorresë në gratë si edhe për të diagnostikuar faringjit gonococcal dhe Proktiti (burra dhe gra) duhet metodat më të sakta - mbjelljen ose PCR.