Çfarë është amneziÇfarë është kjo

Nga koha në kohë ka raporte të gazetave njerëzve që "harruan" kush janë ata.
Këta njerëz nuk e mbani mend askënd ose asgjë nga e kaluara e tij, duke përfshirë edhe emrin e tij. Ne themi se njerëzit që vuajnë nga amnezi.

Ne të gjithë herë pas here të ndjehen emocione negative. Ne të ndjehen të poshtëruar, të zemëruar, të zhgënjyer apo të frikësuar për disa arsye. Kur ne e përjetojnë stres emocional, ne kemi nevojë për diçka për të bërë. Për shembull, më të thjeshtë - piskat, skuqem ose i mbuluar me djersë të ftohtë.

Në fakt, këto gjëra ndodhin jashtë vullnetit tonë. Kjo është konsideruar si një reagim normal, pasi që kjo mund të ndodhë për të gjithë.Por, njeriu mund të përgjigjet për të stresit emocional dhe ndryshe. Në vend se të përballet vybivshim problemet e tij me mënyrën se si ai përpiqet të sillet sikur asgjë nuk e pengon atë. Ajo "shkon" e problemeve, "mbrojtur" veten nga lloji i stresit emocional.

Një lloj i një reagimi të tillë është amnezi. Një person i thjesht sillet sikur të gjithë që më shumë i pengon dhe shqetëson atë, atje nuk ishte me të, por me dikë tjetër! Ai "harron" ankthi i tij.

Harruar këtë, ai harron dhe shumë gjëra të tjera që lidhen me shqetësimet e tij - duke përfshirë emrin tuaj! Njeriu thjesht nuk mund të mbani mend asgjë për të kaluarën e tij.


Por për momentin ajo mund të fokusohet tërësisht normal. Ai jeton dhe punon si çdo njeri tjetër, dhe nuk mund të tërheqë vëmendjen e askujt.

Ndonjëherë një person papritmas vetëm, zgjohet pas amnezi. Në shumë raste, megjithatë, pacienti duhet të ndihmojë të shërohen psikiatër. Interesante, pas amnezi kalojë, njerëzit nuk e mbani mend asgjë për atë që ndodhi me ta gjatë të.


Pse kjo ndodh

Amnezia mund të ndodhë nën kushtet e mëposhtme:

 • Sëmundja e Alzheimer-it ose kushte të tjera neurologjike, dementia kombinuar;
 • skleroza e shumefishte;
 • alkoolizmi;
 • plagosje kokë dhe hemorragji subarakinoidale;
 • encefalit dhe infeksione të tjera;
 • sëmundje e mushkërive, mëlçisë, veshkave dhe organeve tjera të brendshme;
 • tumor të trurit;

 • Çfarë po ndodh

  Mosha e avancuar është e kombinuar ndonjëherë rënie të lehtë në aftësinë për të kujtuar emrat dhe ngjarjet aktuale, edhe pse shumica e njerëzve të moshuar me kujtesë normale. Dështimi për të përmendur ndonjëherë një emër apo fjalë mund të jetë normal dhe jo një shenjë e çmenduri të shfaqet.

  Humbje e përkohshme e kujtesës mund të jetë me konfiskimet apo humbje të vetëdijes për shkak të arsyeve të ndryshme. Amnesia ndonjëherë zhvillon pas stresit të rëndë emocional pa qenë një simptomë e sëmundjeve neurologjike.


  Ju duhet të shkoni te një mjek nëse

 • Problemet e kujtesës vështira për të shpjeguar vetëm moshën e pacientit;
 • Humbja e papritur e kujtesës, veçanërisht nëse ajo është e kombinuar me simptoma të tjera të tilla si dobësi në gjymtyrët apo vështirësive gjuhësore;
 • dëmtim kujtesës përparon;
 • Humbja graduale e kujtesës kombinuar rritje çmenduri dhe / ose ankth;
 • Orientimi i varfër në një mjedis të njohur.
 • Informacion nga neni "dëmtim Memory"