Diagnoza skizofrenia apo fjali


 • Çfarë është ajo?
 • Formula shpirti i huaj
 • Doktor - shërues ose diagnostikues?
 • Legjendat dhe mitet e Psikiatrisë
 • A nuk mendoni se Paris është më e mirë
 • Shikoni veten në pasqyrë si
 • "Këmishë force" e haloperidol

 • Çfarë është ajo?  Kur është fjala për endogjen (të shkaktuara nga faktorë të brendshëm) sëmundje, kjo do të thotë skizofreninë dhe sëmundje të ngjashme.

  Përcaktimi sëmundje mendore që kanë somatike (fizike) bazë - infektive, dehje, endokrine, etj - është bazuar në simptomat e ato negative.

  Këto shenja negative rozshyfrovuvalysya, në fund të fundit, si mungesë e funksioneve normale mendore (kështu që këta hallucinations, mungesa e perceptimit të saktë të depresionit botërore ie - mungesa e humor normale, iluzionet - mungesa e një interpretim korrekt të botës së jashtme, etj).

  Është e rëndësishme që këto shenja nuk janë të lidhur me tumore dhe atrofi të trurit, arteriosklerozës dhe shkaqeve të tjera organike që mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme.


  Formula shpirti i huaj

  Skizofrenia si koncept përshkruar nga E. Bleuler. Diagnoza e "skizofreni" trajtohen nga autori në 35% të rasteve. Kjo ishte në një kohë kur nuk ka pasur droga. Kongrese Z'yizhdzhayuchys ndërkombëtarë, ekspertë të ketë diskutime të gjatë çdo rast i kësaj sëmundjeje para vendosjes së një diagnozë definitive.

  Sot ky "dënim" pa hezitim, ne mund prypechataty ndonjë spital ruajtësi apo infermiere. Dhe ata janë asgjë për të dënuar.


  Shkak skizofrenise nuk është një sëmundje - "etiketë", e cila fsheh shumë sëmundjeve. Kur një diagnozë është një mjek, ajo është e barasvlershme me zam jetës.

  Veçanërisht të përhapura kjo "diagnostifikimit të shpejtë" të marra në vendin tonë nën një regjim totalitar. Me një diagnozë e "skizofreni" një njeri plotë të jetës dhe kryqeve pushuar të jetë të paktën po aq e rëndësishme një person. Mjekësi e bëri atë të bindur dhe unnoticeable.

  Por qëllimisht ose gabimisht diagnostikuar nuk hiqni çështjen e sëmundjes. Ajo me siguri ekziston dhe është një numër shumë i madh i njerëzve që kanë nevojë për mjekët e kujdesit të kualifikuar.

  Si mund të përcaktojë se si të sëmurë të pacientit, të cilat metoda mund të ndihmojë atë? Gjëja më e rrezikshme për pacientin - për të marrë një psikiatrik "makinë" barrë e rëndë për t'u bërë një hallkë në vijën, ku ka një diagnozë, por nuk ka person të veçantë.

  Klinikë mjekësore Konvencionale kushtuar vetëm 3 orë për të kuptuar "formulën e shpirtit e tjetrit" dhe të vendosë për fatin e njeriut - jo edhe pak dhe i papërfillshëm.
  Shpejt diagnostikuar spitali i projektuar mjekësi të fortë - ky zinxhir rrit sëmundjen dhe i bën njerëzit të paaftë.


  Doktor - shërues ose diagnostikues?


  Ju duhet të kërkojnë mjekun tuaj, dikë që do të besimit, të kushtojnë kohën e nevojshme, të menduar para se të ju caktojë një ilaç i fuqishëm.

  Psikiatri duhet t'i jepet e drejta për të riformulojmë diagnoza "sëmundje endogjen", për çfarëdo arsye dorëzuar gabimisht koleg.

  Me aftësinë për të komunikuar me të pacientit më të gjatë, duke zhvilluar biseda të gjata me të, gjetjen e shkaqeve të sëmundjes dhe për të kuptuar thelbin, mjeku duhet të gjejë mënyra për shërimin e shpirtit të sëmurë, jo vetëm për të konfirmuar të diagnostikuar më parë. Në praktikë e sotme, kjo nuk është e mundur, dhe diagnoza e "skizofreni" nuk është hequr, por nuk është një mit i vazhdueshëm për pakthyeshmëria e psikozë.

  Të gjitha problemet psikiatrike janë reduktuar në një vetmisë djegur, kujdesen një pacient.

  Jerm, hallucinations - ajo është e rrjedhin, simptomat e rreshtit të dytë. Në mungesë të stimujve të jashtëm edhe në njerëz relativisht të shëndetshme lehtë mund të lindin vizione, dëgjojnë zërat e njerëzve të tjerë. Për shembull, fenomene të ngjashme kishin astronautët në testet kur ata janë mbajtur në pezullimin në heshtje absolute dhe errësirës.

  Në skizofreni dhe shyzofrenopodibnyh të bëhet një njeri i angazhuar për një ftohje të dhimbshme nga realiteti. Kjo gjendje quhet "autizmi". Autizmi - një formë ekstreme e tjetërsimit psikologjik që është shprehur në kujdesin e kontakteve individuale me realitetin përreth dhe i zhytur në një botë të përvojave të tyre.

  Dera e botës me kujdes "zamurovuyetsya" brenda, dhe pacientit si një "okuklivaetsya." Dhe jo vetëm shkelur dialog me botën e jashtme, por edhe dialogun me veten tuaj.


  Legjendat dhe mitet e Psikiatrisë

  Për fat të keq, shumica e mjekëve në këtë problem për mbi 20 vjet ka dy marrëdhënie kundërta: është skepticizëm i thellë dhe mosbesim, apo optimizëm i pabazuar dhe shpresoj se është gati për t'u hapur mekanizma physicochemical e psikozë, dhe ndoshta aty dikur dhe fondet nga këto sëmundje.

  Këto mendime të përsëritet shpejt. Çfarë është me vlerë, të themi, dhjetë vjet më parë mesazh mjekësor formulim BBC BBC se mjekët britanikë janë për t'u përgëzuar për hapjen e një kurë për skizofreninë?

  Ose flashed një intervista të gjera mediatike profesorë GV Morozov dhe VN Morkovkyna, të cilat u bërë pretendim se i ashtuquajturi hemosorption lejon skizofrenik shërohet? Kjo vlen për "shërim" në dhomën dhe një sërë "sensacion".

  Pra, atëherë, skizofrenia është nuk trajtohet? Tabletat e përditshme për një jetë? Harrojeni për familje normale, fëmijët, punën? Jo, për fat të mirë, nuk është gjithmonë shpresë. Por mjeku, i cili ndërmori për të trajtuar jetën e dikujt tjetër duhet të trajtojnë pacientin si person. Shumë psikiatër marrë mendim i dëshiruar, të hahet iluzionin e shekullit të fundit se jeta mund të "autopsi" dhe eksploruar si kafshë laboratorike.

  Ndërkohë, jo një psikiatër, dhe teoricien letrar, filozof Mikhail Bakhtin vërejtur me të drejtë: "Mendja Alien nuk mund të vëzhgojë, analizojë, të përcaktuara si objekte, si gjëra - ata mund të komunikojnë vetëm dialogically."

  Pas dëgjimit të ankesës, mblodhën historinë mjekësore, duke e përshkruar gjendjen aktuale të pacientit në bazë të provimeve të dhëna paraclinical dhe konsultime psikiatri ndryshe nga kolegët e tij kanë ende për të kuptuar se çfarë është ajo për të trajtuar. Dhe ai do të shëroj shpirtin, kështu që ju duhet për të thyer nga librat e tyre të shkencës dhe të merrni në kontakt me një person të jetojnë. Unë shoh atë, sipas E.

  Bleuler, "... shkoi në ëndrrat e tyre dhe të ëndrrave të sëmurë mendorë dhe jo të sëmurë, ekspresive, të rrezikshme për shoqërinë që s'është në vete."


  A nuk mendoni se Paris është më e mirë

  Parë "çuditshme" shfaqet shpesh në 15-16 vjet dhe finalizuar sëmundje në 25-30 vjet.

  Çfarë është sëmundja endogjen? Në radhë të parë, natyrisht, janë të lëndimit të lindjes. Ka shumë për të thënë për çështjet e mjedisit (kjo përfshin emetimet kimike dhe të tjera të ndryshme, viruset vazhdimisht mutating dhe bakteret). Dhe në vendin e tretë mund të bëjnë spitalet që i bëjnë pacientët të paaftë. Sa për makina të mëdha spitalet psikiatrike, atëherë nuk mendoj se është unik në vendin tonë.

  Të njëjtin efekt dëmtues i këtij sistemi e bën në Paris dhe Seul, dhe Krakov - kudo ajo është e njëjtë.

  Koncepti i procesit endogjen ka krijuar një sistem jo shtrimin në spital justifikuar, trajtim ambulator, të ashtuquajturit pacientë të regjistruar, punësimi i tyre. Koncepti i rrënjosur drejtimin e sëmundjes mendore krijon mitet rreth një procesi misterioz, të errët, endogjen që vazhdon të zhvillohet, si ajo do të ketë asnjë ndikim. Brenda mureve të departamentit psikiatrik të diagnozës tingëllon më shumë si një dënim me vdekje se sa të kuptuarit që duhet të ndihmojë të trajtuar njerëzit.

  Në hartat statistikore që janë të sigurt për të mbushur deri çdo trajtim fundit të pacientit, me ndonjë shkallë e suksesit terapeutik është rreptësisht e ndaluar për të "shërim" është i kufizuar me fjalën "përmirësim", dhe në deklaratën ku çnjerëzore për të vënë një diagnozë të saktë, fjalë magjike "sëmundje kronike mendore ".


  Shikoni veten në pasqyrë si

  Nuk është një "humbje e fytyrës", dhe kjo humbje çon një person për humbjen e procesit të komunikimit natyror, jeta e mbyllur brenda deformime në kohë dhe hapësirë. Filloni vizion, iluzionet e persekutimit, zërin frikshme. Të gjitha këto "oddities" çojnë në përreth, familjen e tij vendosi se kishte nevojë për ndihmë, por që mund të vërtetë të ndihmojë atë?

  Pasi në spital, pacienti tjetërsuar gjithnjë, mjeku trajton "skemën", duke i dhënë atij një mesatare prej 20 vitesh për gjysmë ore, dhe jo sepse mjekët janë me të vërtetë e keqe - një metodë të përbashkët të trajtimin e skizofrenisë.


  Pas një procesi të "qëllimisht pashërueshme"!

  Në metodat terapi arti dhe terapi GM Nazloyana maskë me të njëjtin mjeku pacientit shpenzon 20 orë në ditë, ai sculpts portretin e tij, ndërsa duke folur. Gagik Mikaelovich thotë për të: "Unë mendoj se trajtimi afati krijon një siguri portret që kur modelimit (trajtim) unë do të duhet ta duan atë më shumë se veten time." Mjeku që kanë të bëjnë portretin skulpturor të pacientit, nuk i kushtoj vëmendje të tilla "xhingërima" si deluzione, halucinacione, pacientët çrregullim ngulët-i sëmurë.

  Me kalimin e kohës, pacienti mëson për të tolerojë përbuzjen e tij për mendimet dhe ndjenjat e zakonshëm.

  Nga seancën e parë ka glimpses e lirimit nga një sëmundje e rëndë në botë. Si rezultat, njerëzit zvykayetsya me idenë se ajo është e njëjtë si të gjithë - krejtësisht person i shëndoshë me detyrat normale të një anëtari të shoqërisë.

  E vetmja mënyrë për të trajtuar dhe për të kapërcyer këto sëmundje të grupuara në konceptin e "skizofreni" - një mënyrë për të individualizimi, mënyrë të thellë, të ngushtë marrëdhënie, të ngrohtë e mjekut dhe pacientit. Mjeku duhet të marrë kaq shumë kohë që pacienti si të nevojshme për shërim.

  Terapi Maska Instituti Dr. Nazloyana nuk trajtojnë deluzione, halucinacione, duke e konsideruar atyre vetëm një pasojë, dhe trajtojnë atë vetëm.

  Nëpërmjet dialogut afat-thellësi me pacientin mjeku largon atë nga një gjendje patologjike. Nëse ju mund të thyejnë nëpër vrimë në shell, atëherë çdo gjë tjetër shkon në vetvete. Njeriu përsëri ribashkuar me botën e jashtme zhduken zëra, hallucinations, agresionin dhe oddities tjera. Të Retreats sëmundje.


  "Këmishë force" e haloperidol

  Në sëmundjeve somatike ilaçe duhet të bëj anestezinë dhe për të eleminuar terapeutike siklet dhe ndërhyrje kirurgjikale. Në dekadat klinike psikiatrike fundit medikamente janë kryesore, shpesh e vetmja metodë e efekteve terapeutike. Pse, ndërsa shumica e pacientëve nuk ndjeni ndonjë lehtësim nga droga dhe kujdestarëve zhgënjyer me rezultatet e trajtimit, mjekët nuk ka dyshim vazhdojnë të përshkruajnë medikamente të fuqishëm?

  Besohet se kryesor terapi problemi drogës - "ndërpresin shtatzëninë procesin endogjen", por ajo është një nga më të zakonshme dhe pothuajse po aq absurd në mite moderne psikiatrike.

  Një nga funksionet kryesore të trajtimit mjekësor të sëmundjes mendore fjala për tejkalimin e simptomave individuale dhe për të eleminuar ndjenjat e pacientit. Pothuajse mjeku përpiqet në vendin e parë "eliminuar" deluzione, halucinacione, psikomotor agjitacion, duke anashkaluar median këto përvoja - të sëmurë mendërisht. Por askush, madje edhe drogat më të fuqishme nuk ndikojnë në strukturën e çrregullime të personalitetit nuk ndikojnë në shpirtin bazë të sëmurë.

  Është e sigurt të them se kjo rënie mendor mendohet shfaq në psychopharmatherapy epokës - efektet kimike në hetim, për të sinjalizuar sëmundjen, jo shkaku i saj.

  Nuk ka as edhe një funksion i qartë i neuroleptikëve. Ata janë të psikiatërve mënyrë për të eliminuar padëshirueshme për pacientin dhe simptomat e tij rrethim.

  Për më tepër, antipsikotikët mund të shkaktojë çrregullim të rëndë e mendimit, duke e zvogëluar proceset associative kujtesës kritika. Qëllimi i këtij grupi të barnave të aftë për të formuar sëmundje shyzofrenopodibnyh dhe të butë të përkthehet në më të rënda. Kjo është veçanërisht e rrezikshme kur diagnostikuar me "skizofreni" i referohet mjekut pa komunikim në kohë me pacientin, mjekësor "qarkullim". Një klinicisti tipik largohet nga pacienti për çdo "objektivitet" shkencor dhe kërkon të shkojë më larg duke shpresuar që të mbështetet në një sistem të caktuar të njohurive mbi ligjet e mendjes ose mekanizmi i veprimit të barnave.

  Related shpesh largohet nga pacienti, dhe ajo humbet dashurinë shumë të nevojshme dhe kujdes, të cilat janë një pjesë e rëndësishme e trajtimit. Besuar zakonisht fillojnë të gërmoj nëpër libra në këtë çështje, lexoni literaturë profesionale dhe të vijnë për më shumë ose më formulimi kategorik në sëmundje krejtësisht i dëshpëruar apo aftësinë për të kuruar sëmundjen.

  Për intervistave me të afërmit dhe të zbatimit të ligjit zyrtarët mjekët janë elaboruar pulla. Si rezultat, pacienti gjatë viteve është si në qoftë se në një vakum. Që nga ajo nuk është duke folur për gjëra të thjeshta nga ai tension duke pritur vetëm befasinë e sëmundjes.

  Informacion nga neni Helen Pilikinoy "skizofreni, diagnoze ose gjykimit?".