Çfarë është refuzim


 • Çfarë - refuzim?
 • Simptomet e refuzimit
 • Si për të parandaluar refuzimin?

 • Pacientët të cilët kanë pasur një transplantim të veshkave, familjen dhe miqtë e tyre kanë frikë të edhe të dëgjuar fjalën "përjashtimit". Shumica e tyre kanë frikë se pas të gjitha vështirësive të përjetuara nga veshkë të re dështon për të ruajtur dhe do të duhet të kthehen në dializë.

  Për fat të keq, episod i refuzimit mund të ndodhë përkundër përpjekjeve për të parandaluar atë. Megjithatë, në qoftë se refuzimi të zbuluar në fazat më të hershme dhe të fillojnë trajtimin shpejt, në shumicën e rasteve proces mund të ndalet dhe për të shmangur lezione të pakthyeshme në veshka. Kuptojnë se ky refuzim dhe të mësojnë se çfarë të bëni për të kapërcyer atë - që duhet të ndihmojë ju dhe familjen tuaj për të hequr qafe e ankthit.


  Çfarë - refuzim?

  Fjala "përjashtim" dëgjuar diçka të papritur dhe të pashmangshëm. Në fakt, përjashtimi nuk ndodh gjithmonë shpejt dhe shpejt, dhe me kujdes të duhur mjekësor ajo mund të trajtojë. Gjatë një episod të refuzimit të veshkave transplantuar (ajo është quajtur edhe "transplantin allogeneic") po vuan dhe nuk mund të funksionojë plotësisht. Por kjo nuk do të thotë gjithmonë se veshkave ndalesa funksionon plotësisht. Transplantimi Modern mund të bëjë shumë në mënyrë që të pengojnë refuzim dhe rivendosur funksionin e veshkave.

  Aktualisht, zgjedhja e metodave të përshtatshme të transplantimit të organeve, pajisjeve kirurgji dhe medikamente që përdoren pas operacionit për të parandaluar refuzimin, janë shumë më mirë dhe më të përsosur.


  Sepse episode të refuzimit apo funksion ndërprerjen transplantim të veshkave duke u bërë gjithnjë e më të rralla. Megjithatë, në disa pacientë një apo edhe disa episode të refuzimit është mjaft e pritur. Mundohuni të kuptoni se pse trupi juaj nuk mund të "njohin" veshkën transplantuar.

  Trupi ynë është një sistem mahnitshme natyrore mbrojtjes. Ajo që quhet "sistemi i imunitetit" dhe na mbron nga të gjitha të Jashtme - që nuk janë pjesë e trupit. Këto "pushtuesit" janë bakteret, viruset, kërpudhave, worms, dhe indeve transplantuar veshka ose organ tjetër i marrë nga një person tjetër.
  Madje e zakonshme të gripit të ftohtë apo të aktivizuar të gjithë sistemin imunitar, ne flasim për të gjithë trupin aliene!  Sistemi ynë imunitar - "ushtri" e përbërë nga "ushtari", të cilat janë qelizat e veçanta që prodhojnë substanca mbrojtëse. Ja se si ata luftojnë. "Ushtarët pararojë" - një qelizë të gjakut, të quajtura "qelizat" (një lloj i qelizave të bardha të gjakut - qelizat e bardha të gjakut). Kur sistemi imun takohet me një tjetër ind ose qelizë (një substancë të huaj të quajtur "antigjen"), limfocitet janë në rrjet menjëherë për të shkatërruar "jashtmit".

  Antigjene është proteina. Secili prej nesh ka një grup unik e antigjeneve. Veshkave një tjetër person ka antigjene e veta që janë të ndryshme nga tuajat.

  Kjo është arsyeja pse trupi juaj percepton transplantuar veshkën si diçka të huaj. Limfocitet njohin antigjenet e huaj dhe të sulmuar ata. Disa lloje të limfociteve që formojnë substanca të quajtura "antitrupa". Këta antitrupa dhe një "armë" kundër "pushtuesve". Zhurma e betejës në një nxitim dhe më shumë qelizave. Imagjinoni përgjigje imune - kjo është diçka si një betejë e vogël që luan jashtë në trupin tuaj.

  Zakonisht "ushtri e vetëmbrojtjes" juaj është në kërkim shumë cleverly dhe të shkatërrojë armikun.

  Problemi është se sistemi imunitar vepron në mënyrë të pavarur prej vullnetit tuaj. Limfocitet nuk e kujdesit që para tyre - virus i zakonshëm i ftohtë ose i veshkave transplantuar, në mënyrë që trupi juaj ka nevojë.

  Limfocitet zbulimin e antigjeneve huaj, si gjithmonë, duan të vijnë në ndihmë, ata sulmojnë transplantim, duke pranuar atë si "armik", dhe pastaj, dhe mund të zhvillohet refuzimit episod. Nga "kushtet e limfociteve," në qoftë se ne supozojmë se limfocitet është mendimi - ata fituan, por për ju dhe mjeku juaj - është komplikime shumë të padëshirueshme posttransplantatsiynomu.

  Varësisht se kur dhe si për të zhvilluar një episod të refuzimit, të identifikojnë disa lloje të përjashtimit, nga të cilat ju mund të dëgjoni nga mjekët. Lloji më i zakonshëm i refuzimit - një refuzim akute. Rreziku i refuzimit akute është më e lartë në muajt e parë pas operacionit.

  Por gjatë vitit të parë ju duhet të jetë vigjilent për paraqitjen e ndonjë simptomat e refuzimit. Refuzimi i mprehtë nganjëherë mund të zhvillohet më vonë dhe, prandaj, për të parandaluar atë testet e nevojshme laboratorike të rregullta dhe ndryshimet përkatëse në skemën e ilaçeve.


  Simptomet e refuzimit

  Cilat janë simptomat fillon përjashtim? Në disa raste, nuk ka shkelje të shëndetit nuk mund të jetë. Por ndonjëherë refuzimi i bën vetë ndihet karakteristika të caktuara. Ka disa simptome që shkaktojnë vigjilencë në transplantim mjekësore. Identifikimi i tyre në kohë ju lejon të marrë hapat e nevojshëm për të spaseniyupochki.

  Prandaj, ju duhet të ndiqni këto parametra përditshme jetësore si normë të zemrës dhe temperaturën e trupit. Ju mund të zbulojë ethe, dhimbje në qepje postoperative, ënjtje, reduktimin e urinës, normë të shpejtë të zemrës, rrit presionin e gjakut, shtim në peshë apo nuk ndjeheni mire. Në këtë rast, ju duhet menjëherë të raportojë çdo devijim identifikuar transplantim tuaj mjek.


  Si për të parandaluar refuzimin?

  Pas operacionit (dhe nganjëherë të saj) ju caktojë barna për të parandaluar refuzimin. Ata janë quajtur "immunosuppressive" ose "immunosuppressive" sepse qëllimi i tyre - për të shtypur sistemin tuaj imunitar për të mbajtur atë të sulmuar dhe plagosur nuk është e veshkave të reja.

  Mekanizmi i veprimit të përdorura në transplant të veshkave drogave të ndryshme, por ata disi të pengojnë aktivitetin e limfociteve. Dhe gjithashtu si limfocite nuk bëjnë dallim midis armikut të trupit tuaj (virus i dëmshëm influenza) dhe mik (transplantin e veshkave) i tij dhe imunoshtypes nuk dallojnë qelizat që luftojnë agjentët infektive dhe marrje ryshfeti sulmuar. Prandaj, pacientët që marrin immunosuppression, është një sensibilitet të lartë të infeksioneve dhe të kërkojë mbrojtje shtesë.

  Përveç kësaj, si efektin terapeutik të drogës imunosupresive dhe efektet e tyre anësore janë drejtpërdrejt të varur nga doza.

  Marr nga një kombinim i ilaçeve dhe dozen e nevojshme për të parandaluar refuzimin dhe të sigurt në aspektin e komplikacioneve mund vetëm mjek specialist bazuar në një anketë gjithëpërfshirëse.

  Që nga ju varet gjithashtu në ekzaminimin e duhur dhe zbatimin e të gjitha rekomandimeve të mjekut tuaj. Me fjalë të tjera, për sigurinë tuaj dhe mirëqenien e veshkat tuaja duhet bashkëpunim aktiv me mjekun tuaj. Tejkalimi frikë dhe ankth në lidhje me refuzimin e transplantit të veshkave fillon me krijimin e një qëndrim pozitiv ndaj problemit. Kjo do të thotë mishërimi i të qëllimeve të mira në këtë çështje.

  Një nga pacientët të cilët ishin transplantuar veshkën, tha se çdo mendimet e mëngjesit u kthye në qelizat e sistemit të tyre imunitar, "Hej ju, miq, veshka - miku ynë i ri i ndërsjellë.

  Ju atje ajo nuk ka të vërtetë të grindet, le të pak më e lehtë - dhe të gjithë ne do të jetë shumë më mirë! "Ne nuk e dimë me siguri nëse efekti në sistemin imunitar të trajnimit të tilla auditory, por ne e dimë gjëja kryesore - se pacienti sillet shumë të saktë. Ai tha: "Unë gjithmonë ndjek udhëzimet e mjekut tim transplantimit dhe ndiqni të gjitha këshillat e tij në letër. Kjo do të thotë se unë ...

 • Të marrë të gjitha ilaçet pikërisht si unë u tha;
 • çdo kontrolloni ditë treguesit kryesorë të shëndetit;
 • qira rregullt testet e nevojshme;
 • të përpiqet për të shmangur infeksionet dhe sëmundje të tjera të jetë e mundur;
 • duke bërë stërvitje, harchuyusya të mirë, por të parë për atë që jo shumë të shtoj në peshë. "

 • Ai thotë: "Në qoftë se ju ndiqni të gjitha këto rregulla, atëherë refuzimi nuk kanë asgjë për t'u shqetësuar rreth. Në qoftë se unë mund të them kështu, unë "refuzuar" refuzim. Kështu që unë nuk mund të shqetësohen dhe të bëjë atë për mua është me të vërtetë e rëndësishme - të gëzojnë çdo ditë një jetë të re, e cila i dha mua një veshkë të re ".


  Në transplantim sotme drogës kryesor bazë është cyclosporine, me ardhjen e të cilit rezultatet e menjëhershme dhe e largëta të transplantimit të veshkave në parim arritur një nivel tjetër në krahasim me të "epokës dotsiklosporinovoy."

  Ky produkt kërkon një qëndrim serioz për zgjedhjen e reduktimit dozë si përmbajtjes së tij në gjak më poshtë "dozë terapeutike" të çon në një rënie të mprehtë në performancë, por në përqëndrime të larta, madje edhe pak mbi "dozë terapeutike" të zhvillimit efekte të rënda anësore.

  Prandaj, secili pacient marrjes cyclosporine, duhet të dinë se si dhe pse përcaktohet nga përqendrimi i drogës, dhe e cila duhet të jetë në shënjestër treguesit.

  Në sajë të mjekësisë moderne - imunoshtypes dhe përmirësojnë terapitë e përdorura në transplantim, shumë pacientë nuk do të ndodhë ndonjë episod të refuzimit. Në qoftë se ju ndiqni udhëzimet e transplantimit tuaj mjekut dhe të çojë një mënyrë jetese të shëndetshme, ju do të keni një shans të mrekullueshëm për të shpëtuar veshkën e re do të ju jap shumë vite të jetës.