Çfarë është astigmatizëm


 • Çfarë është astigmatizëm?
 • Pse ka astigmatizëm?
 • Si për të trajtuar astigmatizëm?
 • Çfarë nuk mund të jetë astigmatizëm i durueshëm?
 • Çfarë është astigmatizëm?

  Astigmatizëm - një përthyerje të ndryshme të rrezeve të dritës akset sytë. Kjo ndodh për shkak të shkeljes së sferoid kornea: ajo ka formë ellipsoid kështu shfaqet në këto 2 fokus optik dhe incidentit të lehta në kornea, takohen në një dhe në dy pika, dhe e sheh jo i qartë dhe e paqartë . Në këtë rast astigmatizëm. Kjo nuk është gjithmonë e patologjik. Ai ekziston në normë - ashtu-quajtur astigmatizëm fiziologjik. Në dallimin fiziologjik astigmatizëm ndër sytë meridian vertikale dhe horizontale 0,5-1 dioptri.

  Nëse diferenca është më tepër, ajo është astigmatizëm gabuar.

  Astigmatizëm - një sëmundje mjaft e vështirë për pacientin. Man keq sheh distancohen dhe afër. Ndonjëherë është e vështirë për të përcaktuar se distanca në mes objekteve, të vendosë se cili prej tyre është më, dhe e cila është më afër. Konturet e objekteve janë shtrembëruar. Astihmatik të detyruar të veshin syzet gjithë kohës. Pa to, acuity vizual është shumë e ulët. Pacienti është i kufizuar në shumë lloje të stresit vizual, dhe për këtë arsye nuk mund të bëjë shumë me atë që mund njerëzit me sytë të shëndetshme.

  Për fat të mirë, astigmatizëm nuk është sëmundje shumë e zakonshme. Në mesin e totalit aplikuar për të optometrists, astihmatikov rreth 10%.  Pse ka astigmatizëm?

  Mjaft të zakonshme është astigmatizëm kongjenitale. Nëse prindërit janë të sëmurë astigmatizëm është një shans i mirë që ai do të kalojë për fëmijën trashëguar.

  Shpesh astigmatizëm është shkaktuar nga dëmtime të syrit, veçanërisht thekshëm plagët. Pasi e kanë lënë një mbresë në kornea, e cila, si një mbresë në lëkurë, si ajo forcon indet e saj dhe deformon kornea. Ka një astigmatizëm i gabuar.

  Dërgo plagët nuk mund vetëm plagosje. Ata mund të jetë rezultat i një operacioni në sy. Për shembull, kur një katarakt është hequr, të prerë, pasi që mbresë mund të mbetet.

  Por në shumicën e rasteve astigmatizëm shkaktuar nga ndryshimet e ndryshme të kornea.

  Shkaku më i zakonshëm i astigmatizëm - një keratokoni. Keratokoni - një sëmundje e syrit ku corneal distrofi fillon. Normalisht, trashësi 500-600 mikron e saj. Në keratokonit, kornea bëhet më e hollë në 400, edhe 300 mikronë. Ky proces merr qendrën dhe astigmatizëm corneal ndodh si rezultat, shpesh të gabuar.

  Keratokonusi zakonisht prek njerëzit e moshës 25-30 vjet. Shkaqet e kësaj sëmundjeje janë ende të panjohura. Besohet se ajo është e bazuar gjenetikisht. Keratokonusi zhvillon dhe sjell pasoja të rënda ngadalë, zakonisht gjatë disa viteve. Por në qoftë se pacienti kërkuan ndihmë në kohë, mjekët do të zvarritin sëmundje.

  "Hold" keratokoni mund të jetë një kohë e gjatë.

  Shumë rrallë fajësojnë lente astigmatizëm. Kur ajo është e parregullt në formë, një të ashtuquajtur astigmatizëm kryshtalykovyh.


  Si për të trajtuar astigmatizëm?

  Nëse astigmatizëm kongjenitale, mënyra më e lehtë për t'u marrë me të - është e syze. Syze të veçanta, cilindrik, i cili do të caktojë një mjek. Por është më mirë që të mbajnë lente kontakti. Lentet e kontaktit më parë ishin vetëm të vështira. Kjo është një mënyrë e mirë dhe efektive për t'u marrë me astigmatizëm, por për fat të keq, ata janë të tolerohet dobët. Jo të gjithë në mënyrë të sigurtë të trajtuar është gjithmonë në syrin e një trupi të huaj.

  Tani ka lentet e kontaktit të buta.

  Ata janë shumë të popullarizuara. Njerëzit veshin atyre jo vetëm për të zgjidhur problemet me vizion, por edhe për qëllime estetike - të tilla si lente me ngjyrë. Në rastin e astigmatizëm nuk është opsioni më i mirë. Fakti se lentet e kontaktit të buta të korrigjuar astigmatizëm deri në fund.

  Kur një person ka një astigmatizëm lindur, ai do të emërojë syze ose lente. Nëse nuk transferohet ndonjë lente dhe veshin syzet. Pikët - një alternativë e mirë për astihmatikov vogël. Pajtohem, është e vështirë për të futur në lente e një fëmije, dhe madje edhe të bëjë atë të mbajtur të gjithë veshin e tyre. Një tjetër gjë, kur astigmatizëm shkaktuar nga keratokonit.

  Pastaj lente nevojshme. Në sytë Keratokonusi varrosur në drogë.

  Problemet duke parë njerëzit kanë qenë gjithmonë. Njerëzimi ka kohë që njihet instrumentet e ndryshme optike për zgjidhjen e tyre - syze, syze, Monocles, dylbi teatri. Ajo rezulton se një sëmundje e tillë kompleks si astigmatizëm, i njohur gjithashtu shumë kohë më parë. Megjithatë, ophthalmologists në të kaluarën ka pasur vetëm një mënyrë për t'u marrë me të - gota.

  Në këtë fazë, metoda më të popullarizuara të trajtimit radikal të astigmatizëm - kirurgji. Forma e kornesë lazer korrigjuese. Në rastet më të rënda të zëvendësim corneal një tjetër, të marra nga dhuruesi.


  Çfarë nuk mund të jetë astigmatizëm i durueshëm?

  Kufizimet them sëmundjen. Në astihmatikov sytë e lodhur shpejt, kështu që ata mund të mos puna e gjatë në kompjuter, duke lexuar, shikuar televizor për orë të tëra. Nuk ka gjasa që një person i tillë do të jetë në gjendje të zgjedhin profesionin e tyre për të punuar me instrumente precize.

  Nëse keni astigmatizëm, ju duhet për të mbrojtur veten dhe të mos barrë syrin, dhe që është aq i vështirë. Ju nuk mund të përpiqet për të kapërcyer veten dhe për të stresit vizual në njerëz të shëndetshëm. Asgjë por dhimbje koke dhe vizion të paqartë të mëtejshme, ajo nuk do. Por astigmatizëm, megjithatë, nuk është një dënim. Kufizimet fizike kur astigmatizëm është shumë më e vogël sesa, për shembull, me një miopi të fortë.

  Për shembull, shumë dritë-shkurtër mund të heqë të rënda. Për astihmatikov pa kufizim të tillë.

  Nëse astigmatizëm shkaktuar nga keratokonit, një person nuk mund të irritojë sytë - gjatë të qëndruar në të ftohtë, në zonat me pluhur.

  Për sy duhet të trajtohet me kujdes - lexoni pak dhe në dritë të mirë. Ju mund të lexoni shtypin dhe në transportin publik. Ju nuk mund të shikojnë TV për një kohë të gjatë dhe të punojnë në kompjuter.

  Në raste të rënda, mjeku mund të ndalojë ngarje astigmatizëm, përjashtohen nga shërbimi ushtarak.

  Për fat të keq, ju mund të mbroheni nga astigmatizëm. Siç duhet load vizual i organizuar ndihmojë për të ruajtur vizionin dhe rezistojnë miopi.

  Por astigmatizëm nuk është rasti. Ai mund papritmas të shfaqet në një person tërësisht të shëndetshëm. Atëherë pacienti duhet të jetë në pajtueshmëri me mjekun. Ndihmë mund vetëm specialist, është i durueshëm - nuk të përkeqësojnë situatën.