Kancer pankreatik Sa e rrezikshme


 • Si i pankreasit
 • Faktorët e rrezikut për kancer pankreatik
 • Kancer pankreatik Sa e rrezikshme

 • Kancer pankreatik - është një prej kancereve më të zakonshme
  Sëmundjet e sistemit të tretjes. Çdo vit në botë
  ka gati 220.000. raste të reja të sëmundjes, e cila
  rreth 213 mijë veta. fund fatal. Kanceri pankreatik
  Kanceri - një sëmundje tejet agresive me komplikime të rënda.


  Si i pankreasit

  Çfarë është e pankreasit dhe cili është roli i saj në trup? Pankreasit - është një gjëndër më të madhe exocrine e trupit dhe organi kryesor prodhon enzimat e nevojshme për tretje.

  Pankreasit është një i rritur zgjatur, formë të sheshtë dhe është e vendosur prapa stomak ("një stomak"), gjëndër peshë arrin 150-200 m. Në pankreas lartë është e mbuluar me mill dendur të indeve lidhës, dhe brenda është e përbërë nga shumë gjëndra mikroskopike të hapura në tubthave.

  Pankreasit ka dy lloje kryesore të qelizave:

 • Qelizat exocrine prodhojë enzimat ndihmon tretjen e ushqimit (lëng ndihmon tretjen e ushqimit komponent të domosdoshëm, duke siguruar prishen ushqim në elementet e saj përbërëse).
  Forma më e zakonshme e kancerit pankreatik - një adenokardtsinoma që vjen nga qelizat exocrine e pankreasit.


 • Qelizat endokrine prodhojnë dy hormone - insulinës dhe glukagonit. Hormonet pankreatike të përfshirë në rregullimin e glukozës në gjak (ponizhet insulinës dhe glukagonit rrit përqendrimi i glukozës në gjak).
 • Kështu, pankreasit ka dy funksione: prodhon lëng ndihmon tretjen e ushqimit që prishet ushqimi dhe rregullon nivelet e glukozës në gjak duke dy hormone - insulinës dhe glukagonit.

  Faktorët e rrezikut për kancer pankreatik

  Kancer pankreatik - një tumor mjaft të zakonshme. Incidenca e kancerit të patologjisë është rreth 8-30 raste në 100 mijë popullsisë. Nëpër të gjithë vendin numri i pacientëve me tumore të ndryshme malinje të pankreasit mund të arrijnë vlera të rëndësishme.

  Për shembull, në Rusi çdo vit rezulton rreth 13 mijë raste të reja të kancerit pankreatik.

  Kancer pankreatik vuajnë kryesisht njerëz të moshuar 60-80 vjet. Shumë të rralla (një në dhjetë), kjo sëmundje prek njerëzit më të rinj se 50 vjet.

  Incidenca e kancerit pankreatik në mesin e njerëzve është më e lartë sesa tek femrat (në disa vende - pothuajse 2 herë).

  Sot për disa kancer pankreatik arsye (si dhe shumicën e kancereve të tjera) nuk janë në dispozicion. Studime të ndryshme në këtë fushë janë më pak ose më shumë të ngjarë që të tregojnë për rrezikojnë faktorët për kancer pankreatik:

 • Faktorët e trashëguar luajnë një rol veçanërisht të rëndësishëm në zhvillimin e kancerit pankreatik në moshë të re. Ndoshta, në këto raste, zhvillimi i hershëm i këtij lloji të tumorit është e lidhur me mutacione në gjene të caktuara.
 • Diabetes mellitus është theksuar si një faktor rreziku për kancer pankreatik në studimet e shumta. Sipas koncepteve moderne, rreziku i kancerit pankreatik është më e lartë në pacientët me formë insulinë të varur e diabetit, pacientëve me sëmundje pas 40 vjetësh.
 • Pirja e duhanit - është një nga faktorët më të zakonshme conin drejt kesaj semundje me zhvillimin e tumoreve malinje të pankreasit. Në një studim, është treguar se në duhanpirësit rrezikun e zhvillimit të kancerit pankreatik nga pothuajse 2 herë që të pinë duhan.

 • Supozohet se substancat toksike që përmbahen në tymit të duhanit, të veprojë në pankreas përmes gjakut dhe biliare përmes (nëpër zorrët). Ajo është treguar gjithashtu se pas ndalohet pirja e duhanit rrezikun e kancerit të pankreasit reduktuar gradualisht dhe 15 vjet në krahasim me rrezikun e sëmundjes në pinë duhan.
 • Kequshqyerja, veçanërisht konsumimi i tepruar i ushqimeve yndyrore mund të rrisë rrezikun e kancerit pankreatik.
 • Ushqime të pasura me vitamina (veçanërisht vitaminë E dhe C) mund të përdoret si parandalimin e këtij lloji të kancerit. Ajo u provua gjithashtu veçanërisht i dobishëm hani fruta agrume të përmbajë frenues natyral gjen rritje kanceroze.
  Kancer pankreatik Sa e rrezikshme

  Kanceri pankreatik është shumë e rrezikshme. Statistikat e mbijetesës ky lloj i kancerit është shumë i trishtuar, pothuajse e barabartë me incidencën e vdekshmërisë. Arsyeja për vdekshmërinë e lartë është që së pari sëmundje shkon e vështirë dhe me shumë komplikime, dhe së dyti se shumica e pacientëve u kthye te mjeku shumë vonë, kur tumori ka formuar tashmë metastaza në organet e brendshme.

  Nga vetë kancer pankreatik - një tumor shumë agresiv, e karakterizuar nga rritja e shpejtë dhe metastazë e hershme, por për rrezikun e kancerit pankreatik të lidhur me një tjetër - vetitë e veçanta të enzimeve pankreatik dhe prodhuar atë.  Enzimat e prodhuara nga pankreasi, është shumë agresive dhe mund të ndarë ndonjë substrate biologjike, kështu që në tubthave të pankreasit (në kontakt me ushqimin) ata janë mbajtur në një gjendje inaktive. Në sëmundje të ndryshme, duke përfshirë dhe duke përfshirë kancer pankreatik mund të ndodhë aktivizimin e enzimeve që tretet gjëndër shumë e filluar dhe indet e saj përreth dhe organet. Kjo është arsyeja pse të gjithë inflamator (pancreatitis akute) dhe proceset neoplastike (kancer) të pankreasit ndodhin shumë e vështirë. Në raste të rënda enzimat në gjak dhe të kryhen në të gjithë trupin, duke shkaktuar pacientët e shokut janë shumë të vështirë për të trajtuar.

  Operacionet në pankreas, për të njëjtat arsye që lidhen me rrezik më të madh.

  Informacion nga artikullin "Kancerit të pankreasit."