Çfarë është glaukoma


 • Çfarë është glaukoma?
 • Siç ndodh?
 • Diagnoza është e rëndësishme!
 • Trajtimi i glaukomës

 • Çfarë është glaukoma?

  Glaukoma është shprehur si një sëmundje kronike të syrit, i shoqëruar nga rritja e presionit intraokular, dhe si rezultat - vizion reduktuar. Sot sëmundje është studiuar me themel okulist.

  Llojet kryesore të glaukoma kongjenitale dhe fituar:

  E fituar nga ana e tij ndahet në:

 • të rinjtë (ndodh në adoleshencë);
 • otkrytouholnuyu (më i zakonshëm);
 • Mbyllja (ndodh me sulmet dhimbje);
 • mesëm (në krahasim me sëmundjet e tjera të syve).

 • Siç ndodh?

  Sy ynë - një sistem kompleks.

  Në frontin e tij vazhdimisht qarkullon lëngun intraokular që rrjedh përmes një sistemi kompleks të kullimit. Kur syri është i shëndetshëm, ai mbajti ekuilibrin mes numrit të gjeneruara dhe rrjedh lëngun dhe në këtë mënyrë të sigurohet vazhdimisht presion normal intraokular.

  Nëse lëngu ndërton shumë, ka rritur presionin. Rezultati është një compression e enëve të gjakut që ushqejnë retinë, iris dhe optik nervore të, e cila shkakton degjenerim progresiv të indeve, dhe vizionin kështu paqartë. Së fundi, këmbëngulës presion të lartë intraocular mund të çojë në atrofi e nervit optik dhe madje edhe verbëri.


  Fazat e glaukoma:

 • fillestar;
 • fazë të avancuar (ngushtim i fushës së vizionit, ulur mprehtësi vizuale);
 • terminal (rënie të mprehtë e deri në verbëri).
 • Shenjat më tipike të glaukoma:

 • dhimbje koke periodik por këmbëngulës;
 • Qarqet ylbertë rreth dritave;
 • mjegulluar;
 • ndjesi trup i huaj në sy;
 • sytë e përlotur;
 • vizion të paqartë;
 • Nevoja për ndryshim të shpeshtë të xhamave;
 • ngushtimi progresiv i fushës vizuale.
 • Për fat të keq, glaukoma nuk mund të sigurojë ndonjë provë.

 • Diagnoza është e rëndësishme!

  Pas 40 vitesh, çdo person duhet të kalojë inspektimit rutinor në okulist të paktën 1-2 herë në vit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për pacientët me largpamje, glaukoma me trashëgim dhe pas operacioneve të syrit.

  Glaukoma jashtëzakonisht e rrezikshme, e karakterizuar nga presioni i ulët dhe normal intraokular. Për të diagnostikuar me këtë sëmundje e fshehur, përveç matjen e presionit të syve është e nevojshme për të marrë pjesë fushat e studimit, kompjuter skanon retinën dhe nervit optik.


  Trajtimi i glaukomës

  Trajtim të drogës e glaukomës - Përzgjedhja e ilaçeve dhe kashtë. Gjithashtu regjim, pasurimin e saj individuale, dhe mund të merren vetëm pas një ekzaminim të plotë.

  Trajtim lazer e glaukomës përfaqëson formacioni i shtesë intraokular traktit daljes lëngu me një lazer; kryer pas dështimit të terapisë mjekësore.

  Trajtimi kirurgjik i glaukomës . Kur dështimi i kirurgjisë lazer glaukoma, dhe fazat më të avancuara të glaukomës përdorur nepronykayuchi dhe zhbirues operacion filtrim nga e cila krijon mënyra të reja të rrjedhjes së humorit ujore nga syri. Kjo metodë kompleks trajtim ka një avantazh - pas operacionit pacienti është kursyer nga detyrimi për të përdorur një rënie prej mbi 5-7 vjet.

  Çdo reduktim i glaukomës është e pakthyeshme dhe pa trajtim i hershëm mund të humbet krejtësisht.