Kush janë ata, dhëmbët urtësi


 • Çfarë është "dhëmbët ngulitur urtësi"?
 • Klasifikimi i dhëmbëve ngulitur urtësi
 • Përse dhëmbët urtësi të rritet siç duhet?

 • Molars treta - ato janë "dhëmbët urtësi" - slotted prapa dhëmballë të dytë (në qoftë se ka hapësirë, dhe ata janë në pozicionin e duhur), zakonisht në fund të adoleshencës ose në adoleshencë e hershme. Dhëmbët urtësi mund të jenë katër: të lartë majtas, të drejtën e lartë, ose majtas zhniy dhe e drejtë më e ulët.


  Çfarë është "dhëmbët ngulitur urtësi"?

  Në terminologjinë dentare "zhytur" të quajtur dhëmbin, i cili nuk arriti të shpërthejë plotësisht dhe të marrin vendin e tyre në shtrirjes. Kjo mund të ndodhë ose për shkak të një dalje dhëmbësh nuk kishte hapësirë ​​të mjaftueshme për këtë dhëmb, ose për shkak të kësaj prirje të gabuar dhëmbit.


  Klasifikimi i dhëmbëve ngulitur urtësi

  Për të treguar pozitën e dhëmbëve ngulitur urtësi dentistët përdorin terma të veçanta. Lloji më i zakonshëm i dhëmbëve ngulitur urtësi - dhëmbët me mesor zhytjes. Termi "mesor" do të thotë që dhëmb i pjekurisë është tilted përpara drejt frontin e gojës.

  Llojet e tjera të zhytjes (e listuara këtu në bazë të shpeshtësisë së tyre në praktikën mjekësore) - dhëmbët me zhytje vertikale, zhytje zhytje horizontale dhe të skajshme.

  Dhëmbët e nenujshme urtësi janë të ndarë jo vetëm nga zhytje drejtimin - mesor, vertikale, horizontale dhe skajor.


  Këto dhëmbët janë të ndarë gjithashtu në dhëmbë dhe embedding indeve të kockave. Termi "ulje kockë" do të thotë që dhëmb i pjekurisë është në kockave nofulla. "Zhytje indit" thotë se dhëmb i pjekurisë shkoi nëpër të kockave - por nuk mund të kalojë plotësisht përmes mishrat.


  Përse dhëmbët urtësi të rritet siç duhet?

  Shumë teori moderne supozohet se shkelja teething urtësia është arsyeja që një nofulla normale njerëzore është shumë e vogël për ta, dhe vendin në të për këto dhëmbë të mjaftueshme. Shpjegojë atë me atë të njerëzit moderne nofulla nofulla të ulët se paraardhësit tanë parahistorike - sepse ushqimi që hamë më të butë, ju nuk keni nevojë për të përtyp dhëmbët të mëdha dhe të forta.

  Autorët e këtyre teorive gjithashtu sugjerojnë se si njerëzimi vazhdon të zhvillohet dhe të evoluojnë në të ardhmen mund të vijë një kohë kur njerëzit vetëm do jo dhëmbët urtësi. Edhe sot shpesh ka njerëz që kanë dhëmbët urtësi prorostaly një numër 02/01, ose madje kurrë nuk kishte qenë.