Rose sëmundje të dashuruar apo Sporotrihoza


 • Faktorët e rrezikut
 • Manifestimi cporotrihoza
 • Metodat
 • Trajtim

 • Sporotrihoza - infeksion mikotik i këmbës kronik nënlëkurës shkaktuar nga kërpudhat Sporothrix schenckii dhe vijon me lëkurë dhe indin nënlëkuror; karakterizuar nga nyjet ulceration përgjatë enëve limfatike, nuk është shkatërrimi më pak e muskujve, kockave, organeve të brendshme dhe të sistemit nervor.

  Kërpudhat izoluar nga toka, të kalbur mbeturinat dhe sipërfaqësore bimë organike (p.sh., spikes u ngrit). Sëmundja ndodh pas gjetjes kërpudhat mbi plagët në lëndimeve të ndryshme, më e zakonshme në mesin e punëtorëve të bujqësisë dhe cirk amator.


  Faktorët e rrezikut

  Nuk janë faktorët e rrezikut

 • Njerëzit e lidhur me kujdesin për bimët
 • Duke punuar me sanë apo duke përdorur pajisje të kopshtarisë
 • Pets (lëndët e njohura të infeksionit në macet lëndimit)
 • Mungesës së imunitetit
 • Alkoolizëm

 • Manifestimi cporotrihoza

  Lezione të vendosura në kisyah, këmbët, krahët dhe fytyrën. Nga momenti i gjetjes të zabolevniy (periudhën e inkubacionit) eshte nga 1 në 12 javë. Nodules pak rozë celular pa dhimbje nënlëkurore, të cilat gradualisht rrit në përmasa mbi menutë kohës dhe formon një ulçerë - para atje. Pas disa ditë ose javë të nodules nënlëkurës zbuluara përgjatë enëve limfatike.


  Mund obrazovyvatsya abscese të shumta në të gjithë trupin.

  Mund porazhatsya frymëmarrjes (kollë duket, nuk është nyja limfatike afër pneumoni bronkiale ndodh), eshtra dhe nyje (ind i prekur dhe palca e eshtrave - osteomielit, artrit - artrit) ose në disa raste, lezionet e meninges - meningjit kronike limfositike.


  Metodat

  Studimi i%
  D0? Spolzovanye mikroskop
  pështymë / shtyer bronchoalveolar, gjak, shkarkimin purulent, pjesë të indeve të sëmura

  Diagnoza Kulturore i materialit fidanor (pështymë / shtyer bronchoalveolar, gjakut, shkarkimit purulent, copë indet e prekura).

  Mbjellja apo metodë kulturë. Kjo metodë në diagnostikimin laboratorik është konsideruar "më-më". Megjithatë, ajo është quajtur standard ari. Kuptimi i tij është që mediat të veçantë të kulturës të përshtatshme për rritjen e mikroorganizmave ndodhur në materialin e pacientit. Pas një ditë në substrate lëndë ushqyese në rritje koloni e mikrobeve. Pas 7-10 ditësh, kur numri i baktereve rritet, laborator duket se infeksionit "rritur". Në pamjen, ngjyra, cilësi dhe formë kolonitë që mund të identifikojë me saktësi patogjen.

  Ekzaminim histologjik copë e indeve të dëmtuara. Histologjike studim - studimi i indeve për të zbuluar ndryshimet specifike për patogjen.  Radioskopi dhe radiografi e përllogaritur e gjoksit për të përcaktuar praninë e mushkërive, kockave dhe të përbashkët (me lezione korresponduese).

  Bronchoscopy marrjen mikroskopik bronchoalveolar shtyer dhe hulumtim kulturor. Bronchoscopy - Ekzaminimi i laring, trake dhe bronke brendësi me një pajisje të veçantë optik - bronchoscope (një të gjatë, tub fleksibel me sistemin optik elastik) që është futur përmes hundës (nganjëherë nëpërmjet gojës), zakonisht i ulur nën anestezi lokale.


  Trajtimi Sporotrihoza

  Agjentët antifungal për përdorim sistematik brenda.

  Nëse nuk arrin trajtim, trajtimi i mushkërive proceseve 6-12 muaj të terapisë mund të kërkojnë trajtim kirurgjik.

  Çdo dëmtim i eshtrave të hequra fosil mbetet në lezionet e indeve të eshtrave dhe të lezioneve të palcës kockore në nyje - zonat membranat e nyjeve të infektuar.

  Parandalim

 • Mbrojtja kundër lëndimeve të lëkurës gjatë punës kopsht.
 • Masat paraprake kur kanë të bëjnë me materiale të infektuar (, punonjësve të laboratorit mjekësore).
 • Zëvendësimin në kohë të rritet druri në miniera, etj