Çfarë ju duhet të dini për artrit reumatoid


 • Çfarë është kjo
 • Shkaqet
 • Si ka artrit reumatoid
 • Trajtimi dhe parandalimi
 • Është interesante

 • Çfarë është kjo

  Artriti reumatoid (RA) - një sëmundje kronike inflamatore e indit lidhor të nyjeve, me përfshirje shpeshtë në procesin patologjike të organeve të brendshme. Rheumatoid arthritis - inflamacion më të zakonshme kronike të përbashkët.

  Gratë vuajnë tre herë më shpesh se meshkujt. Sëmundje shpesh fillon në 30-50 vjet dhe mosha mesatare e pacientëve me diagnozën e artritit reumatoid "" është 58 vjeç. Vdekshmëria në këtë grup të pacientëve është 27%. Kjo tregon se efikasiteti i trajtimit të sëmundjes është në një nivel shumë të ulët, dhe prognoza është e pafavorshme.

  Ndikimi më i rëndësishëm socio-ekonomik i RSH - të veprojë në mënyrë të pashembullt.

  Efikasiteti mund të thyer në një fazë të hershme, dhe reduktimi i saj është një problem i vazhdueshëm, kjo ndodh në 27% të pacientëve në 3 vitet e para të hershme RSH dhe më shumë se 85% me kohëzgjatje të sëmundjes 8-11 vjet.


  Shkaqet

  Shkaqet e artritit reumatoid deri më sot i njohur jo saktësisht.
  Në vitet e fundit, shumë ekspertë janë të prirur të teorisë virale e artritit reumatoid. Besohet se sëmundja ende nuk është identifikuar virusi, efekti i të cilave çon në dështimin e sistemit imunitar dhe për zhvillimin e reaksioneve immunopathological.


  Rezultati i këtyre proceseve komplekse janë qelizat e imunitetit agresioni kundër trupit të tyre.

  Faktorët që çojnë në zhvillimin e artritit reumatoid përfshijnë predispozitë gjenetike, mosha mbi 40 vjet, gjininë femërore, sëmundje të mëparshme alergjik të lëkurës dhe infeksionit nasofaringeal.


  Si ka artrit reumatoid

  Më tipike gradual progres, i ngadalshëm e sëmundjes (i quajtur klasik versioni aktual). Keni dhimbje, ndjenja e ngushtësi dhe ënjtje e nyjave, shpesh në gjysmën e dytë të natës dhe mëngjesit. Karakterizohet nga një ndjenjë e ngurtësi në nyje, më e theksuar në mëngjes. Që nga fillimi shumë të sëmundjes karakterizohet nga dëmtimi simetrik përbashkët.

  Për artrit reumatoid është e karakterizuar nga lezione hershme nyje interphalangeal.

  Përafërsisht 10% e pacientëve me artrit reumatoid fillon dhe të ardhurat në formën e shkatërrimit afatgjatë të një ose më shumë nyje, zakonisht të mëdha. Shpesh kjo gju dhe promenezap'yastkovi, më pak bërryl dhe kyçin e këmbës joints. Nuk është e pazakontë në këta pacientë rreth nyjeve mund të gjendet nodules nënlëkurës rrumbullakosura, 2-3 cm në diametër. Rruzull me një cilësi të dendur, pa dhimbje dhe shpesh lëviz.

  Sigurisht sëmundje prek dhe organet e brendshme (60% e rasteve). Më të "vuajnë" veshkën, e cila përcakton kursin e mëtejshëm dhe rezultatin e sëmundjes.

  Një pjesë e vogël e pacientëve të RSH mund të fillojë ashpër. High ethe "të pashpjegueshme", me të dridhura - simptomë e parë dhe më e theksuar e këtij variant të sëmundjes.

  Aktualisht, rheumatologists dalluar disa variante klinike të sigurisht, por meriton vëmendje të veçantë i mitur artritit reumatoid. Ai zhvillon më shpesh në vajzave nën moshën 6 vjeçare. Ajo fillon zakonisht lezione akute të nyjeve të mëdha, sytë, dhe prania puçrra të lëkurës.


  Trajtimi dhe parandalimi

  Duke pasur parasysh faktin se sëmundja është kronike, dhe faktor që shërben si një shkas në shkaktimin e sëmundjes nuk dihet, parandalimi dhe trajtimi i artritit reumatoid nëpër një shumëllojshmëri të drogës dhe profesionalizmit të lartë të rheumatologists tona mbetet një detyrë e vështirë.

  Nëse ju keni simptomat e mësipërme nuk duhet të drejtohet një herë një takim me rheumatologist, kontaktoni mjekun qarkut.

  Pas emërimit të një numri të laboratorit dhe ndoshta ekzaminime me rreze X në qoftë se është e nevojshme që ju të merrni drejtimin për rheumatologist. Ai, nga ana tjetër, duke përcaktuar shkallën e aktivitetit të procesit, vendosni ju trajton në stationeer ose ambulatore.

  Gjëja e parë që mjeku do të përshkruajnë mungesën e contraindications - një jo-steroidal anti-inflamator droga (NSAIDs) - indometacin, ortofen, voltaren, naproxen, ibuprofen, etj Ata të kushtojë një relativisht të lira dhe në dispozicion në çdo farmaci.

  Ajo duhet të mbahet mend se përdorimi i drogës nonsteroidal anti-inflamator mund të zhvillohet sindromi gastropathy të veçantë, e cila karakterizohet nga lezione të stomakut (hemoragji, gërryerjet, ulcerat).

  Faktorët e rrezikut gastropathy:

 • mosha të avancuara;
 • gjetur ulçerë më parë ose stomak - gjakderdhje të zorrëve;
 • Përdorimi i njëkohshëm i glukokortikoideve;
 • Përdorimi i zgjatur i NSAIDs në doza të larta apo përdorimi shoqërues të drogës në këtë grup 2-3.
 • Nëse inflamacioni në një ose më shumë nyje të mëdha shprehin, ju ndoshta do të ju pyes direkt në kortikosteroidet përbashkëta (hydrocortisone, metypred, kenoloh). Nga kjo procedure, si, në të vërtetë, nga çdo tjetër që ju mund të mos refuzojnë. Të më efektive dhe të përdorura zakonisht droga në trajtimin e RSH është kripëra ari. Edhe pse trajtimin e këtyre barnave shumë të shtrenjta mrekullie nuk ka nevojë të prisni.

  Efekti terapeutik shfaqet pas 3-4 muajsh pas fillimit të trajtimit, dhe pas probabilitet të drogës lartë se efekti terapeutik zhduket. Prandaj, drogës duhet të merren rregullisht.

  Sot përdoret terapi lazer, radioterapi dhe terapi lokal radionuklidit (medikament radioaktiv është futur në nyje), distanca kilocuritherapy lokale (rrezatimi jashtëm përbashkët synovial) dhe trajtimi kirurgjikale e përbashkët prekur.

  Nëse ka dëshmi dhe një sasi të caktuar të monedhës këto trajtime në dispozicion në Petrozavodsk. Duhet të theksohet gjithashtu se trajtimi i "shtëpi" nuk është shumë më e ndryshme nga "kryeqytetin", dhe, përveç kësaj vlere.

  Rëndim jashtë ushtrim i nevojshëm çdo ditë për të ruajtur lëvizjen e përbashkët. Varësisht nga shkalla e mosfunksionim ajo mund të jetë e komplekset e veçanta të gjimnastikës mjekësore, ecje ose not. Banja të dobishme të ngrohtë, hidroterapi.

  Përzgjedhja ushtrim kompleks dhe terapi fizike janë specialistë. Ato në raste të rënda, të japin këshilla mbi rregullimin e punës dhe jetës.

  Diets që pengon përparimin e artritit reumatoid, nr. Të ushqyerit duhet të jetë një të plotë dhe të balancuar, për të shmangur overeating.


  Është interesante

  Ndryshimet joints, karakteristikë e RSH, të gjetura në mumiet egjiptiane (2600

  BC). Në pikturat e Rubens përshkruan njerëzit me lezione duart reumatoid (1577-1640 gg ..).

  Dhe sa janë ata?

  Kostoja mesatare e shtrimit në spital për pacient me artrit reumatoid në sëmundje akute në Shtetet e Bashkuara - rreth 4 mijë dollarë.
  Kostoja e kujdesit ambulator për pacient në vit - rreth $ 2,000.

  Informacion nga neni Yuri Ermakov "artritit reumatoid".