Ajo që ne dimë për atherosclerosis


 • Çfarë është atherosclerosis
 • Pse ka atherosclerosis
 • Atherosclerosis - ky proces plakje
 • Predispozicion gjenetik. Mit apo realitet
 • Pasi jetesës korrekte
 • Diabeti cënon jo vetëm karbohidrate, dhe yndyra por
 • Atherosclerosis si rezultat i infeksionit
 • Simptomet e arteriosklerozës


 • Çfarë është atherosclerosis

  Ateroskleroz - një sëmundje kronike vaskulare, e cila karakterizohet nga formimi në muret e anijes e pllakë aterosklerotike (depozitat e yndyrë dhe përhapja e indit lidhor) që ngushtoj enët e gjakut dhe deformuese, i cili nga ana e tij është shkaku i qarkullimit të gjakut dhe humbjen e organeve të brendshme.

  Në atherosclerosis i përfshirë shumë faktorë, çrregullime metabolike, sëmundje kronike, moshën. Në këtë artikull ne përshkruajnë shkaqet e arteriosklerozës dhe faktorët që përshpejtojnë zhvillimin e sëmundjes.

  Arteroskleroza është një sëmundje degjenerative të enëve të gjakut të trupit. Atherosclerosis në muret e enëve të gjakut (kryesisht arteriet e mëdha) depozitohen lakër yndyrë dhe lidhës indeve. Këto qeliza të lejojë anijeve të quajtura pllaka aterosklerotike. Pllakë aterosklerotike është shkaku ngushtimi i enëve të gjakut dhe zonat deformim të enëve të gjakut, e cila nga ana çon në çrregullime të qarkullimit të gjakut në organet e brendshme.  Pse ka atherosclerosis

  Të gjithë faktorët e rrezikut (shkaqet) e arteriosklerozës mund të ndahen në dy grupe kryesore: të pandryshueshme dhe të ndryshueshme. Invariant shkakton atherosclerosis - këto janë arsyet që nuk mund të bëjë asnjë efekte shëndetësore (mosha, seksi, faktor gjenetik). Ndërrimi shkakton atherosclerosis - këto janë arsyet që mund të eliminohet ose duke ndryshuar mënyrën e jetës, apo përmes trajtimit (pirja e duhanit, diabeti, obeziteti, karbohidrate dhe metabolizmin yndyrë, infeksionit).


  Atherosclerosis - ky proces plakje

  Rreziku i zhvillimit të rritet arteriosklerozës të dy më të vjetër.

  Sa më e madhe mosha, aq më i madh rreziku i arteriosklerozës. Atherosclerosis është parë shpesh si një manifestim i procesit të plakjes, si dhe ndryshime në enët e gjakut aterosklerotike vërejtur në të gjithë popullin e kaloi një kufi të caktuar moshe. Rreziku i zhvillimit të arteriosklerozës rritur ndjeshëm pas 45-50 vjetësh. Burrat atherosclerosis zhvilluar 10 vjet më herët sesa gratë dhe 50 vjet të rrezikut të arteriosklerozës 4 herë më e lartë në meshkuj se në femra. Pas 50 viteve incidenca e arteriosklerozës mes burrave dhe grave janë të theksuara. Kjo është fyese për ndyshime të hormoneve në gratë dhe zhdukjen e rolit mbrojtës të hormoneve seksuale femër estrogjenit (rënie estrogjenit gjatë menopauzës).


  Predispozicion gjenetik. Mit apo realitet

  Predispozicion gjenetik është një tjetër faktor i vazhdueshëm rreziku i arteriosklerozës. Rritja rrezikun e atherosclerosis ndodh në njerëz të afërmit e të cilëve gjithashtu vuajnë nga forma të ndryshme të arteriosklerozës. Besohet se gjenetik (i trashëguar) predispozicion është shkaku i krahasuese atherosclerosis hershme (para 50 vjet). Në të njëjtën kohë njerëzit mbi 50 faktorët trashëgues të luajë një rol të vogël në zhvillimin e arteriosklerozës.


  Pasi jetesës korrekte

  Mënyrë jetese i ulur (mungesa e ushtrimit) - është një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e atherosclerosis, trashje, hipertensionit, diabetit.


  Aktiviteti Reduced motor çon në yndyrë metabolike dhe karbohidratet, e cila nga ana e rrit rrezikun e diabetit dhe arteriosklerozës. Hipertensionit - është një faktor i pavarur për atherosclerosis. Në sfondin e hipertensionit rritur arterieve rrjedhje mure yndyrna, që është hapi i parë në zhvillimin e pllakave aterosklerotike. Nga ana tjetër, për shkak të ndryshimeve në elasticitetin e arterieve atherosclerosis rrit rrezikun e hipertensionit.

  Duhani rrit rrezikun e shumë sëmundjeve të sistemit kardiovaskular e personit përfshirë arteriosklerozës. Duhani zgjaten 2-3 herë rritur rrezikun e hipertensionit, hiperlipidemisë, sëmundjes koronare të zemrës.

  Përshpejtuar atherosclerosis për shkak të pirjes së duhanit shpjegoi ndikimin negativ të tymit të duhanit në enët e gjakut.


  Diabeti cënon jo vetëm karbohidrate, dhe yndyra por

  Diabeti rrit rrezikun e atherosclerosis në 4-7 herë. Rreziku i lartë i arteriosklerozës në diabet shpjegoi sfondin e yndyrë metabolike (një nga çrregullime metabolike në diabet), i cili është një faktor i madh në zhvillimin e ndryshimeve aterosklerotike të enëve të gjakut. Dislipidemia (metabolizmin yndyrë) - është faktori më i rëndësishëm në zhvillimin e arteriosklerozës. Në zhvillimin e arteriosklerozës dhe sëmundjeve të tjera të sistemit kardiovaskular rolit madhor të njeriut të luajtur nga metabolizmin e yndyrave, si nivelet në rritje të gjakut të kolesterolit, lipoproteins atherogenic dhe triglycerides.

  Kequshqyerja me të lartë në yndyrë të kafshëve mund të jetë një faktor i rëndësishëm që përshpejton zhvillimin e arteriosklerozës.


  Atherosclerosis si rezultat i infeksionit

  Teoriya natyrën infektive e arteriosklerozës shfaq relativisht kohët e fundit dhe menjëherë tërhoqi vëmendjen. Studimet e fundit tregojnë se një nga faktorët e arteriosklerozës dhe përparimin e shpejtë mund të jetë klamidia dhe infeksion citomegalovirusin. Argumenti për këtë pohim është përcaktimi i antitrupave të larta titrit kundër këtyre llojeve të infeksioneve në shumicën e pacientëve me forma të ndryshme të arteriosklerozës.

  Njohja e shkaqeve të arteriosklerozës nevojë për trajtimin dhe parandalimin e kësaj sëmundjeje të rrezikshme.

  Në kushtet e parandalimit janë faktorë veçanërisht të rëndësishëm ndryshueshme e arteriosklerozës, të cilat mund të eliminohen ose duke përdorur mënyrën e jetesës e pacientit (stërvitje, dietë, refuzimi i shprehive të këqija), apo përmes trajtimit (diabet, hipertension trajtimin, trupi yndyrë metabolizmi) .

  Atherosclerosis është pjesërisht një pasojë e trupit të plakjes dhe për këtë arsye të eleminuar faktorët e rrezikut për atherosclerosis mund të lehtësojë në masë të madhe dhe të ngadalësojë përparimin e sëmundjes.


  Simptomet e arteriosklerozës

  Simptomet e arteriosklerozës jashtëzakonisht të ndryshme dhe varen në vendndodhjen dhe shtrirjen e lezioneve enë të caktuar të gjakut.

  Duke pasur parasysh faktin se atherosclerosis është një sëmundje globale arterial në trupin e njeriut njëjti person në të njëjtën kohë mund të preken disa arteriet. Në këtë rast, do të ketë shumë simptoma të bëjnë me shkeljen e të qarkullimit të gjakut në organe të ndryshme dhe pjesëve të trupit. Në përgjithësi, simptomat e arteriosklerozës mbivendosur mbi shenjat e plakjes. Duke pasur parasysh se atherosclerosis i arterieve fushë e veçantë duket simptoma shumë të veçanta, ne japim një përshkrim të formave të ndryshme të arteriosklerozës (atherosclerosis e zemrës, arteriosklerozës cerebrale, atherosclerosis të ekstremiteteve të ulëta, atherosclerosis e zgavrën e barkut), të cilat kanë dhënë të përshtatshme të burimeve tona.