Interesante proteza bërë nga druri - një revolucion në prostheticsKa një grepa pirat fëmijë dhe protezat prej druri të siguruar ndonjë roman apo film misterin dhe nxeh kureshtjen e shikuesve të rinj. Për fat të keq, në jetë të duhet të merren me njerëz të cilët janë të detyruar të përdorin protezat në vend të organeve të humbura apo eshtra. Të Cilësimet kryesore task "zëvendësuesit e kockave" është një pjesshme funksionalitetin kthimi gjymtyrët i shëmtuar. Deri kohët e fundit u mendua se protezat druri zhdukur përgjithmonë së bashku me piratët pabesueshëm, por çuditërisht të gjithë shkencëtarët italianë është mohuar dhe udhëzime Anna Tamperi krijuar një material të veçantë për proteza të kockave, duke marrë si bazë strukturën pemë.

Siç është konfirmuar nga hulumtuesit strukturë druri është shumë e ngjashme me strukturën e kockave të njeriut. Ky tipar vërejtur mjekët në të gjitha moshat, por është konsideruar ende të papërshtatshme për pemë protezë për shkak të ndjeshmërisë së saj për të kalbjes.
Shkencëtarët italianë kanë rrugën tonë - ata ndezur dru në temperatura shumë të larta, duke e hequr atë nga uji dhe proteina, pastaj "skeletin" e mbetur të drurit. Pastaj, si rezultat i reaksioneve kimike komplekse, bashkëveprimet e dioksidit të karbonit dhe oksigjenit kalcium formuar karbonat - një material të bardhë që struktura e saj është praktikisht i padallueshëm nga kockave reale. Material i ri kockave krijuar vrima mikroskopike dhe kanalet, që kontribuon për një integrim të suksesshëm të implantit në trupin e njeriut.


Me këtë analoge sintetike që janë përdorur në këto eksperimente nuk mund të përballojë sprovat dhe shpesh refuzojnë trupin. Edhe një material popullor si titan është shumë më inferior zbulim i ri.

Përparësia e përdorimit të strukturës druri është që harton e tilla mund të përballojë presion të konsiderueshëm, sipas Ian Gibson, profesor në Universitetin e Aberdeen. Bazuar në materialet e "pemë" në të ardhmen e afërt do të bëhet protezë parë - fragmentet e kockave, thyer si pasojë e aksidenteve ose pas një operacioni të rëndë. Ndërsa duhet theksuar se materiali i ri nuk është studiuar në mënyrë që ajo u bë e mundur të prodhojë nuk fragment dhe kockave plotësisht, por ende përpara.

Në të ardhmen e afërt, shkencëtarët planifikojnë të fillojnë punën në zhvillimin e protezave të integruar dhe të lehtësojë futjen e teknologjisë së re në fushat e tjera jashtë mjekësisë.

Lajme përgatitur mbi www.timesonline.co.uk