Bestytni murtaja dhe realitet


 • Murtaja: Mitet dhe Realiteti
 • Si është infeksion i murtajës
 • Trajtimi i Sëmundje

 • Murtaja: Mitet dhe Realiteti

  Murtaja e njohur për njerëzimin që nga kohët e lashta, kur sëmundja do të marrë miliona jetë dhe mjekësi dobët sofistikimit ishte praktikisht sinonim me vdekje. Një prej epidemisë njohur së pari të murtajës shpërtheu në 551 pas Krishtit Lindja e Mesme dhe zgjati gati 30 vjet. Ajo mori jetën e 20 milionë njerëzve.

  Në 1090, sëmundje ka prekur edhe Rusinë. Për javën e saj vdiqën më shumë se 10 mijë njerëz në vetëm një Kiev. Epidemi më pak i ashpër erdhi nga Polonia dhe në Evropën Perëndimore ndikojnë në territorin e Rusisë moderne XIII, XIV dhe XVIII shekuj.  Një prej epidemive më të këqija të mijëvjeçarit të kaluar shpërtheu në Evropë në 1348. Sipas thashethemeve, ai ishte sjellë nga Kina. Ajo "asgjësuar" 15 milionë njerëz, duke reduktuar popullsinë e kontinentit evropian me një të katërtën.

  Si mjekësi ishte e pafuqishme kundër fatkeqësisë, ajo sigurohet pothuajse demonike në natyrë. Kjo sëmundje është parë se si qasjet e ndyra, si dënimi i Zotit që ndodhi Evropa mëkatar. Nuk është çudi, dhe metodat e ballafaqimit me të fatkeqësia ishin të përshtatshme. Në vendet islamike vetëm privim nga fatkeqësia u konsideruar lutje dhe performanca e rreptë e riteve fetare dhe katolike në e saj të sëmundjeve të propozuar shërim inkuizicionit Shenjtë.


  Çdo rast i ri i infektimit u bë pretekst për një gjueti shtrigash.

  Në njerëzit që vuajnë nga mbrojtësit e shenjtërisë dhe kafshëve. Fajtori kryesor i infeksionit deklaruar macet - ata thonë se ata janë shërbëtorë të djallit dhe subjekt për të shfarosjes. Megjithatë, ajo nuk është ruajtur. Pasi cat zhduk nga qytetet, ata mbushën minjtë që kryhen sëmundjen edhe më të shpejtë.

  Tani shkaku kryesor i epidemive të mëdha të konsiderohet kushte johigjienik tmerrshme që mbizotëronte në qytetet evropiane. Megjithatë, ndërsa rëndësia e higjienës nuk është vlerësuar, dhe njerëzit qëllimisht u përpoq për të larë më rrallë dhe të pastruar shtëpitë e tyre nga frika se sëmundja përhapet nga uji.

  Sipas historianëve, edhe Parisians më fisnike janë të njohur për dashurinë e tyre për estetikë muajve të përdorura ekskluzivisht parfum dhe vaj aromatike për të fshehur neglizhencën e tyre.
  Si është infeksion i murtajës

  Bakteret pllakos jetojnë dhe race në ambient të ftohtë me lagështi dhe mund të ruajë atë për vite me rradhë. Një person mund të jetë i infektuar me murtajë përmes rrugëve të frymëmarrjes, të hahet ushqim të kontaminuar ose pickimin e insekteve (pleshtat shpesh). Bartësit më të shpeshta të sëmundjes janë të brejtësve të vogla, duke përfshirë minj, voles dhe minjtë, dhe lepujt dhe dhelpra.

  Të ardhurat plaga është jashtëzakonisht e vështirë, simptomat e dhimbshme dhe të pakëndshme, ndonëse mjaft shpejt.

  Manifestimi më i shpeshtë i murtajës - një inflamacion purulent i fortë i nyjave limfatike (në ijë, qafë dhe sqetull), ethe, në fazën e dytë të sëmundjes - lezioni i mushkërive dhe kollë të rënda të përgjakshme. Pacienti fillon dhimbje të muskujve, marramendje, vetëdijen hutuar, nganjëherë ka hallucinations. Kursi mesatar kohë i sëmundjes - rreth një javë, pas së cilës pacienti vdiq pa trajtim.
  Trajtimi i Sëmundje

  Derisa plaga shekullit të njëzetë nuk është trajtuar. Vetëm terapi u pre ashtuquajturin bubonov (qelb flluska përreth nyjet limfatike), si një mjet për kufizimin epideminë - karantinë. Në fillim të shekullit të njëzetë ruse në%

  D1? Enyy Vladimir Khavkin hapur vaksinën e parë në botë kundër murtajës, por tensionet e patogjenëve të sëmundjes ka shumë që prodhojnë antitrupa kundër njeri prej tyre nuk është i mundur.

  Pra tani sëmundja trajtohet me antibiotikë, intensiteti dhe efektiviteti i trajtimit varet se si në fillim ajo filloi. Përkundër faktit se plaga e madhe në të kaluarën, çdo vit kjo vrarë 2500 njerëz, që përfaqësojnë rreth 5.7% të të gjithë atyre të infektuar. Shpërthimi periodikisht regjistruar në Azi, Afrikë dhe Amerikën e Jugut. Në rastet e infeksionit me plagë jo të regjistruara që nga 1979.

  Informacion nga artikullin "fatkeqësia goditi Amerikën?".