Monoksidi i karbonit është gjetur i dobishëm në sëmundjet e mushkërive


Monoksidi i karbonit, toksik të trupit human, mund të bëhet kurimin e re për astmë dhe bronkit kronik. Në eksperimentet mbi njerëzit dhe kafshët, sasi të vogla të substancës dhënë efektin terapeutik, reduktimin e nivelit të inflamacionit në indet, sipas revistës New Scientist.

Monoksidi i karbonit është formuar në pothuajse të gjitha llojet e djegies, dhe përmban, në mënyrë të veçantë, në të automobilave shkarkimit dhe të tymit të duhanit. Kontaktuar hemoglobinës, i bllok gazit transferimit të oksigjenit në indet, duke shkaktuar hypoxia. Çdo vit nga monoksidit të karbonit qindra helmimeve njerëz vdesin. Ndërkohë, shuma të vogla të monoksidit të karbonit i prodhuar në trup dhe kryejnë funksione të rëndësishme fiziologjike.

Në eksperimentet e kafshëve, dhe të vazhdueshëm sot, demonstroi një efekt i dobishëm e dozave të ulëta të monoksidit të karbonit, anti-inflamator dhe antioxidant (mbrojtje nga radikalet e lira të dëmshme) fuqi.

Shkencëtarët holandezë në University Medical Center Groningen kryer një studim që përfshin 18 pacientë me sëmundje kronike obstruktive të mushkërive (COPD) - bronkit kronik dhe emfizemë. Pjesëmarrësit thithur sasi të vogla të monoksidit të karbonit për dy orë në ditë për katër ditë.

Pastaj pjesëmarrësit matur përqendrimin e një lloji të veçantë i qelizave imune që tregon inflamacion aktiv në bronke.


Ajo u gjet se pacientët kjo shifër ka rënë me rreth një të tretën, hulumtuesit kanë raportuar. Kjo tregoi se monoksidit të karbonit ka efekt anti-inflamator dhe mund të lehtësojë simptomat në pacientët me sëmundje kronike të mushkërive, studiuesit në përfundimin.

Aktualisht, shkencëtarët kanë në plan për të kryer hulumtime në shkallë të gjerë, dhe kompanitë farmaceutike janë duke u zhvilluar barna me lirimin e ngadalshëm të monoksidit të karbonit.
Ndërkohë, dallimi midis niveleve terapeutike dhe toksike gaz shumë i lëkundur, që mund të jetë një pengesë për krijimin e barnave bën ata potencialisht të rrezikshme, paralajmërojnë ekspertët.