Çfarë ju duhet të dini për klamidia


 • Sëmundje Hodgkin: kush është në rrezik
 • Koha për të njohur sëmundjen - hapin e parë në fitoren mbi atë
 • Rrugët deri shërimit
 • Trajtim është përfunduar - çfarë shtrihet përpara


 • Sëmundje Hodgkin: kush është në rrezik

  Chlamydia, i quajtur gjithashtu Limfoma Hodgkin ose sëmundje Hodgkin - një lloj i tumorit malinj që zhvillohet nga indet limfatike, duke përfshirë nyjet limfatike dhe organeve të tjera që janë pjesë e sistemit të mbrojtjes së trupit (shpretkë, thymus, palcës kockore).

  Sëmundje Hodgkin (sëmundje Hodgkin është emri më i zakonshëm) është quajtur me emrin Thomas Hodgkin, i cili i pari e përshkroi atë në 1832.

  Që ind limfatik është në shumë pjesë të trupit, dhe sëmundje Hodgkin mund të ndodhë pothuajse kudo. Sëmundja shkakton nyjet limfatike fryrë dhe ngjeshja e indeve përreth dhe organeve. Qelizat e tumorit mund të përhapet përmes limfatike apo enët e gjakut e në çdo pjesë të trupit.

  Kjo sëmundje është, për fat të keq, jo të rralla. Në vitin 2002 ai u diagnostikua në 3377 rastet e sëmundjes Hodgkin në të rriturit. Në vitin 2004, SHBA ra i sëmurë me sëmundje gati 7600 njerëz vdiqën dhe rreth 1.320 pacientë. Se numrat e tilla. Edhe pse për shkak të suksesit të trajtimit të vdekshmërisë së sëmundjes Hodgkin është zvogëluar për më shumë se gjysma në krahasim me fillimin e viteve '70.
  Sëmundje Hodgkin mund të ndodhë në të dy fëmijët dhe të rriturit, por shumica e tij është gjetur në dy grupmoshat: moshave të rinj (15 deri në 40 vjet) dhe më të vjetër (mbi 55 vjet).

  Edhe pse shkaku i sëmundjes Hodgkin sot nuk është e qartë, edhe pse disa faktorëve të rrezikut të njohura që mund të kontribuojnë në shfaqjen e saj:

 • në pacientët të cilët kishin mononukleozën infektive;
 • në pacientët me një sistem imunitar në depresion (p.sh. AIDS fituar imun Mangësi Syndrome) dhe pas kryerjes transplantim të organeve.
 • Por mos e humbni shpresën, mjekësi nuk qëndron ende dhe është aktualisht kryen kërkime për të sqaruar shkaqet e sëmundjes.


  Koha për të njohur sëmundjen - hapin e parë në fitoren mbi atë

  Arsyet nuk kuptohen plotësisht, por simptomat janë mjaft të njohur, më e rëndësishmja shohin ato.

  Limfoh
  standarde ranulematoz është treguar nyjet limfatike të zgjeruar kryesisht në qafë, të paktën - në vende të tjera, shpretkë rrit temperaturën e trupit, është mbajtur afër 38 gradë ose më të larta në rrjedhën e disa javë apo muaj, ka një djersitje të fortë efekte të mëdha negative, sidomos gjatë natës, gjatë gjumit, i mprehtë humbje peshe, i shoqëruar nga dobësi, i zbehtë ngjyrë të lëkurës dhe nganjëherë kruarje, humbje e oreksit dhe gjendja e keqe e përgjithshme.

  Nyjet limfatike zgjeruar nuk ishin të lënduar dhe pothuajse nuk u mërzit.

  Vetëm nëse nyjet limfatike të zgjeruar në zgavrën e kraharorit ishte ajo mund të shkaktojë compression trake, e cila është e shoqëruar shpesh nga një kollë dhe gulçim.

  Shumica e pacientëve me muaj dhe vite të veshin rreth topit qafë ose sqetull tenisit, ai gradualisht rritet. Në fakt, ky top, mandarinë ose mollë para se të ishte më pak arra - elastik nyje limfatike pa dhimbje. Kjo thirrje vrullshëm e shurdhër në mendje, pacienti pafundësisht të përjashtohet. Për të fjetur në, nuk do të marrë në punë ose në shkollë, nuk shkojnë te mjeku. Te mjeku shkojnë tmerrësisht dhe kjo vizitë pa afat shtyhet deri bërë e pamundur të duket pa pjesë të sipërme me miqtë, ose sup ndalesa presion lirisht në gjoks, apo nyje ijë rritet në përmasa të turpshme.

  Ju mund të shihni dhe të shihet. Dhe nëna ime dhe gjyshja ushqyer mëngjes mëngjes biri i ulur pa këmisha. Në mënyrë të qartë, ai shikon veten në pasqyrë dhe nuk duan të mendojnë për tumor, e cila rritet ngadalë, duke dëmtuar organet e brendshme, dhe përfundimisht çon në vdekje. Por njerëzit jo vetëm duhet të shikojmë, por edhe për të parë, thonë dhe për të sjellë një të afërt te mjeku.

  Prandaj, shfaqja e këtyre simptomave duhet menjëherë të kërkoni këshilla mjekësore dhe të kryer një studim. Ndërsa këto simptoma mund të jenë në sëmundje të tjera, por është më mirë të mos të rrezikojnë atë.

  Hapi i parë është një ekzaminim i plotë fizik dhe ekzaminimi i plotë për të sunduar nga infeksionin.

  Kur shqyrton mjek do të kushtoj vëmendje të veçantë për gjendjen e nyjave limfatike. Duke pasur parasysh faktin se shumica e njerëzve, sidomos fëmijët, nyjet limfatike fryrë janë shpesh për shkak të infeksionit, mjeku juaj mund të përshkruajnë antibiotikët për të zvogëluar madhësinë e këtyre njësive. Nëse përfitimet e trajtimit të tillë nuk është atje, ju keni nevojë për ekzaminim të mëtejshëm.

  Metoda e vetme e konfirmuar diagnozën e sëmundjes Hodgkin, apo sëmundje Hodgkin është një biopsi, pra duke marrë një pjesë të indeve të tumorit për hulumtim. Për ta bërë këtë, në disa raste është e nevojshme për të hequr nyje limfatike ose një pjesë fare të vogël të saj.

  Specialist shqyrton materialin që rezulton nën një mikroskop. Ndonjëherë biopsi fillestar nuk mund të konfirmojë diagnozën dhe ka një nevojë për të ri-të kryer një biopsi. Të jetë i gatshëm për të dhe nuk do të trembet.

  Faza e sëmundjes

  Përcaktimi fazën e sëmundjes (procesit të shpërndarjes shkallë) është shumë e rëndësishme sepse kjo kryesisht varet nga zgjedhja e trajtimit dhe prognozë.

  Ka katër fazat e sëmundjes (I deri IV). Si të bëhet kjo? Pas konfirmimit të diagnozës së sëmundjeve të specifikuara sëmundjes fazë Hodgkin duke përdorur X-ray provim, ultratinguj, tomography llogaritur, rezonancë magnetike dhe teknika të tjera të avancuara.

  Ato ndihmojnë në identifikimin e fokuse të tjera të tumorit mund të mos parë më parë.


  Rrugët deri shërimit

  Nuk ka arsye për optimizëm - në vitet e fundit ka arritur rezultate të rëndësishme në trajtimin e sëmundjes Hodgkin. Qëllimi i trajtimit, siç thonë mjekët, është një kurë të plotë. Sipas statistikave, rreth 90% e pacientëve mund të shërohet me kimioterapia dhe rrezatimi.

  Pas fazës sqimë e sëmundjes me një vendim dhe të zgjedhin trajtimin më të mirë. Është e nevojshme të marrin në konsideratë të gjitha opsionet. Në emërimin e trajtimit të merr në konsideratë çdo gjë - mosha, kushtet e përgjithshme, llojin e tumorit dhe stadit të sëmundjes. Është gjithashtu e rëndësishme të dini për rreziqet dhe ndërlikimet e trajtimit (për fat të keq, jo pa të).  Kështu, ka dy metodat kryesore të trajtimit të sëmundjes Hodgkin, kimioterapia (përdorimi i barnave që vrasin qelizat e tumorit) dhe rrezatimi (rrezeve X duke përdorur energji të lartë me qëllim të shkatërrimit të qelizave të tumorit ose reduktimin e madhësisë tumorit). Ndonjëherë përdoret një lloj të trajtimit, ndonjëherë, në disa raste - të dyja.

  Megjithatë, kimioterapia lartë-dozë me transplantin e palcës të kockave është përdorur vetëm në raste të veçanta, pas dështimit të trajtimeve të tjera. Një teknikë kirurgjikale ka vetëm një rol mbështetës në trajtimin e pacientëve lymphogranulomatosis.

  Tani më shumë.  Kimioterapia

  Gjatë kimioterapia i referohet përdorimit të drogës anticancer që vrasin qelizat e tumorit. Në mënyrë tipike, këto barna janë të përshkruara nga goja ose në venë. Shpesh në trajtimin e disa barnave përdorura njëkohësisht.

  Megjithatë, ju duhet të dini se qelizat e drogës anticancer shkatërrojnë tumorit dhe gjithashtu të dëmtojë qelizat normale dhe mund të shkaktojë komplikime. Këto komplikime të varet nga lloji dhe dozë të drogës dhe kohëzgjatjen e trajtimit. Këto përfshijnë: humbje e flokëve, plagë në gojë, rrit frekuencën e infeksioneve, rritja e gjakderdhje, gjakderdhje, lodhje, humbje e oreksit, të përzier dhe të vjella.

  Por për fat të mirë këto komplikime janë të përkohshme dhe të përfundojë pas ndërprerjes së trajtimit dhe për parandalimin e përzier dhe të vjella janë përgatitjet veçanta.

  Megjithatë, disa barna mund të shkaktojnë efekte anësore pas ndalimit trajtim, madje edhe pas një kohe të gjatë. Ata mund të lidhen me zemër, mushkëri, rritjen, riprodhimin. Jo përjashtuar mundësinë e një tumor të dytë.
  Këto çështje duhet të diskutohet me mjekun tuaj para se të fillimit të trajtimit.

  Radioterapia

  Gjatë radioterapi nënkupton përdorimin e rrezeve X të energjisë së lartë për të shkatërruar qelizat e tumorit.  Terapi Rrezatimi i jepet zakonisht pas 3-6 cikle të kimioterapisë. Rrezatimi gjithashtu mund të shkaktojë komplikime të rënda të tilla si dëmtimi i indeve përreth të shëndetshme si skuqje, lodhje, fron të lirshme. Pacientët mund të përjetojnë, si në rastin e mëparshëm, dhe komplikime vonë.

  kimioterapia të lartë-dozë me transplantim të palcës kockore

  Ndonjëherë terapi standarde nuk mund të shërojë sëmundje Hodgkin, dhe prandaj pacienti është ofruar një lloj të ndryshme të trajtimit. Në këtë rast, për të vrarë qelizat e tumorit rezistente të kimioterapia standarde përdoren doza të larta të kimioterapia që ndikojnë jo vetëm qelizat e tumorit, por edhe qelizat e shëndetshme të gjakut dhe palca e eshtrave.

  Qelizat e palcës së kockave Prandaj, para-korrur dhe të ruajtura i kthehen pacientit përmes një venë.

  Një tjetër lloj transplanti është e ashtuquajtura periferike transplant qelizë rrjedhin. Në këtë rast, një aparat special përzgjedh nga e pacientit rrjedhin gjak i vetëm (të papjekur) qelizat. Mbetja e gjakut është kthyer për të pacientit. Kjo procedurë zakonisht merr disa orë. Qelizat burimore janë të ngrira dhe pastaj u kthye për të pacientit pas trajtimit.

  Besohet se nga procedurat e mësipërme është bërë e mirë në një fazë më të hershme të sëmundjes, dhe jo kur tumori është përhapur shumë larg.

  Nëse trajtimi fillestar nuk arriti të plotësisht të shpëtoj të tumorit, mjeku mund të rekomandojë transplantim.

  Sëmundje Hodgkin në fëmijët

  Edhe pse, në përgjithësi, trajtimi i sëmundjes Hodgkin në të rriturit dhe fëmijët njësoj, por ka disa dallime. Në rast se fëmija është mjaft i vjetër, trajtimin e tij ishte e ndryshme nga ajo në të pacientit rritur. Nëse fëmija është nën rritjes aktive, ai shpesh përshkruajnë kimioterapi se rrezatimit sepse rrezatimi terapia mund të ndikojë negativisht në rritjen e eshtrave dhe muskujve. Qëllimi i trajtimit për fëmijët është më komplekse - shërim të plotë pa efekte afatgjata.

  Dhe për fat të mirë, kjo është që mund të bëhet. Një trajtim i plotë i fëmijëve me lymphogranulomatosis arrijnë në 85-100% të rasteve, përfshirë edhe pacientët me procesin e avancuar.

  Siç u përmend më herët, trajtimi i sëmundjes Hodgkin është në shumicën e rasteve në mënyrë efektive. Sipas kursit relative SHBA mbijetesës në 1 vit pas trajtimit është 93%, dhe 5 - dhe shkalla e mbijetesës 10-vjeçar - përkatësisht 82% dhe 72%. Për 15 vjet, shkalla e përgjithshme e mbijetesës është 63%.

  Kjo varet, sigurisht, procesin e shpërndarjes shkallë. Kështu, sëmundje shkalla relative fazë unë Hodgkin mbijetesa është 90-95%, me e II - 90-95%, ndërsa III - 85-90% dhe në IV - 80%.

  Shumë pacientë të jetojnë më shumë se 5 vjet. Dhe rezultatet të vazhdojë të përmirësohet për shkak të përmirësimit të vazhdueshëm të trajtimit.


  Trajtim është përfunduar - çfarë shtrihet përpara

  Për fat të keq, çdo lloj i sëmundjes trajtim Hodgkin është shoqëruar me komplikacione. Disa mund të jenë të përhershme, të tilla si humbja e aftësisë për të fekondohet. Por, siç thonë ata, paralajmëruar - është forearmed, dhe e di që më parë nëse komplikacion është e mundur, ju mund të përshpejtojë procesin e shërimit dhe të reduktuar peshën e tyre.

  Gjëja kryesore për të mbajtur mend është se çdo organ është unik, duke përfshirë edhe përgjigjen e pabarabartë ndaj terapisë dhe emocionet. Po, e njëjta sëmundje tumor ndryshojnë në pacientët të ndryshme dhe askush nuk mund të parashikojë se si një pacient i veçantë do të përgjigjet për një lloj të veçantë të trajtimit.

  Një person mund të ketë sistem të sohrannuyu imunitar, kulturë të shëndoshë ushqim, mbështetje të shkëlqyer nga anëtarët e familjes dhe një besim të fortë në veten tuaj që do t'ju ndihmojë atë të kapërcyer të gjitha pengesat dhe për të kapërcyer sëmundje.

  Megjithatë, trajtimi i sëmundjes luftimeve limohranulematozom jo kufizuar në, nevoja dhe pas trajtimit të jetë i vëmendshëm ndaj asaj. Pacientët me lymphogranulomatosis pas trajtimit është shumë e rëndësishme. Mjeku i cili studion dhe sa shpesh duhet të kryejë, duke përfshirë edhe analizat e gjakut, radiologjike e gjoksit, një CT scan dhe metodave të tjera për të identifikuar efektet anësore të largëta dhe komplikime, dhe zbulimin e hershëm të përsëritje (kthimin) e sëmundjes.  Një fakt i mirë është se shumica e pacientëve me sëmundje Hodgkin është shëruar plotësisht. Megjithatë, siç u përmend më herët, shumë vite pas përfundimit të pacientëve terapi mund të përjetojnë efekte të rënda anësore dhe ndërlikimet e ashpërsi të ndryshme. Komplikim më i rëndë mund të jetë i një tumor të dytë. Gjithashtu, disa kimioterapi ose një kombinim i rrezatimit të rrisë rrezikun e leukemisë akute pas trajtimit.

  Mund të ketë lloje të tjera të kancerit të shoqëruar me terapi rrezatuese. Për shembull, femrat e reja (nën 30 vjet) të cilët kanë marrë terapi rrezatimi në zonën e gjoksit, kanë një rrezik të lartë të zhvillimit të kancerit të gjirit disa vjet pas ekspozimit.

  Këto gra duhet të respektohen me kujdes dhe ekzaminohen për zbulimin e hershëm të kancerit të gjirit. Ata rekomanduan mamografia, ekzaminimin klinik dhe vetë gjirit. Të dy burrat dhe gratë të cilët kanë marrë terapi rrezatimi në zonën e gjoksit, gjithashtu kanë një rritje të rrezikut të kancerit të mushkërive dhe kancerit tiroide. Edhe pse nuk ka asnjë program të shqyrtimit të pranuara për kancer të mushkërive dhe kancerit tiroide, këtë kategori të pacientëve që i nënshtrohen rishikimit të shpeshta dhe të provimit. Ne duhet të kujtojmë gjithashtu se rreziku i këtyre kancereve është më i lartë në duhanpirësit pacientët e trajtuar për sëmundje Hodgkin.  Problemi më pak serioze, por e rëndësishme lidhur me efektet anësore të kimioterapia dhe rrezatimi është i infertilitetit.
  Burrat shpesh humbasin aftësinë për të prodhuar spermë. Zakonisht ky proces është restauruar, por jo gjithmonë. Në gratë pas trajtimit me kimioterapi mund të ndalojë procesin e ovulacionit dhe menstruacioneve. Pas ndërprerjes së këtyre proceseve mund të restaurohen, por nuk mund të kthehen në normale. Një terapi rrezatimi për rajonin ovarian është sterilizimi përgjithësisht e qëndrueshme nëse nuk vezoret janë hequr kirurgjike nga zona e ekspozimit. Ajo është e trishtuar.

  Një problem tjetër - infeksionet luftën.

  Për shkak se sistemi imunitar i pacientëve nuk lymphogranulomatosis funksionon siç duhet, kështu që njerëzit duhet të i kushtoj vëmendje në parandalimin e sëmundjeve infektive, vaksinimi do të duhet për të bërë, duke përfshirë edhe vaksinimin e gripit. Përveç kësaj, për ndonjë infeksion atëherë ata duhet të merrni trajtimin e duhur.

  Gjatë trajtimit antikancer mund të jetë i korruptuar tiroide dhe zemrën. Shumë njerëz të cilët kanë pasur rrezatimit të gjëndrës tiroide, nuk është prodhimi i pamjaftueshëm i hormoneve tiroide. Prandaj, këta pacientë kërkojnë terapi zëvendësuese. Funksion tiroide duhet të shqyrtohet të paktën çdo vit.

  Rrezatimi mund të dëmtojë arteriet e zemrës që furnizojnë muskulin e zemrës me oksigjen. Njerëzit të cilët kanë marrë terapi rrezatimi në gjoks, një rritje të rrezikut të problemeve të zemrës. Këta pacientë nuk janë të rekomanduara për të pirë duhan dhe duhet të ndjekin një dietë projektuar për të reduktuar rrezikun e problemeve të zemrës.

  Të gjithë njerëzit nënshtruar trajtimit për sëmundjen e Hodgkin, kanë për vite, madje edhe dekada të jetë nën vëzhgimin e mjekut, të kryer këshilla e tyre dhe menjëherë të raportojnë simptoma shfaq.

  Trajtimi i sëmundjes Hodgkin, siç e dimë, ka për qëllim shkatërrimin e të gjitha provat e tumorit.

  Megjithatë, në qoftë se arrihet vetëm efekt të pjesshëm duhet të jetë e mundur që të përdorin një lloj tjetër të terapisë, të tilla si transplantimit të palcës kockore. Pas të gjitha, askush nuk është i sigurt nga përsëritje (kthimin) e sëmundjes.

  Nëse relapsed sëmundje Hodgkin ende të dukshme (madje edhe pas një periudhe të gjatë kohore), pastaj trajtimi i mëtejshëm është i pashmangshëm. Kjo do të varet nga trajtimi i atij pacientit marrë para. Për shembull, në qoftë se përdoret më parë në trajtimin e kimioterapia, ju mund të përpiqet të caktojë kimioterapi tjetër. Nëse radioterapi është përdorur në një zonë të caktuar, atëherë ri-ekspozim në të njëjtën zonë nuk është i përcaktuar.

  Ne duhet të shikoni për zgjidhje të tjera.

  Informacion nga artikullin "sëmundje Hodgkin (sëmundje Hodgkin) në të rriturit".