A është e mundur për të parandaluar kancerin e zorrës së trashë dhe rektumit


 • Ushqimi dhe aktiviteti fizik
 • Vitamina dhe kalcium
 • Droga Non-hormonal anti-inflamator
 • Hormonet femërore
 • Gjenetikë

 • Edhe pse ne nuk e dimë shkakun e saktë të shumicës së tumoreve të zorrës së trashë dhe rektumit, por ende është e mundur për të parandaluar shumë raste të këtij kanceri.
  Nëse shqyrtimit është aftësia për të zbuluar dhe për të hequr polyps zorrës së trashë që mund në të ardhmen të kthehet në kancer. Vdekshmëria Reduktimi mund të arrihet duke diagnostikimin e tumoreve në fazat e hershme të sëmundjes, kur trajtimi është shumë efektive.

  Parandalimi dhe zbulimi i hershëm i tumoreve mund të jetë për shkak se shumica e rasteve të kancerit të zorrës së trashë zhvillon nga polyps adenomatous.

  Polyps zorrës së trashë janë parakanceroze dhe rektumit. Heqja e tyre mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit.


  Ushqimi dhe aktiviteti fizik

  Për të reduktuar rrezikun e kancerit të Colorectal mund të jetë për shkak të ndikimit të faktorëve të tillë si dieta dhe aktiviteti fizik.

  Është e rëndësishme për të ngrënë shumë fruta, perime, produkte të drithërave me vakt dhe të kufizojë futje tuaj të ushqime të lartë në yndyrë. Rekomandojmë të paktën 30-minutëshe aktivitet fizik 5 ose më shumë herë në javë.

  Nëse ju bëni aktivitet fizik të moderuar ose të fuqishëm për 45 minuta pesë ose më shumë herë në javë, në këtë mënyrë ju edhe më shumë mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit dhe kancerit të zorrës së trashë.


  Nëse mbipeshë, të përpiqen për të humbur peshë në peshë normale dhe për të ruajtur atë.


  Vitamina dhe kalcium

  Besohet se përdorimi i përditshëm i multivitamina përmbajnë acid folik ose folate mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit kolorektal.

  Është e njohur se futje kalcium rritet përmes shtesave apo ushqime të ulëta në yndyrë gjithashtu redukton rrezikun e kancerit lokalizimin. Vitamina D, që ne të merrni nën ndikimin e diellit dhe në formë të vitaminave ose qumësht mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit kolorektal.

  Në të vërtetë, në zonat me një numër të mjaftueshëm të ditëve me diell incidenca e kancerit kolorektal më poshtë. Nga ana tjetër, ne nuk e rekomandojmë përdorimin e ekspozimit intensiv të diellit si një masë e parandalimit të kancerit kolorektal, si ajo mund të shkaktojë kancerin e lëkurës.
  Droga Non-hormonal anti-inflamator

  Shumë studime tregojnë se njerëzit të cilët rregullisht marrin aspirinë dhe droga të tjera jo-hormonale anti-inflamator janë risk 40-45% më të ulët të kancerit kolorektal dhe polyps adenomatous.

  Megjithatë, ky informacion nuk është përfundimtar, sepse këto barna nuk mund të rekomandohet për të reduktuar rrezikun e kancerit kolorektal.


  Hormonet femërore

  Terapi Hormone zëvendësim në gratë postmenopausal mund pak të zvogëlojë rrezikun e kancerit kolorektal. Kjo terapi gjithashtu redukton rrezikun e osteoporozës, por mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, clots gjakut, dhe të gjirit dhe mitrës.  Prandaj, vendimi për të përdorur terapinë e zëvendësimit të hormoneve duhet të zgjidhet me mjekun, duke marrë parasysh të mirat dhe rreziqet e trajtimit.

  Ka faktorë të tjerë të rrezikut të cilat nuk mund të preken, të tilla si kanceri kolorektal familjare. Megjithatë, në këtë rast, është aftësia për të parandaluar sëmundje - për të marrë pjesë në shfaqjen edhe në moshë të re dhe duke bërë studime të veçanta më shpesh se sa ata që nuk e kanë këtë faktor rreziku.


  Gjenetikë

  Studimet gjenetike mund të ndihmojë në identifikimin e anëtarëve të familjes me rrezik të trashëguar të lartë të kancerit kolorektal.

  Njerëzit në polyposis adenomatous familjare kanë një colonoscopy, që prej adoleshencës.

  Rekomandimet janë hequr dy pika të moshës 20 deri në 30 vjet për të parandaluar zhvillimin e kancerit në të.

  Rreziku në njerëzit me kancer të trashëguar nonpolyposis zorrës së trashë është më e ulët sesa në njerëzit me një familjar polyposis adenomatous. Njerëzit me nonpolyposis trashëguara të kancerit të zorrës së trashë colonoscopy është rekomanduar nga 20 vjet për të zbuluar dhe për të hequr polyps dhe kancere herët. Megjithatë, heqja profilaktik i zorrës së trashë tek njerëzit me kancer të trashëguar nonpolyposis zorrës së trashë është zakonisht nuk rekomandohet.

  Duke pasur parasysh faktin se disa lloje të kancerit Colorectal mund të parandalohen, është e nevojshme për të kërkuar diagnoza e hershme për të përmirësuar prognozën.