Planus liken


 • Çfarë po ndodh?
 • Kursimit Simptomat
 • Diagnoza dhe trajtimi i heqjes

 • Faktorët e rrezikut :

 • mosha 40-60 vjet (kryesisht gra)
 • predispozicion gjenetik,
 • stresi transferuar,
 • gastro-intestinal traktit,
 • diabet,
 • Mukoza oral trauma
 • I saktë arsye dukuri e liken planus është i panjohur. Zhvillimi i sëmundjes mund të ndikojë:

 • Sistemi nervor,
 • Shkelja e imunitetit
 • reaksione alergjike
 • prania e vatrave të infeksionit kronik në trup, grykët, karies, sinusit, etj

 • Çfarë po ndodh?

  Shumica skuqjen shfaqen në sipërfaqet flexor e parakrahët, kofshët e brendshme, sipërfaqësore front i këmbëve dhe ijë dhe sqetullat.

  Kjo nodules vogla me një sipërfaqe me shkëlqim, dallohen ndjeshëm nga lëkura përreth. Color skuqje shpesh kuqe, cyanotic, dhe nganjëherë kafe. Në qendër të nodules individuale eshte depresioni pupkoobraznoe. Rruzull mund të rriten së bashku për të formuar pllaka, të cilat mund të shihet një lloj rrjetë foto, në mënyrë të qartë të dukshme pas vaj lubrifikues.


  Kursimit Simptomat

 • Kruajtje të rënda.
 • Humbja e mukozës orale ose organet gjenitale vërejtur në pothuajse gjysmën e pacientëve. Kjo mund të jetë i izoluar ose mund te kombinohet me lezione lëkurës. Lezione të izoluara të mukozës orale është e lidhur shpesh me praninë e kurorave metalike të dhëmbëve, veçanërisht me metale të ndryshme.


  Në të mukozës orale nodules ngjyrë të bardha dhe janë grupuar shpesh në interdigitation lineare.
 • Thonjtë humbjen vërejtur në 10-15% të pacientëve dhe karakterizohet nga hedh lëng, i brishtë, turbullt pjatë gozhdë, formë në sipërfaqen e grooves gjatësore.
 • Shpërthim i parë ka mbajtur disa javë apo muaj, kthime mbrapa ndodhë për shumë vite.


  Diagnoza dhe trajtimi i heqjes

  Diagnoza e planus liken është vendosur dermatolog gjatë inspektimit. Kur eruptions Mukoza orale dermatolog zakonisht direkt dentistin pacientit.

  Për shkak të faktit se sëmundja mund të zgjasë me vite të tëra, shpesh të rënduar dhe të vështira për të kuruar, duhet dermatolog vazhdueshme mbikëqyrjen dhe marrjen në pyetje të plotë të pacientit për të identifikuar lezione në organet e tij të brendshme. Prandaj, një dermatolog mund të përshkruajnë teste shtesë nga specialistë të tjerë (gastroenterologist, endokrinolog, neurolog, dentist, etj)

  Sëmundja zakonisht shërohet vetë, por në pak vite do të ndodhë përsëri.

  Nëse dyshohet se sëmundja është shkaktuar nga disa droga apo kimikateve, atëherë përdorimi i saj duhet të ndërpritet. Shqyrtim i kujdesshëm i pacientëve për të identifikuar ata në mjekësi të brendshme.

  Para së gjithash ne duhet të hetojë traktin gastrointestinal, mat sheqerit në gjak, nervor dhe gjendjen mendore.

  Në mungesë të trajtimit simptomat është e nevojshme. Për të reduktuar përdorimit kruajtje agjentët antiallergic. Gjithashtu, mjeku juaj mund të përshkruajnë vitamina, sedativë, fizioterapi. Pacientët me imunitet të reduktuar dhe komplikime të mund të caktohet për të antibiotikëve.

  Parandalimi i rikthim është për të trajtuar lezione të infeksionit kronik (sinusit, grykët, kariesit, etj), trajtimin e çrregullimeve neuropsikiatrike, lodhje nervor sistemit, stresi.