Çfarë ju duhet të dini për arachnoiditis kurrizore


 • Arachnoiditis kurrizore: simptomat
 • Tre shkaktarët e arachnoiditis kurrizore
 • Masat terapeutike për arachnoiditis kurrizore

 • Arachnoiditis kurrizore: simptomat

  Kjo sëmundje karakterizohet nga djegia dhimbje dhe simptoma të tjera neurologjike.

  Arachnoiditis kurrizore është një inflamacion në membranën e trurit që rrethon palcës kurrizore. Inflamacion shkakton acarim të vazhdueshme, formimin mbresë, mbështjelljes dhe të çon në ngjeshje e rrënjëve nervore dhe enëve të gjakut.

  Simptomë kryesor i arachnoiditis - dhimbje kronike në shpinë mesit, hips.

  Përveç kësaj, pacienti mund të jetë konfuze:

 • ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje apo dobësi në këmbë;
 • ndjesi të çuditshme, të tilla si një pickim mushkonje ose një ndjenjë e ujë të rrjedhshëm poshtë këmbët;
 • dhimbje të forta qitje (i përngjashëm goditjeve elektrike);
 • dhimbje të muskujve, spazma dhe dridhje e pavullnetshme në këmbë;
 • mosfunksionim i potencë legenit dhe më të ulët.
 • Nëse sëmundja përparon, simptomat mund të bëhet më e fortë dhe më e qëndrueshme. Procesi është vërejtur shpesh në nivelet torakal, palcës kurrizore mesit dhe "bisht kalit."

  Shumica e pacientëve me arachnoiditis kurrizore nuk mund të punojnë dhe për të ruajtur stilin e jetës tuaj.


  Tre shkaktarët e arachnoiditis kurrizore  Ka tre shkaqet kryesore të arachnoiditis kurrizore:

 • Plagosje ose kirurgji. Arachnoiditis mund të jetë ndërlikim shumë i rrallë i kirurgjisë spinale (sidomos në qoftë se ata ishin më shumë apo operacion ishte tepër i madh) ose të jetë rezultat i lëndimeve të shtyllës. Gjithashtu arachnoiditis mund të zhvillohet pas bllokadave të shumta të shpinë mesit me stenozë të rëndë (ngushtim) e kanalit kurrizore apo sëmundje kronike degjenerative disk intervertebral.
 • Kimikatet. Kohët e fundit myelography konsiderohet si një shkak të mundshëm të arachnoiditis kurrizore. Myelography - një ekzaminim diagnostikues, gjatë të cilit hapësira përreth palcës kurrizore dhe nervat injektuar materialin kontrast.

  Besohet se ka mundësi të arachnoiditis kur administrohet kontrast, veçanërisht kur kryhen disa punctures.
 • Infeksioni. Arachnoiditis gjithashtu mund të shkaktohet nga një proces infektive që prek shtyllën kurrizore - meningjit viral dhe fungale apo tuberkulozi.

 • Masat terapeutike për arachnoiditis kurrizore

  Trajtim specifik arachnoiditis kurrizore, për fat të keq, nuk ekziston. Masa terapeutike synojnë kryesisht në reduktimin e dhimbjes, e cila përdorin droga jo-steroidal anti-inflamator, relaksues muskujsh, steroide. Hyrje droga mund të kryhet nga pompë intratekale që është futur (zbatohet) nën lëkurë, dhe administrimi i barnave kryhet drejtpërdrejt në rajonin e palcës kurrizore.  Për trajtimin dhe fizioterapi është edhe stimulim Transcutaneous elektrike të palcës kurrizore, e cila përdoret një pajisje që dërgon një sinjal palcës kurrizore elektrike për të ulur dhimbjet.

  Trajtimi kirurgjik i arachnoiditis zakonisht nuk kryhet sepse ajo ishte diçka edhe më shumë të ngjitet zhvillim-mbresë.

  Informacion nga artikullin "arachnoiditis".