Kimioterapia ushqim


 • Veçori dietë gjatë kimioterapi
 • Pirja e alkoolit gjatë kimioterapi
 • Vlera e ushqimit dhe vitaminë shtojcave për kancer

 • Veçori dietë gjatë kimioterapi

  Gjatë kimioterapia e një rëndësie të madhe për të ushqyerit e mirë. Dieta duhet të jetë e balancuar dhe për të siguruar futje e raportit optimal të proteinave, yndyrave, karbohidrateve, vitamina dhe minerale. Ushqim i tillë i lejon trupit për të rezistuar me sukses infeksionet, përshpejton restaurimi i qelizave të indeve normale janë dëmtuar si pasojë e efekteve anësore të kimioterapisë.

  Dieta duhet të jetë e kalori të mjaftueshme për të parandaluar humbje peshe gjatë trajtimit. Gjatë kësaj periudhe, ushqimi duhet të jetë e ndryshme dhe përfshijnë produkte të qumështit, mish, peshk, drithëra të ndryshme, bukë, perime dhe fruta. Përveç kësaj, disa pacientë rekomandohet pirë shumë lëngje për të parandaluar ose lehtësuar efektet anësore të drogës anticancer në fshikëz dhe veshkat.

  Pacientët zakonisht janë të vetëdijshëm se gjatë kimioterapi duhet ushqyer plotësisht. Megjithatë, ky ushqim nuk është gjithmonë e mundur, si pasojë e efekteve anësore të drogës anticancer, oreks gjatë trajtimit të reduktuar në mënyrë të konsiderueshme ose plotësisht mungon.


  Shpesh një pengesë për të ushqyerit e mirë është tilla shfaqje efekte të padëshiruara anësore të trajtimit të tilla si të përzier dhe dëmtimin e mukozës orale. Shumë pacientë oreks mund të shoqërohet me humor negative.

  Në rast se oreksi është e reduktuar ose mungon, pacienti mund të përdorni udhëzimet e mëposhtme:

 • hani pak kur ajo dëshiron të, gjatë kimioterapia nuk duhet të ndjekin parimin e rregullta tre vakte
 • shpesh të bëjë ndryshime në dietë të zakonshme, të përfshijë atë në enët e reja
 • ndryshoni ushqimet e zakonshme situatën, të tilla si drekë në një dhomë tjetër ose në një dritë të ndryshme
 • ecin para ngrënies, si pas një shëtitje mund të jetë e urisë
 • kombinuar ushqim me socializing me miqtë apo të afërmit nëse ushqimi një person është i vetëm, ju duhet të merrni larg, dëgjoni radio apo shikuar TV

 • Pirja e alkoolit gjatë kimioterapi

  Oreksi i përmirësuar mund të kontribuojë një sasi të vogël të verës të lehta. Megjithatë, të jenë të vetëdijshëm se bashkëveprimi i alkoolit me drogës anticancer mund të reduktojë efikasitetin e tyre dhe për të rritur efekte anësore. Për këtë arsye, gjatë periudhës së kimioterapia, shumica e pacientëve të duhet për të eliminuar pothuajse tërësisht konsumin e alkoholit.

  Në qoftë se ju të kërkuar për të rritur oreksi pirë disa verë ose birrë, ju duhet të para-konsultoheni me mjekun tuaj.


  Vlera e ushqimit dhe vitaminë shtojcave për kancer

  Është e njohur se asnjë dietë nuk mund të parandalojë zhvillimin e tumorit. Si për të modës tani shtesa, të cilat përfshijnë disa substanca biologjikisht aktive, elementët gjurmë dhe vitamina, përdorimi i këtyre aditivëve në asnjë mënyrë nuk mund të zëvendësojë trajtimet tradicionale të tumoreve.

  Trajtim tradicional i tumoreve oncologists kryera nga spitalet shumë të specializuara. Efektiviteti i metodave të ndryshme të trajtimit të tillë testuar në mënyrë të përsëritur në provat klinike të kryera në përputhje me standardet dhe rregulloret ndërkombëtare.

  Ndërkohë, efektiviteti i çdo ushqim shtues në drejtim të testeve të tilla për t'u përcaktuar. Prandaj, ndërsa kimioterapia nuk ka marrë ndonjë shtesë pa e parë duke folur me mjekun tuaj.

  Informacion nga artikullit "Si të sillemi gjatë kimioterapi"