Format e sëmundjes hemolitik të porsalindur


 • Sëmundja hemolitike e fetusit
 • Forma anemik
 • Forma ikterik
 • Formulari i fryrë


 • Sëmundja hemolitike e fetusit

  Getting në gjakun e fetusit, antitrupat Rh imunitar të reagojë me qelizat Rh-pozitive e saj të kuqe të gjakut (reagim "antigjenike - antitrupave"), duke rezultuar në shkatërrimin (hemolizës) e qelizave të kuqe të gjakut dhe zhvillon sëmundjen hemolitike e fetusit (HDN). Shkatërrimi i qelizave të kuqe të gjakut të çon në anemi (reduktim i hemoglobinës) në fetus dhe dëmtimit të veshkave të tij dhe tru. Që qelizat e kuqe të gjakut shkatërrohen vazhdimisht mëlçisë fetusit dhe mërzi janë duke u përpjekur për të përshpejtuar zhvillimin e qelizave të reja të kuqe të gjakut, duke rritur në madhësi.

  Manifestimet kryesore të sëmundjes hemolitik e fetusit është zgjeruar mëlçisë dhe shpretkë, duke rritur numrin e lëngut amniotik, trashje placental. Të gjitha këto shenja janë zbuluar nga Ultrasonografi gjatë shtatzënisë.

  Në rastet më të rënda, kur mëlçisë dhe shpretkë nuk mund të përballen me ngarkesën, aty vjen një anoksi fortë, rezultate hemolitike sëmundje në vdekjen e fetusit në faza të ndryshme të shtatzënisë. Shumica konflikt Rh manifestuar pas lindjes, ndihmoi marrjen e një numri të madh të antitrupave në gjakun e një foshnje në shkelje të integritetit të enëve të gjakut të placentës.


  Sëmundja hemolitike manifestohet me anemi dhe verdhëz foshnjat.


  Varësisht nga ashpërsia e sëmundjes hemolitik ka disa forma.  Forma anemik

  Forma anemik i këtij kursi më beninje klinike të sëmundjes hemolitik të porsalindur. Manifestuar në lindje apo gjatë javës 1 e anemisë jetës, e cila është e lidhur lëkurë të zbehtë. Të rritur madhësinë e mëlçisë dhe shpretkës janë ndryshime të vogla në rezultatet. Gjendja e përgjithshme e foshnjës u ndërpre, rezultat i këtij kursi të favorshme sëmundjes.  Forma ikterik

  Verdhëza është forma më e zakonshme e sëmundjeve të mesme të rënda hemolitik të porsalindur.

  Manifestimet e saj kryesore janë verdhëz herët, anemi dhe rritjen e madhësisë së mëlçisë dhe shpretkës. Përkeqësohet gjendja fëmijën në akumulimin e produktit avari e hemoglobinës - bilirubin: fëmija bëhet i fjetur, të vë në gjumë, ai frenohet reflekset fiziologjike, ulur tonin e muskujve. Pas 3 - 4 ditë pa nivel të trajtimit të bilirubin mund të arrijnë numrat kritike, dhe pastaj mund të shkaktojë simptoma kernicterus: qafë e ngrirë kur fëmija mund të anim kokën përpara (përpjekje për të sjellë mjekër në gjoks të pasuksesshme, të shoqëruar nga qarë) konfiskimet, sytë të gjerë të hapur, ylli Scream.

  Deri në fund të javës 1 mund të zhvillojë një sindrom i stagnimit të biliare, lëkura bëhet ngjyrë të gjelbër, feces zbardhur, urina errësohet në përmbajtje të gjakut të bilirubin.
  Formë ikterik e tension-lloj dhimbje koke është i shoqëruar me anemi.  Formulari i fryrë

  Formulari i fryrë - version më e vështirë e sëmundjes. Në zhvillimin e hershme të konfliktit imunitar mund të ndodhë dështim. Me progresion të sëmundjes në utero masiv hemolizës - erythrocytolysis - çon në anemi të rëndë, hipoksi (mangësi oksigjen), çrregullime metabolike, reduktimin e proteinave në gjak dhe indeve edemë. Fruta lindur në gjendje kritike.

  Fabrics fryrë në zgavrat e trupit (gjoks, barkut) fluide akumulon. Lëkurë e ashpër i zbehtë, i ndritur, verdhëz është i dobët. Këto foshnja janë të ngadaltë, tonin e muskujve në reflekse të reduktuara ndjeshëm shtypur.


  Mëlçisë dhe shpretkë u rritën në mënyrë të konsiderueshme, një bark të madh. Dështim i rëndë kardiopulmonar.

  Informacion nga Anastasia artikull Hvatovoy "rezus konfliktit: Probleme dhe Zgjidhje"