Format e amiloidosis


 • Formon trupin plagë me amiloidosis
 • Features amiloidosis primar
 • Karakteristikat e amiloidosis mesme
 • Amiloidosis Family
 • Beta-2 mikrohlobulinovyy amyloidosis
 • Amiloidosis lokal

 • Formon trupin plagë me amiloidosis

  Amiloidosis - një grup i sëmundjeve që ndodhin shkak të depozitimit të proteinave të caktuara (proteinat), quajtura amiloide në indet e ndryshme. Proteina amyloid mund të mblidhen në zona të lokalizuara dhe të mos dëmtojë indet e trupit. Kjo formë e amiloidosis është quajtur amyloidosis lokalizuara.

  Amiloidosis, e cila prek indet e trupit, të quajtur amyloidosis përgjithshëm.

  Amiloidosis Total mund të shkaktojë ndryshime të rëndësishme që mund të ndodhin në realitet në çdo organ të trupit.

  Amiloidosis mund të ndodhë vetëm ose "dytë" si rezultat i një sëmundje, përfshirë mielomës komplekse, infeksione kronike (si tuberkulozi ose osteomielit), ose sëmundjet kronike inflamatore (të tilla si artriti reumatik dhe ankylosing spondylitis). Përfundimisht amiloidosis gjithashtu mund të përhapur në pjesë të caktuara të trupit. Një formë e tillë e lokalizuar e amiloidosis bën komplikime të përbashkëta në pjesë të tjera të trupit. Proteine, e cila është e depozituar ne trurin e pacientëve me sëmundjen Alzheimer, nje forme e amiloid.


  Amiloidosis Total klasifikohet në tre lloje kryesore, të cilat ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme nga njëri-tjetri. Ka një kod të përbërë nga dy letra që fillojnë me shkronjën A (amiloidosis). Letra e dytë e kodit tregon proteina që është depozituar në indet e një lloji të caktuar të amiloidosis. Aktualisht dalluar amiloidosis primare (AL), amiloidosis dytësor (AA) dhe trashëgimore (Attray).

  Përveç kësaj, forma të tjera të amiloidosis përfshijnë beta-2 amiloidosis mikrohlobulinovyy dhe amiloidosis lokalizuara.


  Features amiloidosis primar

  Amiloidosis primar ose AL, ndodh kur qeliza special i palcës kockore (qeliza plazmatike) papritmas prodhon pjesë të lartë të proteinave të quajtur zinxhirëve të lehta.

  Depozitat në indet e njerëzve me amiloidosis primar është proteina AL. Amiloidosis primar mund të ndodhë me kancerin e qelizave të plazmës në palcën e eshtrave të quajtur mieloma e komplikuar. Amyloidosis primar nuk lidhet me sëmundje të tjera, por ajo është - një sëmundje që zakonisht kërkon kimioterapia. Disa studiues kanë treguar përfitimin e transplantimit qelizave embrionale si një metodë të trajtimit të amiloidosis primar.


  Karakteristikat e amiloidosis mesme

  Kur a amyloidosis sekondar si rezultat i një sëmundje, siç%
  D0? Ak, të tilla si mielomës komplekse, infeksione kronike (si tuberkulozi ose osteomielit) ose sëmundjeve kronike inflamatore (p.sh., artriti rheumatoid dhe spondylitis Spondylitis), nje gjendje e quajtur amiloidosis sekondar ose AA.

  Amyloid pëlhurë që është depozituar në amiloidosis mesme, proteinat quajtur AA. Trajtimi i burrave me amiloidosis të mesëm ka për qëllim trajtimin e shkaqeve të sëmundjes çdo pacient individual.


  Amiloidosis Family

  Amiloidosis Family, ose Attray është një formë e rrallë e amiloidosis trashëguar. Arsimi amyloid në amiloidosis trashëgimore të përbërë nga transtiretina proteinave apo TTP, i formuar në mëlçi. Amiloidosis Family quajtur autosomal dominuese në terma gjenetike. Kjo do të thotë se fëmijët e lindur nga prindërit me amiloidosis, ka një shans 50% e trashëguar sëmundje.


  Beta-2 mikrohlobulinovyy amyloidosis

  Beta-2 mikrohlobulinovyy amiloidosis ndodh kur pacientët i nënshtrohen dializë fillojë depozitave amiloide. Depozitat amyloid janë të përbërë nga beta-2 proteina mikrohlobulinovoho dhe shpesh janë gjetur në afërsi të nyjeve.


  Amiloidosis lokal

  Shumë forma të amiloidosis lokale është rezultat i depozitave amyloid në fusha të veçanta të trupit, dhe dallohen nga format e zakonshme të amiloidosis që mund të gjenden në të gjithë trupin. Depozitat amiloidoznye lokale mund të gjenden në tru për shkak të sëmundjes Alzheimer. Me moshën, amyloid mund të prodhohen në vend dhe grumbullohen në inde të ndryshme.

  Informacion nga artikullin "amiloidosis"