A është e sigurt për trajtimin e astmës gjatë shtatzënisë


 • Trajtimi i astma dhe Shtatzënia
 • Në sigurinë e barnave
 • Droga që ndihmojnë në lehtësimin e gjendjes
 • Çfarë është terapia e planifikuar
 • Kontrolli i sëmundjes
 • Plani i Veprimit për astmë
 • Si për të trajtuar përkeqësimin
 • Më shumë për terapi të drogës

 • Trajtimi i astma dhe Shtatzënia

  Para së gjithash, gratë shtatzëna duhet të emërojë një mjek. Mbylle kontakt me një specialist - një kusht i domosdoshëm për trajtimin e suksesshëm: e vetmja mënyrë për të arritur efektin maksimal me rrezik minimal. Të gjitha barnat e përdorur në parimin "vetëm nëse përfitimi i pritshëm tejkalon rrezikun potencial për nënën dhe fetusin." Veçanërisht kërkesat e rrepta të aplikojnë për 1 tremujorin sa më të prekshme në kuptimin e ndonjë efekti.

  Në trajtimin e astmës preferuar aktuale (e aplikueshme në nivel lokal) droga mbytje, si këto përqendrime të drogës në minimum të gjakut dhe një efekt lokal në zonën e synuar në bronke, maksimum. Ne rekomandojmë përdorimin e inhalers nuk përmbajnë freon. MDI me një ndarës duhet të përdoret për të reduktuar rrezikun e efekteve anësore (më. ..). Një kusht i domosdoshëm për trajtim të suksesshëm është korrektësinë e mbytje (teknikë mbytje). Master aftësitë do të ndihmojë mjeku-pulmonologist ose një instruktor në astma klasë në Shkollën.

  Themeluar se astmë pavarësisht ashpërsisë është një sëmundje kronike inflamatore.


  Kjo ishte një prani konstante e këtij inflamacion kronik të veçantë në bronke është shkaku i simptomave. Në qoftë se vetëm të trajtuar simptomat (eleminuar vrull e bronke), por jo për të luftuar çështjen e tyre, sëmundja do të përparojë. Prandaj, trajtimi i astmës përbëhet nga trajtim themelor (ilaçe për të kontrolluar sëmundjen) për kontrollin e inflamacionit, dhe medikamente për lehtësimin e simptomave dhe trajtojnë acarimin. Shuma e trajtimit bazë përcaktohet nga mjeku sipas ashpërsisë së astmës. Terapi adekuate themelor në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rrezikun e rikthim dhe për të minimizuar nevojën për ilaçe për lehtësimin e simptomave.  Në sigurinë e barnave

  Në ditët e sotme, mjekësi dëshmi të bazuara ishte, që çdo rekomandim, çdo koncept, çdo drogë para se të marrë miratimin dhe lejen për përdorim duhet t'i nënshtrohen një rishikim tërësor të rregulla të veçanta shkencore. Plotësisht mjekim i sigurt konsiderohet vetëm nëse siguria e tij të testuar dhe provuar në të ashtuquajturën double-verbër, randomized, placebo të kontrolluara në shkallë të gjerë studime klinike në të cilën efektet e drogës në krahasim me drogat e njohura dhe mungesa e ndërhyrjes. Ky studim ndërtuar në mënyrë që besimet apo biases mjeku apo pacienti nuk ndikojnë në konkluzionet përfundimtare.

  Por studime të tilla në gratë shtatzëna është pothuajse e pamundur për arsye etike. Për sigurinë duhet të gjykohet nga të dhënat e marra në kafshët dhe rezultatet e vëzhgimeve afatgjata të efekteve të shtatzënisë tek njerëzit. Prandaj, askush të drogës që është përdorur në astmës nuk ka qenë dhënë nivelin më të lartë të sigurisë - kategoria A ("placebo niveli i sigurisë", e cila tregon se të drogës ndikon rekordin e sigurisë e jo më shumë se në qoftë se të drogës nuk është përdorur ).

  Të gjitha drogat të caktuar në një kategori të caktuar të sigurisë së shtatzënisë. Për fat të keq, kjo zakonisht nuk është e specifikuar në udhëzimet për të drogës.

  Pra, droga kategorisë A nuk aktualisht ekzistojnë. Kategori tjetër i kategorisë së sigurisë, të caktojë barna që ishin të sigurt në studimet e kafshëve, ose edhe nëse teste në kafshë tregoi një efekt anësor, të aftë për të verifikuar se të drogës është i sigurt për njerëzit, madje edhe në të prekshëm gjatë shtatzënisë. Nëse është e mundur përdorni dobi tejkalon rrezikun e komplikimeve apo të dhënave të sigurisë vetëm nuk është e mjaftueshme, drogës merr kategoria C. Kategoria D përfshijnë droga që kanë provuar efekte anësore, por përfitimet e mundshme mund të lejojë përdorimin e tyre, përkundër rrezikut.

  Kategoria X - barna me efekte teratogjenik, rreziku i aplikimit tejkalon përfitimet e mundshme dhe shtatzënia nuk i përdorin ato.

  Droga që ndihmojnë në lehtësimin e gjendjes

  Një grua shtatzënë nuk duhet të vuajnë sulmet e astmës ose të presë të mungesës së oksigjenit në gjak nuk e lënduar zhvillimin e një fëmije. Prandaj, mjekim të detyruar të lehtësojë simptomat.

  Droga e zgjedhjes janë thithur beta2-agonist me një fillimin e shpejtë të veprimit.
  Preferojnë drogë selektive që selektive ndikojnë në bronke me ndikim minimal në sistemin kardiovaskular. "Standard i artë" në Rusi është salbutamol (Salbutamol, Ventolin, etj) në botë - terbutaline (brikanil turbuhaler).

  Terbutaline konsiderohet optimal (kategoria B), por në vendin tonë ajo është shumë më i shtrenjtë dhe më pak të arritshme se droga salbutamol. Nebulayzernaya formë terbutaline në vendin tonë nuk është i regjistruar, kështu që nevoja për terapi mbytje është përdorur vetëm salbutamol.

  Përdorimi i këtyre barnave në shtatzëni kërkon kujdes dhe mbikëqyrje mjekësore. Kufizimet kryesisht për shkak të faktit se një formë injectable i beta 2-agonist janë në gjendje të relaksoheni muskujt e mitrës, dhe prandaj nën kërcënimin e abortit në 1 dhe 2 tremujorit të shtatzënisë, shkëputje të parakohshme placental, gjakderdhje dhe toksikoz në 3 tremujorin është e mundur për të rritur gjakderdhje.

  Në formën mbytje dhe në doza të rekomanduara ndikim në muskujt e mitrës është shumë i vogël, por kjo mundësi teorike në konsideratë. Përdorimi i pakontrolluar i bronchodilators në shtatzëni në fund është në gjendje të zgjasë kohëzgjatjen e punës.

  Përdorimi i Fenoterol (berotek) dhe Berodual (kombinim i Fenoterol me antikolinergjike) në tremujorin e parë të shtatzënisë është shmangur, por të lejojë qoftë përfitim pritet tejkalon rrezikun e mundshëm. Studimet nuk tregojnë ndikimin negativ në shtatzëni, por të dhënat në dispozicion janë të pamjaftueshme për të hequr kufizimet. Për holinolitikov mbytje (ipratropium - Atrovent) janë gjetur efekte negative në zhvillimin e fetusit (kategoria B), por kjo drogë nuk është përdorur zakonisht për trajtimin e astmës (vetëm në kombinim), sepse efekti i saj zhvillohet më ngadalë.

  Kur shtatzënia është e kundërindikuar absolutisht përdorimin e çdo ephedrine drogës (pluhurat Teofedrin nga Kogan, etj) si ephedrine shkakton vasoconstriction dhe rrit mitrës hypoxia fetusit. Përdorimi i epinephrine në acarimin e astmës nuk është e rekomanduar (mundësisht duke përdorur injeksione terbutaline të formuar).

  Frekuenca e përdorimit të bronchodilators është një masë e rëndësishme e kontrollit të astmës. Me rritjen e kërkesës për zbatimin e tyre duhet të kontaktoni mushkërive për të forcuar rutinë (themelore) trajtim për të kontrolluar sëmundjen. Mjekimi vetëm droga për lehtësim simptomë është e lejuar vetëm në raste shumë të butë me disa simptoma të butë dhe me një acarimin pak të butë.

  Si emrin e tyre, këto barna mund të lehtësojë simptomat kanë lindur, por nuk kanë aktivitet anti-inflamator dhe nuk ka efekt mbi kontrollin e sëmundjeve.

  Çfarë është terapia e planifikuar

  Planifikuar terapi (bazë) për kontrollin e sëmundjes duhet të korrespondojë me peshën e sëmundjes, e cila është thelbësore për reduktimin nevojën për drogë që rrisin bronke dhe acarimin. Nëse ashpërsia e astmës kërkon trajtim të detyrueshëm bazë, dhe pacienti vetëm heq simptomat, astma është e pakontrolluar, e rrezikshme për nënën dhe të dëmtojë fetusin. Qëllimi i terapisë planifikuar të nevojshme për të kontrolluar sulmet e astmës dhe parandalon përkeqësimin, duke shkaktuar hypoxia fetusit, se jo vetëm që promovon shtatzëni normale, por zhvillimin normal të fëmijës.

  Rrethuar nga një grua shtatzënë me astmë do të jetë gjithmonë "dashamirësit" (nganjëherë mjekët ose - më shpesh - ish mjekët) që përpiqen të infektojnë një frikë grua të trajtimit dhe të drogës. Gjithmonë mos harroni: Ju jeni duke marrë frymë për të dy, dhe frika të pabaza nuk janë të lejuara. A nuk e dëgjoni shumë përvojë dhe të shkolluar "grua fqinj Manu". Të përqëndrohet vetëm në informacionin e marrë nga një specialist i kualifikuar.

  Kontrolli i sëmundjes

  Kromony (Inta, Tayled) zbatohen vetëm astmës butë të vazhdueshme. Nëse mjekim është përshkruar për herë të parë gjatë shtatzënisë, përdorni natriumi Kromoglikate (INTA).

  Nëse pacienti përpara shtatzënisë marrë nedocromil (Tayled) me efekt të mirë, të vazhdojë terapinë. Por në qoftë se nuk kromony sigurojë kontroll adekuat i sëmundjes duhet të jetë e përcaktuar hormonet thithur.

  Hormonet Thithja - bazë e trajtimit themelor e astmës vazhdueshme në të gjitha rastet përveç mushkërive. Qëllimi i shtatzënisë është e ndryshme. Nëse drogës është që të emërohet për herë të parë, preferojnë budesonid (Pulmicort): Analiza e 2014 shtatzënitë, i kryer në 2000, nuk gjeti asnjë rrezik në rritje për të fetusit (të drogës të përfshirë në kategorinë B). Ajo gjithashtu mund të jetë projektuar beklometazoni më shumë në dispozicion në vendin tonë.

  Nëse shtatzënia astma kontrolluara sukses thithur hormonet e tjera mund të vazhdojnë këtë terapi. Kur doza e dështimit të mesme mjeku mund të japë drogë theophylline (me kujdes) ose salmeterol. Para se të përdorni theophylline (eufillina si dhe tableta gjatë vepruar droga të tilla si teopek) gjatë shtatzënisë janë të trajtohen me kujdes të madh, veçanërisht në tremujorin e 3, kur norma e nxjerrje e theophylline nga trupi ul, drogës lirisht kalon barrierën placentare dhe mund të shkaktojë takikardia dhe abuzim ritëm në fetus dhe porsalindur.

  Antagonistët Leukotriene mund të përdoret me kujdes dhe vetëm nën indikacione të rrepta.

  Klasë Siguria - V.

  Përgatitjet emërohen vetëm individualisht, më e sundimit që duhet ndjekur gjatë shtatzënisë. Shuma e nevojshme për një ashpërsi të caktuar të trajtimit të astmës përcaktuar nga mjeku i cili mbikëqyr pacientin, ndërsa duke u fokusuar me përjashtim të sëmundjes Klinike, të dhëna të pikut metria rrjedhë.

  Plani i Veprimit për astmë

  Astma - një nga ato sëmundje që kërkojnë aftësinë e pacientit për të kontrolluar gjendjen e tyre.
  Ashtu si hipertension kërkohet aparat matës tensioni dhe trajtimin e diabetit - metër glukozës në gjak për astmë vetë-zhvilluar portativ dhe i lehtë për t'u përdorur pajisje të quajtur pikfloumetrom.

  Norma e regjistruar - pik Shkalla espirator rrjedhjes, reduktohet PSV - për një monitor shtëpi statusin e sëmundjes.

  Dëshmia Regjistrohu duhet të jetë 2 herë në ditë, në mëngjes dhe mbrëmje, në përdorimin e bronchodilators, si edhe simptomat. Të dhënat regjistrohen në një grafik, si ai i jep më shumë informacion: numrat specifike relevante jo vetëm, por edhe të formuar orarin poluchayuschehosya. Një nga simptomat shqetësuese janë "ulet në mëngjes": Normat e ulëta të regjistruara në mënyrë periodike në mëngjes. "Dështimet e mëngjesit" - një shenjë të kontrollit jo të plotë të astmës dhe simptomë e hershme rëndim përafrimit.

  Ndryshime të prekshme duke qenë në këtë mënyrë mund të jetë ende e zhdukur, dhe masat me kohë do të parandalojë zhvillimin e përkeqësimit. Vetë-kontrollit nëpërmjet pikfloumetra është parakusht për një plan të veprimit në astmës: Rekomandimet e një mjeku detajuar, të cilat pikturuar terapi bazë dhe veprimet e duhura kur shteti.

  Si për të trajtuar përkeqësimin

  Gjëja më e rëndësishme - në përpjekje për të parandaluar acarimin. Masat për të kufizuar ekspozimin ndaj alergeneve dhe të saktë terapi zgjedhur planifikuar në masë të madhe redukton këtë rrezik. Por rëndim të bëjë të ndodhë, dhe shkaku më i zakonshëm i SARS është.

  Keqësimi i astmës së bashku me rrezik për nënën përbën një rrezik serioz të fetusit, si pasojë e hypoxia, sepse vonesa në trajtimin është e papranueshme.

  Trajtimi i acarimin që kërkojnë përdorimin e një nebulizer, drogës e zgjedhjes në këtë vend është salbutamol. Efekti i trajtimit është vlerësuar jo vetëm klinikisht, por me pikfloumetra: nëse treguesit terapi nuk kanë arritur 70% të normal (ose më mirë për pacientin) kërkohet shtrimin në spital urgjente. Nëse keni nevojë për të inhalimi terapi mund të jetë thithur antikolinergjike të lidhura (Atrovent), me pak efekt caktuar shtesë aminophylline vena. Për të luftuar fetusit hipoksi përdorur terapi oksigjeni.

  Në acarimin e rënda të astmës kërkon përgatitjet sistematike hormonale, duke përfshirë edhe tableta hormoneve kursi të shkurtër; duke shmangur drogë trimtsinolona (Polkortolon) sepse rreziku i ndikimit mbi sistemin muskulor të nënës dhe fetusit, si dhe dexamethasone dhe Betamethasone, dhe e preferuar e drogës prednisolon ose methylprednisolone.

  Dëm të hypoxia fëmijës, shumë herë më e lartë se efektet anësore të mundshme.

  Siç u përmend në shtatzëni është i kundërindikuar absolutisht përdorimin e çdo ephedrine drogës sepse ajo rrit hypoxia fetusit. Përdorimi i epinephrine në acarimin e astmës nuk është i rekomanduar.

  Më shumë për terapi të drogës

  Para emërimit të ndonjë mjekim gjatë shtatzënisë duhet të trajtohet me kujdes, duke përfshirë medikamente dhimbje dhe vitamina. Përdorimi i ndjeshëm i analgesics nonsteroidal (aspirina, dipyrone, etj) është e nevojshme në të gjithë pacientët me astmë dhe astmë në aspirina duhet të përfundojë dhe përjashtimin e plotë të të gjitha barnave në këtë grup.

  Jotoleranca cila ilaçe - nuk janë të rralla në astmë. Ju do të jenë më të sigurt nëse ju gjithmonë do të keni me ju mbushur Pasaporta allergist sëmundje pacienti alergjik, e cila do të jetë e shënuar drogë paraprakisht shkaktuar reaksione alergjike ose janë të kundërindikuar në astmë (p.sh., beta-blockers) dhe renditur ato droga të lidhura që mund të shkaktojnë alergji të kryqëzuar. Para se të përdorni asnjë ilaç duhet të jenë të njohur me strukturën e tij dhe udhëzimet për përdorim, dhe të gjitha kanë pyetje për të diskutuar me mjekun tuaj.

  Siç u përmend në shtatzëni është i kundërindikuar absolutisht përdorimin e çdo ephedrine drogës (duke përfshirë Teofedrin), sepse ajo shkakton vasoconstriction dhe rrit mitrës hypoxia fetusit.

  Përdorimi i epinephrine në acarimin e astmës nuk është e rekomanduar (nëse e nevojshme duke përdorur injeksione terbutaline të formuar).

  Nuk e astmës ose alergji gjatë shtatzënisë forma të depozituara kategorikisht përdorur gjatë vepruar sistem hormon - cenalog, diprospan.

  Ndonjëherë përpjekjet e veçanta për të luftuar urth shtatzënë sepse ajo mund të ndikojë në rrjedhën e astmës, sidomos gjatë natës. Është takim shumë i rëndësishëm me përjashtim dietë kafeinë, çokollata dhe ushqime të tjera të shkaktojë urth në disa raste kanë nevojë për trajtim të drogës.

  Në prani të comorbidities që kërkojnë kujdes rutinor (p.sh., hipertensionit), kontaktoni profesionale terapi përkatëse korrigjim profilin e marrë parasysh planifikuar shtatzënisë.

  Me droga expectorant janë të kundërindikuar jod ose të jodit që përmban substanca (jodur kaliumi) si ata mund të ndikojnë në funksionin e fetusit tiroide.

  Familiar me alergjitë e antihistamines janë përdorur për të trajtimin e astmës në të rriturit, por nevoja për ta mund të jetë për shkak të pranisë së sëmundjeve të tjera alergjike, të tilla si rinitit alergjik shoqërues.

  Ata kanë kufizime të rëndësishme për përdorim gjatë shtatzënisë, sidomos në tremujorin e parë. I zbatueshëm vetëm një numër i kufizuar i barnave nën mbikëqyrje të rreptë mjekësore, në doza të vogla dhe nën indikacione strikte (p.sh., diphenhydramine - diphenhydramine). Modern anti?
  ? Droga Istaminnye përdoret gjatë shtatzënisë vetëm me recetë në raste të jashtëzakonshme kur përfitim pritet tejkalon rrezikun e mundshëm për të fetusit (përvojë në përdorimin e tyre gjatë shtatzënisë nuk është e mjaftueshme, në studimet eksperimentale të kafshëve efektet teratogjenik u gjetën, kategoria B), CETIRIZINE (Zirtek) loratadine (Claritin).

  Feksofonadine është aktualisht klasifikohet si kategoria C (të dhënat për sigurinë e saj në shtatzëni është tani në dispozicion) dhe në përgjithësi nuk zbatohet. Përdorim i lejuar me mehitazina kujdesjes (Primalana). Përdorimi i papranueshëm i astemizole dhe terfenadina (veprim zbulimin arrhythmogenic efekt embryotoxical në kafshët).

  Informacion nga artikullin "Shtatzënia dhe astma."

  Diskutoni komuniteteve:

 • Shtatzënësi
 • Astmë