Kimioterapia për kancer të zorrës së trashë


 • Kimioterapia
 • Terapia Asistuar
 • Kimioterapia i mesëm
 • Trajtime të reja
 • Efektet anësore


 • Kimioterapia  Kimioterapia - është përdorimi i drogave të veçanta anti-kancer për të shkatërruar qelizat e kancerit.
  Terapia Asistuar  Pas një operacioni për kancer të zorrës së trashë apo të rektumit, mjekët mund të përshkruajnë terapi ndihmës.

  Terapia asistuar është përshkruar në rastet kur tumori është hequr tërësisht, por struktura e saj mikroskopike tregon një shkallë të madhe të mundësisë së përsëritjes. Rreziku rritet edhe më shumë nëse janë prekur nyjet limfatike.


  Arsyet për përhapjen e kancerit të pjesëve dhe organeve të trupit të tjera i njohur me saktësi.

  Ndoshta qelizat e tumorit primar merrni në gjak ose sistemi limfatik, dhe pastaj ata mund të bëhen "embrion" formimin e tumoreve të reja (metastases ose kanceri i mesëm) në pjesë të tjera të trupit. Këto tumore në një fazë të hershme mund të jetë aq i vogël që ata janë disa vite nuk dallueshėm.
  Kimioterapia i mesëm  Në kancerit të zorrës së trashë dhe rektumit zakonisht përshkruhet si nje droge ndihmëse kimioterapia, i njohur si "5-ftorouratsil" (5-FU).


  Në mënyrë tipike, 5-FU jepet në kombinim me vitaminë quajtur "acid folik". Herë medikament 5-FU administruar me një droge të quajtur "Levamisol".


  Besohet se kjo ndikon në sistemin imunitar.


  Ka disa metoda të ndryshme të këtij terapi. Mjeku juaj do të diskutojë me ju në detaje në zgjedhjen e metodës më të përshtatshme të trajtimit për ju. Veprimi më i drogës kemoterapeutikë përshkruar më poshtë.
  Trajtime të reja  Ka disa prova se terapi si adjunctive për qëllim parandalimin e rishfaqjes sëmundje mund të përfitojnë nga trajtimi dhe gjithashtu nëpërmjet përdorimit të antitrupave, e cila quhet "metodë 17-1" ose "Panoreks."


  Antitrupat futur në venë e parakrah duke përdorur një pikatore, procedura zgjat për orë të tëra.

  Mjekimi është zakonisht një pacient i jashtëm.


  Kjo metodë nuk është i licencuar, kështu që tani është eksperimental.


  Kimioterapia me të mesme apo të avancuara të kancerit (metastases jashtë zorrëve) sipas diagnozës


  Shumë pacientë pas kalimit kursin e parë të trajtimit për kancerin e zorrës së trashë ballafaquar më gjatë me çdo problem. Për fat të keq, disa pacientë atje është një përsëritje të sëmundjes, ose kanceri përhapet në organe të tjera. Ky kancer quhet kancer "mesme" ("metastazë") zorrë. Përveç kësaj, ndonjëherë që në kohën kur kanceri është diagnostikuar për herë të parë, mund të ndodhë të përhapet tashmë e qelizave të kancerit jashtë zorrëve.
  Fakti më i rëndësishëm, i cili gjithmonë duhet të mbani mend është se kanceri i zorrëve i mesëm është shpesh e shërueshme. Mjeku juaj do të marrë parasysh shumë faktorë para se të marrë një vendim për të cilën trajtim për të caktuar ju. Këto përfshijnë faktorët në vijim: çfarë pjesë e trupit tuaj tronditur kancer sekondar; që ju ka marrë terapi ndihmës përpara; dhe gjendja e përgjithshme e shëndetit tuaj.


  Si me kimioterapi ndihmëse, në këtë rast, ju mund të caktojë të drogës 5FU. Ajo punon më mirë në qoftë se pacienti përdor atë në kombinim me vitaminë quajtur "acid folik".
  5FU medikament mund te administrohet direkt ose në formën e një injeksion në venë e parakrah ose në formën e një procesi të gjatë infuzionit intravenoz. Nëse drogës është hartuar në formën e një infuzion të gjatë, është e nevojshme të mbështetet në "linjës qendër" p.sh. linjë Hickman ose Portakat.
  Kjo linjë është një segment i tub fleksibël plastike e diametër të vogël, e cila është futur në venë kryesore dhe të sjellë në fushën e kafaz i kraharorit. Në një situatë të tillë ajo është lënë për të gjithë periudhën e trajtimit të synuar. Kjo thjeshton procesin e administrimit të një pacienti një drogë dhe eliminon ndjenjat e pakëndshme që shoqërojnë injeksione përsëritura.

  Para instalimit të linjave të japin pacientit një anestezi lokale ose të përgjithshme.


  Ky trajtim mund të merret pa një ndërprerje për disa muaj, sepse zakonisht ajo i jep efekte shumë të dobëta anësore.


  Studimet për të përcaktuar mënyrën më efektive të administrimit të pacientit 5FU drogës vazhdon.


  Ka disa mënyra për kimioterapi. Ajo mund të bëhet në një vit, kohëzgjatja e të cilave është zakonisht disa ditë. Ky kurs është një pacient në një mjedis spital. Gjatë periudhës së trajtimit duhet të pushoni të qëndrueshme periudhë disa javë, gjatë të cilit trupi i pacientit të kthehet në normale, duke u shpëtoj nga efektet anësore të trajtimit.

  Numri i kurseve që janë të ngarkuara çdo pacient varet nga lloji i kancerit të gjetur në një pacient, dhe reagimin e tij të drogës.


  Kimioterapia mund të kryhen në formën e injeksioneve javore mbi një bazë pacient i jashtëm.
  Efektet anësore  Droga që veprojnë në qelizat e kancerit në trup gjithashtu mund të çojë në një rënie të përkohshme në mirëmbajtjen e qelizave normale të gjakut. Kur këto qeliza të bëhet pak njeri është më i ekspozuar ndaj infeksionit dhe shpejt lodhur. Gjatë rrjedhës së kimioterapia në pacientët që marrin testin e rregullt të gjakut dhe nëse është e nevojshme transfuzioni i gjakut make ose injektohet antibiotikët për t'u marrë me një infeksion të veçantë.
  Efekte të tjera të mundshme anësore të kimioterapia përfshijnë vjellje dhe diarre. Një tjetër efekt anësor i kimioterapia është humbje e flokëve, por ajo është e pazakontë në rast të drogës, të emëruar me kancer të zorrëve. Disa droga të shkaktojë inflamacion të mukozës orale dhe formimin e një mëngjes të vogël. Është e rëndësishme për pije rregullisht gojën tuaj si ajo është e drejtë e shpjegoni me infermiere. Nëse nuk keni oreks, ju mund të zëvendësojë ushqim të rregullt pije ushqyese. Nëse mjeku të përzier mund të përshkruajnë ju antiemetic që dobësojnë këtë ndjenjë, dhe nganjëherë hequr krejt.


  Edhe pse këto efekte të padëshiruara është mjaft e vështirë për të lëvizshëm, ata zhduken menjëherë pas përfundimit të trajtimit.

  Nëse ju kanë rënë flokët, ato çuditërisht shpejt rriten përsëri përsëri. Shumë pacientë janë wigs, kapele ose shami derisa flokët rritet. Organizata BACUP publikoi një pamflet "Problemi i humbjes së flokëve dhe mënyrat për të zgjidhur atë", të cilat ju mund të gjeni të dobishme.


  Jo të gjitha kimikatet shkaktojnë të njëjtat efekte anësore në disa pacientë efektet anësore të drogës nuk do të ndodhin.


  Mjeku juaj do të paralajmërojë ju, çfarë probleme ju do të ngjarë të duhet të përballen për shkak të kalimit të kursit kimioterapeutik, nëse ata e bëjnë të ndodhë. Tregoni mjekut tuaj në lidhje me efektet anësore të tu zbuluar, sepse shumica e tyre mund të jetë dobësuar nga droga të veçanta.
  Kimioterapia vepron mbi ndryshme të mbushur me njerëz ndryshe. Shumë gjatë kursit të trajtimit mund të çojë një jetë normale, ndërsa të tjerët të gjejnë se ata janë shumë të lodhur dhe duhet të bëjmë gjithçka shumë ngadalë. A sa më shumë që ju mund të, dhe të përpiqet të mos tendosje.