Plaga - një sëmundje e varfër


 • Vdekja e zezë
 • Kush zgjedh plagën

 • Vdekja e zezë

  Murtaja - një sëmundje akute infektive që shkaktohet nga bakteret Yersinia
  pestis dhe manifestohet në dy forma themelore - bubonike dhe pneumonike. Në
  plaga natyra përhapur ndër brejtësve, e cila është transmetuar nga
  njeri. Shpërthimi i murtajës bubonic dhe pneumonic, më të keq në historinë e famshme
  epidemitë që shpërthyen në Evropë në periudhën 1347-1351 vjet dhe
  pastaj çdo disa vjet që nga intensitet më të ulët
  përsëritet.

  Shkencëtarët kanë kthyer edhe një herë për studimin e të vdekurve gjatë murtaja në mesin e shekullit XIV. Analiza e eshtrave tregoi se ajo vdiq nga vetëm më e dobët, dhe për këtë arsye përdoret për të studiuar plaga e rëndë "hedhur" të ditëve të shoqërisë të epidemisë nuk mund.

  "Black Death" - një epidemi e murtaja bubonic, solli nga Kina dhe përfshiu të gjithë Europën në shekullin XIV nuk mund të ketë qenë aq e pamëshirshme. Përveç se vdekshmëria mjerimi shkonin 27-95%, tani hulumtuesit besojnë se sëmundja nuk ishte i rrezikshëm për të gjithë dhe "kosit" Vetëm ata që fillimisht kishte shëndet të dobët.

  Megjithatë, ekspertët besonin se rreziku i kontraktimit të një sëmundje të tmerrshme, viktimat e të cilit pesë vjet 1347-1351 vjet ishin rreth 75 milionë njerëz, ishte i lartë për të gjithë kontakt me pacientët apo jetuar në kushte johigjienik. Shkencëtarët besonin se sistemi imunitar i njerëzve nuk kanë kohë për të reaguar ndaj infeksionit sepse sëmundja mund të ndodhë në një person të çdo moshe, gjinie, nivelin e mirëqenies dhe madje edhe shëndetin.  Megjithatë, të dhënat e reja tregojnë se ajo nuk është.
  Kush zgjedh plagën

  "Numri i viktimave të pandemisë ka lejuar shkencëtarët thonë se plaga vrarë të gjithë, por kjo nuk është deklaratë mjaft i saktë. Rreziku i përhapjes edhe në fytyrën e sëmundjeve të tilla të tmerrshme çdo person individualisht ", - ka thënë një studim i kohëve të fundit nga Sharon DeWitt, antropologu biologjike në Universitetin e Nju Jorkut në Albany.
  Në studim, DeWitt dhe kolegu i tij James Wood nga Universiteti i Pensilvanisë analizuar mbetjet e 490 trupave ende vë në varrezat e Lindjes Smithfield Zi Death, Londër, e cila është ndërtuar në mënyrë specifike për viktimave të murtajës.

  Në 1980 varrezë nxorën të gjitha organet e varrosur janë zhvarrosur, dhe kockat janë pastruar dhe përgatitur për hulumtime të mëtejshme.

  Tani studiuesit amerikanë që kanë ndërmarrë një studim të mbetjeve të interesuara për defektet e mundshme - vrima, dëm ose lëndim i cili do të specifikojë dobësi të përgjithshme fizike të njeriut. Për rezultate më të sakta, studiuesit krahasuar mbetjet e Londrës zachumlenyh me eshtrat e njerëzve të varrosur në varreza të tjera menjëherë para pandemisë. Në thelb DeWitt dhe drurit të interesuar në moshën e të vdekurit. Përveç kësaj, hulumtuesit llogaritur marrëdhëniet në mes të dëmtimit të eshtrave dhe rrezikun për të vdekur si rezultat i këtyre defekteve.  Është e qartë se në mesin e njerëzve që vdiqën të shqetësojnë janë gjetur në shumë shenja të përbashkëta të shteteve të sëmundjes. Në shëndet të mirë dhe nga shkaqe aksidentale më pak njerëz po vdisnin. Megjithatë, korrelacioni në mes shëndetit të dëmtuar dhe vdekshmërisë vërejtur në mesin e viktimave të mundim.

  Pacientët që vuajnë nga dëmtime të dukshme dhe keqformimeve të skeletit, dhe plaga më e shëndetshme goditi varrezat, por një të tillë që në fillim të epidemisë ka pasur shëndet të dobët kanë më shumë gjasa zarazhavsya bubonike plaga dhe mbeti prapa gardhit të varrezave East Smithfield Zi Vdekjes . Për më tepër, siç shkencëtarët besojnë, shëndeti i dobët më shumë njerëz vdiqën për shkak kequshqyerja kompromis mundësinë e sistemit të tyre imunitar për të luftuar sëmundjen.  "Supozimi se" Black Death "vranë njerëzit me shëndet tashmë të dëmtuar, nuk e pakuptimtë - tha DeWitt në një intervistë me Reuters. - Tani ne kemi konfirmuar sasiore dëshmi se murtaja bubonike që përfshiu nëpër Europë, nuk i shkatërruar pa dallim ".
  Sipas historianëve, "Black Murtaja", e cila ka origjinën në Kinë në 1334 dhe pastaj u përhap në perëndim, duke kaluar nëpër Francë, Spanjë, Norvegji, Schleswig-Holstein, Jutland dhe Dalmacisë, Gjermani, Poloni dhe Rusi, mori jetën e gati rreth 75 milionë njerëz, dhe të vetmet vende evropiane kanë vdekur 34 milionë. Rezultatet e shkencëtarëve rrënjësisht të ndryshojë qasjen ndaj jetese të kërkimit të njerëzve të kapur në një epidemi të tmerrshme.  Ajo përdoret për të se për zachumlenyh mbetet e pamundur për një analizë të plotë të shoqërisë së shekullit XIV.
  Shpjegoi qasje është e thjeshtë: një herë viktimë e murtajës mund të jetë pothuajse çdo anëtar i shoqërisë, atëherë studiuar këto mbetje do të japë mundësinë për të parë të gjithë diversitetin e shoqëror të kohës. Megjithatë, puna e tanishme pengon kërkime të tilla: Studimi i varrimit mund të specifikojë vetëm anëtarët më të cenueshëm dhe të sëmurë të qyteteve mesjetare dhe fshatrave.

  Kështu, numri i Londrës Varrezat zachumlenyh njerëz jashtëzakonisht të sëmurë dhe në mënyrë të pashmangshme dhe shpejt pa praninë e murtajës bubonic ishin të vdes, sipas shkencëtarëve, shumë më e lartë se sa numri i varrosur, vdekja e të cilit është diktuar infeksion është një sëmundje e tmerrshme.  Ndërkohë, rezultatet e këtij studimi janë të dobishme jo vetëm për historianët. Sipas DeWitt, rezultatet e kësaj pune do të ndihmojë mjekët të përgatitur për epidemitë e ardhshme të sëmundjeve.

  "Tani ka shumë sëmundje që mund të përhapen në të gjithë botën. Ekziston frika se sëmundje që prekin të gjithë njerëzit, dhe të gjithë kanë saktësisht të njëjtën mundësi për të kontraktimit të. Duke e ditur se në këtë situatë ka njerëz të ekspozuar më shumë se të tjerët, në rrezik të zhvillimit, ne mund të krijojmë kushtet në të cilat rreziku i sëmundjes vdesin për këta njerëz do të reduktohet "- përmblodhi DeWitt.

  Informacion nga Oksana artikull Molchanova "" Vdekja e zezë "yndyra e tepërt dhe i pasur."