Çfarë gangrenë


 • Çfarë gangrenë
 • Gangrenë e thatë
 • Gangrenë e lagësht
 • Trajtimi dhe parandalimi i gangrenë

 • Çfarë gangrenë

  Gangrenë - është nekrozë (nekroza) e ndonjë pjese të trupit apo organ i karakteristikës të ndryshojë ngjyrën e saj nga blu në ngjyrë kafe ose të zezë.

  Gangrenë zhvillon kur ndalimi ose kufizimi i rëndë i oksigjenit në inde; zakonisht ndodh në zonat më të largëta nga zemra (p.sh., gishtat gjymtyrë), apo vatra të qarkullimit lokal të gjakut (p.sh., mushkërive apo muskujve të zemrës gjatë një sulmi në zemër).


  Gangrenë mund të shkaktohet nga faktorë të jashtëm dhe të brendshëm. Jashtme përfshijnë mekanike (p.sh., trauma përfshirë dërrmues, indet razmozzhennom në shkelje të integritetit të enëve të gjakut dhe nerva, sores presion), fizike (djegiet, ngrirjet) Efektet e Jonizues, kimike (të ndikimit mbi acidet e forta dhe alkalet, arsenik, fosfor, etj).

  Shkaqet e brendshme të përfshijë kushtet dhe proceset që çojnë në indet kequshqyerjen, kryesisht shkatërrimin e enëve të gjakut - lëndimit, pengimin e mbathje arteriale, dhimbje barku vasoconstriction ose ndryshime anatomike, të tilla si atherosclerosis, e cila shpesh është shkaku i sulmeve në zemër, trombozë, gangrenë pleqërie.


  Gangrenë mund të ndodhë pa ndikuar bakteret (gangrenë pa mikrobe) dhe pjesëmarrjen e tyre (septik ose putrefactive, gangrenë). Nuk janë gangrenë e thatë dhe i lagësht dhe gangrenë gaz.


  Gangrenë e thatë

  Zhvilluar me ndërprerjen e shpejtë të fluksit të gjakut në indet dhe tharje ato në qoftë se indet nekrotike nuk ka marrë infeksion putrefactive.


  Karakterizohet nga tharje, smorschyvanyem dhe induracionit (pjesa e prekur zvogëlohet në vëllim), e cila është e lidhur me kanate proteinave dhe shpërbërja e qelizave të qelizave të gjakut. Zonë të vdekur bëhet ngjyrë kafe të errët ose të zezë. Prapa ngjashmëria e kësaj pjese të procesit mumje që çon në formimin e gangrenë të thatë, i quajtur balsamim.

  Ndalimi rrjedhjen e gjakut i shoqëruar nga një dhimbje të mprehtë në fushën e qarkullimit të dëmtuar, gjymtyrë zbehtë, mermer është blu dhe të ftohtë. Pulse dhe ndjeshmëri e lëkurës zhduket, edhe pse dhimbje ind thellë zgjat gjatë. Nga periferia në qendër të përhapet nekroze.

  Funksioni i pjesës së prekur të trupit është ndërprerë. Me kalimin e kohës, i vdekur kufitare dhe indet e shëndetshme zhvillon inflamacion reaktive (piketimit), duke çuar në refuzimin e zonave të vdekur.

  Gangrenë e thatë zakonisht të lokalizuara në gjymtyrë, maja e hundës dhe veshëve (sidomos në djegiet kimike dhe ngrirja). Hyrja e infeksionit të indeve të vdekur putrefactive mund të shkaktojë gangrenë e thatë në lagështi të tranzicionit. Disa muaj vend i vdekur mund të në mënyrë të pavarur ottorhnutsya.

  Në nekroza pa mikrobe të organeve të brendshme është një resorption gradual i zonave të necrotic e indeve mbresë e zëvendësojnë atë, ose formimin e cysts (muskujve të zemrës, të trurit).

  Nëse reagimi fqinje indeve të shëndetshme zonë gangrenizuar procesin e ngadaltë të nekroza vlen për ta. Kjo rënie në produktet e gjakut ichorization që mund të çojë në dehje të rënda.


  Gangrenë e lagësht

  Ajo karakterizohet nga një ngjyrë pak gri-kafe të zonës së prekur, ënjtje të indeve dhe për të rritur volumin e tyre. Fabrics zakonisht janë konvertuar në pulpë të pista-jeshile emitting erë të prishur; është hollim më tej dhe shkatërrim të indeve.

  Me një rrymë të favorshme në kufirin midis indeve të shëndetshme dhe të vdekur të planifikuara dallim të qartë. Ind i vdekur refuzuar, dhe formoi shërojnë defekt me formimin mbresë.

  Ndonjëherë (mungesa e infeksionit, fokusi i kufizuar) gangrenë e lagësht mund të shkojnë për të thatë. Nëse trupi është i dobësuar, dhe reagimi ind proces i ngadaltë lokal i përhapur, produkteve thithjen ichorization në qarkullim të përgjithshëm që çon në sepsë (më shpesh në pacientët me diabet mellitus). Nëse gangrenë e lagësht humbur ndjeshmërinë në shtresat sipërfaqësore të indit të prekur në më të thellë - dhimbje; rritet temperatura e trupit; gjendja e përgjithshme e pacientit vështirë.


  Trajtimi dhe parandalimi i gangrenë

 • eliminuar shkaqet që mund të çojnë në zhvillimin e gangrenë;
 • transfuzioni i gjakut;
 • antibiotikët;
 • kirurgji
 • Informacion nga artikullin "gangrenë".