Citomegalovirus - një prej më tinëzare virusit familjes herpes


 • Infeksioni me cytomegalovirus
 • Prevalenca e cytomegalovirus
 • Simptomet e cytomegalovirus
 • Rreziku i cytomegalovirus
 • Diagnoza e cytomegalovirus
 • Trajtimi i cytomegalovirus
 • Parandalimi i cytomegalovirus

 • Infeksioni me cytomegalovirus

  Infeksioni citomegalovirusin ndodh nëpërmjet spermës, mukusit cervikal kanalit, pështymë, gjak dhe qumësht të gjirit. Foshnjat infektuar nga nënat e tyre gjatë lindjes ose nëpërmjet qumështit të gjirit. Fëmijët e infektuar me njëri-tjetrin në kopshte (zakonisht përmes pështymës). Të rriturit shpesh bëhen të infektuar përmes kontaktit seksual dhe puthjeve.

  Duhet të theksohet se ky virus nuk është shumë ngjitëse.

  Për infeksionit zakonisht kërkon të zgjatur kontakt të ngushtë, ose kontakte të shumta.


  Prevalenca e cytomegalovirus

  Ky virus është përhapur në mesin e njerëzve. Antitrupat ndaj CMV janë gjetur në 10-15% të adoleshentëve. Deri në moshën 35 vjet, këto antitrupa janë zbuluar në 50% të njerëzve.


  Simptomet e cytomegalovirus

  Në njerëzit me cytomegalovirus normale imunitetit në shumicën e rasteve janë asimptomatike, pa shkaktuar ndonjë dëm.

  Ndonjëherë njerëzit me imunitet normal, ky virus është quajtur sindromi mononukleozopodibnyy. Ky sindrom ndodh për shkak 20-60 ditë pas infeksionit dhe zgjat 2-6 javë.


  Ai manifestohet një ethe të lartë, ethe, lodhje, rraskapitje dhe dhimbje koke. Në shumicën e rasteve sindromi mononukleozopodibnyy përfundon shërim të plotë.

  Në njerëzit me sistemet imun të dobësuar (HIV-pozitive; kimioterapi në tumoret malinje, terapi immunosuppressive pas transplantimit të organeve të brendshme) shkakton sëmundje të rëndë CMV (të cilat ndikojnë në sytë, mushkëritë, sistemin e tretjes dhe të trurit), e cila mund të çojë në vdekje.

  Pas infeksionit të fetusit gjatë shtatzënisë (por jo gjatë punës) mund të zhvillojë infeksion kongjenitale CMV. Kjo çon në sëmundje të rënda dhe lëndimeve të sistemit nervor qendror (vonuar mendor, humbje të dëgjimit).

  Në 20-30% të rasteve fëmija vdes. Infeksioni kongjenitale citomegalovirusin ndodh pothuajse ekskluzivisht në fëmijët nënat e të cilëve gjatë shtatzënisë ishte infektuar parë me cytomegalovirus.


  Rreziku i cytomegalovirus

  Kështu, CMV është e rrezikshme vetëm në dy raste:

 • në njerëzit me sistemet imun të dobësuar;
 • gjatë infeksionit të fetusit gjatë shtatzënisë, e cila ndodh kur e infeksionit gjatë shtatzënisë.

 • Diagnoza e cytomegalovirus

  Zbulimi i virusit (kulture, zbulimin antigjen, PCR) është me vlerë të kufizuar. Metoda kryesore për diagnozën e cytomegalovirus - zbulimin e antitrupave për të.

  Ky përcaktim i vetëm titri i antitrupave nuk dallojnë infeksionin nga aktual transferuar.

  Në aktivizimin e virusit tregon një rritje në antitrupave titrit 4 herë ose më shumë.


  Trajtimi i cytomegalovirus

  Menjëherë të them se asnjë nga trajtimet e tanishme nuk mund plotësisht të shpëtoj të virusit.

  Në infeksionit asimptomatik e personave me imunitet normal të trajtimit nuk është e nevojshme. Prandaj, zbulimin e antitrupave të cytomegalovirus ose njerëzit e tij me imunitet normal nuk është një tregues për trajtim.

  Efektiviteti i immunotherapy (cycloferon, Polyoxidonium dhe t. E.) nuk është provuar. Përdorimi i immunotherapy me këtë infeksion zakonisht nuk shkaktohet nga konsideratat mjekësore dhe komerciale.

  Trajtimi i cytomegalovirus në individët me imunitet të reduktuar të përdorimit afatgjatë të barnave antivirale (Ganciclovir, foscarnet, tsidofovir). Në forma të tjera të sëmundjes (sindromi mononukleozopodibnyy, infeksionit kongjenitale citomegalovirusin) efikasiteti i barnave antivirale nuk është provuar.


  Parandalimi i cytomegalovirus

  Prezervativët të zvogëluar rrezikun e infeksionit gjatë marrëdhënieve seksuale.

  Parandalimi i infeksionit CMV kongjenitale është reduktuar në një mohim të marrëdhënieve rastësore seksuale gjatë shtatzënisë.