A është e vërtetë se njerëzit me strabismus shikon botën


 • A është e vërtetë se njerëzit me strabismus shikon botën ndryshe?
 • Çfarë është më keq: për të lexuar në errësirë ​​ose në një distancë të shkurtër nga të syrit?
 • Sa shpejt do të shpikë sy artificial?
 • Mund të verbër të dalluar ngjyrat nga kontakt?
 • Çfarë është "verbëri hutim"?
 • Pse verbues flash në kohë?
 • Pse uji më i dukshëm në syzet not?


 • A është e vërtetë se njerëzit me strabismus shikon botën
  ndryshe?

  (Michel Dyurinks i Leiden, Holandë)


  Mjekësi Emri kosohlasiya - strabismus; ajo quhet heterotropiey. Në kundërshtim me besimin popullor, kosyachoho sytë e njeriut mund të drejtohet jo vetëm brenda, por edhe jashtë, që është se si shodyascheesya dhe strabismus divergjent.

  Fjala "strabismus" vjen nga fjala greke "strabismos", që do të thotë "prischurivanie." Nga një pikëpamja shëndetësore, kjo shkelje kronik paralele akset optike, dmth kur sytë të duken në drejtime të ndryshme. Në varësi të këtyre zonave dhe të dallojë llojet e strabismus. Të gjithë emrat e tyre i dukshëm rrënjë "psikotrope", nga fjala greke "tropos", që do të thotë "të kthehet" dhe prefiksin përcakton natyrën e rrotullimit. Nëse syri rrotullohet rreth aksit të syrit tjetër, kjo "tsiklotropiya" ("tsiklos" në greqisht nënkupton "rreth"). Nëse sytë janë drejtuar nga brenda, ky "ezotropiya"
  dhe në qoftë se ata ndryshojnë nga jashtë, kjo "ekzotropiya."


  Ka raste kur një sy lart ("hipertropiya") ose poshtë ("hipotropiya").

  Drejtimi në të cilin nxënës e syrit sheh qeveriset muskujve të syrit. Për strabismus e karakterizuar nga mungesa e koordinimit ndërmjet muskujve të ndryshme të syve - në këtë rast, syri nuk mund siç duhet të përqëndrohen në një objekt dhe ndërprerë vizion binocular. Truri nuk mund të krahasohen të dy imazhet në një, dhe kjo shpesh zhvillojnë miopine ose largpamje. Si një fëmijë, strabismus kongjenitale mund të shkaktojë ambliopia, dmth deri në pikën ku truri nuk i perceptojnë të dhëna të imazhit nga syri, squinting, dhe edhe pse ai është në gjendje për pamje normale.


  Ndonjëherë strabismus tek fëmijët është "false" kur të qenë hundë ose sy lloj shumë i gjerë formë e prindërve
  duket se fëmija "squinting". Kjo quhet "strabismus false" ose "psevdostrabizmom." Si fëmija zhvillon në kafkë, hundë ngushtuar dhe folds e mundshme në qoshet e syve të sqaroj. Nuk ka probleme me vizionin e fëmijës nuk është vërejtur, por në çdo rast është më mirë që të konsultoheni me mjekun i cili
  vënë diagnozën e saktë. Mjeku Auditimi drejton një rreze drite në syrin mbi fëmijën dhe reflektim i saj i çdo nxënësi përcakton drejtimin e mendimit për çdo sy.


  Çfarë është më keq: për të lexuar në errësirë ​​ose në një distancë të shkurtër nga të syrit?
  (Leo Sanualio i Hrinakra, New South Wales, Australia)

  Sytë e vazhdueshme përqendrimit në objekte blyzkoroztashovanyh mungesën dëmshme e ndriçim. Ky përfundim erdhi Dr Michael padrejtëve, i cili shpjegon tezën e tij: "Nën blizkoraspolozhennom objekt i referohet objekteve që janë gjatësinë e krahut më të ngushtë-së, dhe kjo përfshin aktivitete të tilla si lexim, duke luajtur video games, duke punuar në kompjuterin 'kujtim s dhe detyrat e shtëpisë. " Mjek
  Lawless thotë se hulumtuesit Taiwanese kanë gjetur një lidhje midis përqendrimit të zgjatur në syrin e vendosur afër subjektet e tyre dhe zhvillimin e miopi tek fëmijët.

  Sipas hulumtimit të Dr MA Bullimora dhe kolegët, një nga katër faktorët e rrezikut për miopi në të rriturit - ". Kohë të gjatë shpenzuar për aktivitet që kërkon përqendrimin e pamje të objekteve të ngushtë" një

  Nëse këmbët tuaja çdo ditë kryejnë të njëjtën punë si sytë tuaj, ju do të duhet për të drejtuar 80 milje në ditë.

  Disa studiues besojnë se shumë të ngushta burrat kravatë kravatë rrezikuar shikimin e tyre.


  Sa shpejt do të shpikë sy artificial?

  (Leo Sanualio i Hrinakra, New South Wales, Australia)

  Një studiues nga Kalifornia parashikon shfaqjen e syrit artificial në të ardhmen e afërt. Dr. Armand Tanhuay është duke punuar në krijimin e implantet e para të dhomave për të verbërit.

  Ajo gjithashtu parashikon krijimin në 2014 e implantit, i përbërë nga mijëra elektroda që lejojnë i verbër për të njohur fytyrat dhe lexuar letrat matëse 1,5 cm.


  Mund të verbër të dalluar ngjyrat nga kontakt?

  (Leo Sanualio i Hrinakra, New South Wales, Australia)

  Shkencëtarët gjermanë mëdyshje një rast, shfaqen në televizion kur disa grua e verbër të dyshuar se mund të "shohin" prekje me ngjyra - të paktën, ai mund një ngjyrë nga një tjetër. Sorokavosmyrichna Gabriele Simon i Vallenhorsta demonstruar aftësitë e tyre në popullore shfaqje televizive gjermane Wetten
  Dass. Sytë të lidhur gishtat obmatsavshy autbolki dhe bluzë, ajo tha: "Për të përmirësuar aftësitë e tyre kam pasur njëzet vjet.

  Ky kombinim i të mësuarit dhe përqendrim. Kjo aftësi lejon mua që të zgjidhni veshje pa ndihmën e nënës. "


  Çfarë është "verbëri hutim"?

  A keni pyetur ndonjëherë veten pyetje: si magjistarët arrijnë të mbajtur audiencën, edhe në qoftë se ai është duke bërë fokusi i tij e drejtë para syve të një vëzhgues? Si do të tendosur vëmendjen, ju ende nuk do të mund të vini re një lëvizje të zgjuar dore, kryerjen mashtrim. Shumë prej nesh besojnë se, në qoftë se ju shikoni nga afër, ne do të vini re të gjitha detajet. Por kjo nuk është, siç është dëshmuar nga eksperimente të shumta hulumtuesit. Dr Daniel J .. Saymonz shkruan: "Edhe pse ne intuitive mendoj se objekte të ndritshme janë ndarë dhe duhet të zotërojnë vëmendjen tonë shumë shpesh kjo nuk ka.

  Për shembull, shoferët nuk e shihni një tjetër makinë ndërsa duke e kthyer apo njerëz që kërkojnë vend të lirë në kinema, nuk ka njoftim mikun e tij, edhe pse ai tundnin dorën e tij. " Ky fenomen është quajtur
  "Verbëri Hutim" ose "verbëri perceptual." Disa të marra gjatë fakte shumë interesante të hulumtimit:

 • Kur subjektet janë ofruar për të parë lëvizjet e qarqet blu rreth ekranit dhe të përpiqemi të parashikojnë drejtimin e lëvizjes së tyre, në 88% të subjekteve
  nuk e vëreni ndryshime ngjyra në qarqet e gjelbër.
 • Kur subjektet shikuar një video në të cilën dy ekipe të basketbollit kalojë topin me njëri-tjetrin dhe kështu të formojnë një ekip me ngjyrë befas të ndryshojë, një nga katër subjekte nuk e kanë vënë re ndryshimin.

 • Kur subjektet shikuar ndeshjen e basketbollit video, në të cilat në mesin e lojtarëve në gjykatë për 4 sekonda papritmas shfaqet një grua me një çadër, një nga katër subjekte nuk e kanë vënë re atë.
 • Kur subjektet pa dy kryqe në ekran, duke u përpjekur për të përcaktuar se cila është më e mirë, dhe pas tri tentime për të katërtën herë në vend të një prej kryqeve tregoi drejtkëndësh, një nga katër lëndët gjithashtu nuk e kanë vënë re ndryshimin.
 • Për të shpjeguar këtë fenomen, disa teori janë vënë përpara, duke përfshirë sa më poshtë:

 • Në vitin 2005, hulumtuesit e udhëhequr nga Dr. SB Ura ka shkruar: "Faktori më i rëndësishëm që ndikon në procesin e njohjes, është një" qëllimi personal i vëmendjes njerëzore "".

  Sipas kësaj teorie, kur e shikon në lojë basketbolli dhe të interesuar të vërtetë në këtë lojë, ajo është më pak i prirur për të vini re një vajzë në një këmbë bikini në vijë anësore me një shenjë të madhe në formë të zemrës në duart e tij.
 • Bazuar në eksperimentet e kryera në 2006, hulumtuesit Mika Koivisto dhe Antti Revonsuo supozuar: më shumë të reja si se për çfarë ne po shohim, edhe më të madhe në aftësinë tonë për të njohur këtë fenomen të ri. Kjo duket të jetë mjaft i papritur mënyrë, megjithatë, do të duhet për të tërhequr më shumë vëmendje
  por ajo nuk është. Kjo është edhe më e testuar. Pra nuk ka magji këtu nuk është -
  faktor i thjeshtë psikologjik.


 • Pse verbues flash në kohë?

  (Joe Walker i Longueville, New South Wales, Australia)

  DORES Lights aq e ndritshme se ai "trupezuar me mbeshtjelljen" e shkopinjve dritë-ndjeshme dhe kone e retinë.
  Edhe pas kthimit të aftësisë për të parë efektin flash ndërsa ruhen. Në një masë më të vogël, e njëjta ndodh në qoftë se ju lënë të errët teatër në dritë të ndritshme jashtë. Syri ka një aftësi të mahnitshme për t'iu përshtatur ndriçimit të ndryshme, por për këtë ai ka nevojë nga disa sekonda në disa minuta. Sipas Dr Kenton Makuilyams, mesatare e njeriut
  Sytë përshtatur plotësisht në ndryshime të rëndësishme në ndriçim për rreth 25 minuta.


  Pse uji më i dukshëm në syzet not?

  (Joe Walker i Longueville, New South Wales, Australia)

  Ndoshta secili prej jush vënë re se lugë vendosur në një gotë me ujë duket kërrusur. Kur rrezet e dritës të kalojë nga një medium (p.sh., ajror) në një tjetër (të tilla si uji), ata të ndryshojnë shpejtësinë e tyre. Në ujë, lëviz dritë në një normë më të ngadalshme se në ajër, duke rezultuar në një rreze të lehta drejtim ndryshimeve. Ky fenomen
  i quajtur "thyerjes". Shkalla e thyerjes varet nga raporti i shpejtësisë së dritës në çdo mjedis.

  Syri i njeriut është i rregulluar në mënyrë që rrezet e dritës që vijnë në të, me anë të nxënësit, ai është i fokusuar në retinë, të vendosura në pjesën e pasme të syrit.

  Ai përshtatur për vizionin në mjedis ujit e ajrit dhe jo sepse gjatë historisë së saj, njerëzit kaluar më shumë kohë në tokë sesa në ujë. Kur uji është këndi në të ujit dhe të lakuar trarëve brenda sy pak më të ndryshme, sepse ato janë të fokusuara ku është e nevojshme. Veshur syzet, një burrë kthehet në kombinimin e tij të zakonshme e "ajrit - sytë", kështu që përmes kësaj rinovohet normal
  vizion. Fenomeni i thyerjes në kufirin midis dy mediave të përdorura në pajisje të tilla, si syzet dhe lentet e kontaktit. Lente thyej dritë në mënyrë që ajo ra në retinë në kendin e duhur - në këtë mënyrë të paaftë për të korrigjuar vizionin me miopi ose hyperopia.

  Sigurisht, nuk varet vetëm të përqëndrohet në gjatë
  Rrezet kënd që hyjnë në sy. Aftësia Fokusyruyuschaya i syrit varet nga muskujve ciliar të syrit, të vendosura rreth qepallat dhe qerpikët.