Çfarë është dridhjeVibration (lat Vibratio -. Kolebanie, jam nervoz) - vibracionet mekanike. Rreth dridhje folur edhe në një kuptim më të ngushtë, duke iu referuar vibracioneve mekanike, duke siguruar një ndikim të prekshëm në njerëz.

Burimet natyrore të vibrimit janë stuhitë, tërmetet. Artificial - i ndryshëm engines, automjetet, folësit, etj vibroinstrumentom Dhënë përmes valvulave, terren, kat, ujë, dridhje të ajrit mund të përhapur mbi distanca të gjata dhe të arrijnë të seksioneve të veçanta të trupit të njeriut ose të ndikojë në gjithë personin, duke shkaktuar ndikim lokal ose të përgjithshëm (vendor apo dridhje të përgjithshme).


Asgjë nuk shkon pa u vënë re

Frekuenca spektër frekuencave vibracionet infrasonike mbulon -. 16 Hz, Sound - nga 16 deri 20.000 Hz dhe ultrazërit - mbi 20.000 Hz. Vibracionet e frekuencave që mund të shkaktojë një person ndjesi më specifike dridhje zakonisht qëndron në 8000 Hz. Vibration karakterizohet si një fuqi stimul oscillatory dhe efekteve të qëndrueshme në trup.

Efekti biologjik i intensitetit dridhje përcaktohet nga energjia lokale vibrational që shkakton tension në indet e variablave: compression dhe tensioni, aksi qethje e qetësisë natyrore, dhe gjarpërues bends indet dhe lëngjet. Vibration lehtëson qarkullimin e lëngjeve mund të shkaktojë prishjen e molekulave në citoplazmën e qelizës (lëngu i brendshëm i qelizës), intensifikon reaksione enzimatike, rrit pėrshkueshmėrisė e membranave qelizore, mund të shkaktojë Rirregullimi kromozomal në qelizat njësi.
Në këtë dridhje mund të shkaktojë tërë trupin e ristrukturimit shumë funksione duke tërhequr një reagim të sistemit endokrin dhe të sistemit nervor qendror. Doza të moderuara neintensyvniy dridhje ka një efekt stimulues në sistemin nervor qendror, intensifikojë proceset Redox dhe veprimtarinë e hipofizës, lëvore veshkave, tiroide, etj, e përdorur për qëllime mjeksore. Një rritje në dozës së vibrimit çuar tek anomalitë progresive funksionale dhe morfologjike në trup.


Metodat për transferimin mo?
? Radiot në trupin e njeriut

Me anë të transmetimit të dallohen:

 • dridhje përgjithshëm transmetohet përmes sipërfaqes mbështetëse të trupit ulet ose qëndron drejtat;

 • dridhje lokal transmetohet nëpër duart dhe këmbët e njeriut, dhe përmes parakrah në kontakt me sipërfaqet vibruese.

 • Burimet e

  Në varësi të burimit të vibracioneve të dalluar llojet e mëposhtme:

 • dridhje lokal transmetohet tek njerëzit nga të mekanizuar manuale (me motorë) instrument;
 • dridhje lokal transmetohet tek njerëzit nga mjete jo të mekanizuara të dorës;
 • i përgjithshëm Kategoria dridhje 1 - dridhje transport që prek një person në automjetet që lëvizin në vendin e punës në terren, rrugët, etj "Shembull: traktorë, kamionë;
 • dridhje përgjithshëm 2 kategori - transporti dhe dridhje teknologjike që prek një person në automjetet që lëvizin në vendin e punës në një të përgatitura posaçërisht ndërtesave të prodhimit sipërfaqe dhe kështu me radhë.

  . n Shembull: vinça, kati transportit komercial;
 • dridhje përgjithshëm 3 kategori - dridhje teknologjike që prek një person në makinat vendin e punës të palëvizshme ose transferohen në punë pa dridhje. Shembull: makina, makina derdhur injeksion.
  dridhje e përgjithshme në shtëpitë dhe ndërtesat publike nga burime të jashtme. Shembull: dridhje nga kalimi tramvaj.
 • dridhje e përgjithshme në shtëpitë dhe ndërtesat publike nga burime të brendshme. Shembull: ashensorë, frigoriferë.

 • Shfaqja e vibrimit

  Vibration ndodh në një shumëllojshmëri të pajisjeve teknike imperfections Për shkak të dizajnit të tyre, të operimit të pahijshme, kushtet e jashtme (p.sh. rrugë topografi për makina), si dhe vibracionet e krijuara posaçërisht.


  Efektet në trup

  Efektet e dridhje në njerëz ndryshe. Kjo varet nëse ajo i përfshirë tërë trupin ose një pjesë të frekuencave, forcën dhe kohëzgjatjen e ekspozimit, dhe të tjerët mund të jetë ndjenjë e kufizuar e tronditje (pallesteziya) ose të shkaktojë ndryshime në sistemin nervor, kardiovaskulare dhe musculoskeletal.

  Për shkak të natyrës së ekspozimit të stresit që ndodhin shkelje të të gjithë sistemit të marrëdhënieve të rregullimit neurohumoral e funksioneve dhe metabolizmit, ndikon në funksionin e kardiovaskulare, ndihmon tretjen e ushqimit, sistemi riprodhues, mëlçisë, veshkave, mbrojtjen e imunitetit, etj Nuk mund të ketë lëndime të brendshme për shkak të zhvendosjes së tyre.  Kështu, ekspozimi i zgjatur në sëmundje dridhje njerëzore zhvillon. Efektet kronike e shkaqeve vibrimit: ënjtje dhe gjakderdhje në tru dhe palcës kurrizore, shtim të indit lidhor, edemë, hemorragji dhe ndryshimet degjenerative në organet, shkeljen e gjakut. Në arteriet janë ndryshime të ngjashme me ato në obliterating endarteritis. Ka lëkurës kequshqyerja dhe shtojca e saj (thonjtë, flokët, dhe kështu me radhë), deri në zhvillimin e gangrenë e gishtave. Në osteoartikulare aparat zhvillimit të osteoporozën, deformans artrit, osteochondropathy.

  Informacion nga neni "sëmundje dridhje"