Phobias e shoqërisë moderne


 • Phobias e shoqërisë moderne
 • Jo një frikacak, por unë jam i frikësuar fobi
 • Frika ekzotike
 • I famshëm dhe frikacak

 • Phobias e shoqërisë moderne

  Në tetor është Dita Botërore e Shëndetit Mendor. Sot, sipas OBSH-së, sëmundjet mendore ndikon më shumë se 450 milion njerëz në mbarë botën. Në vendet perëndimore, çdo person i shtatë vuan nga paranoja apo skizofreni ose, ose të prirur për të depresionit dhe alkoolizmit. Ekspertët parashikojnë se nga 2020, çrregullime mendore do të përfshihen në globale top pesë sëmundje-udhëheqësit.

  Në në spitale me sëmundje mendore dhe drogës trajtohen çdo vit gati 8 milionë njerëz.

  Kjo është më shumë se 5% të popullsisë së përgjithshme. Përveç kësaj, tre nga 100 banorëve të vuajnë "të vijës kufitare" çrregullimeve - neurozë dhe reagimet neurotike.

  Kini frikë shumë "të rinj" psikologët vërejtura. Sipas drejtorit të Qendrës së Kërkimeve Shtetëror për Social dhe Psikiatria Ligjore. Tatyana Dmitrieva serb, në 95% me aftësi të kufizuara nga sëmundje mendore - njerëz të rinj se 40 vjet. Përveç kësaj, britanik i themeluar profesionistë për të zotëruar frika ishin njerëz me një IQ të lartë. Më parë këtë trend nuk është gjurmuar.

  Gjatë 10 viteve të fundit numri i phobias në botë është rritur nga 300 në 1030. Pra, çfarë kemi?


  Kosmikofobiyu - frika e fenomeneve kozmike, kiberfobiyu - frika e kompjuterit (kryesisht ka të bëjë me të moshuar), prosofobiyu - frikën e progresit hellenolohofobiyu - frika e termave shkencore, erhofobiyu - frika e punës dhe verminofobiyu - frika e mikrobeve, falakrofobiyu - frikë rritet tullac, ritifobiyu - frika e rrudhave, dysmorfofobiya - frikë shëmtinë e trupit të tij, osmofobiyu - frika e aroma natyrore të trupit të tij, obezofobiyu -...... frikë roztovstity dhe t d, dhe t e, dhe kështu me radhë d ..

  Është e habitshme se frika më e zakonshme - frika nga metro - atje nuk po vjen në qytet të madh, por vendasit janë pothuajse përditë poshtë në tokë.

  Në veçanti, ky kamzhik kanë tendencë për pothuajse 10% e Muscovites. Por këtu është paradoks: që ata të udhëtojnë në mënyrë të sigurtë në makina me shoferët e papërvojë dhe rrugë e keqe.


  Jo një frikacak, por unë jam i frikësuar fobi

  Sipas OBSH-së, 5.7% e popullsisë vuajnë nga depresioni phobic. Phobias mund të jetë (frika nga lartësitë - aeroakrofobiya, hapësirat e mbyllura - claustrophobia, vdekja - ujë tanatofobiya - frikë nga uji, merimangat - arahnefobiya plakje - Gerontophobia) thjesht dhe absolutisht e pabesueshme dhe e palogjikshme, për shembull, frika e dëgjuar lajme të mira (evpofobiya).

  Sot ka disa qindra phobias. Midis tyre - frika për të menduar e emrit të parave.

  Në një moshë të progresit phobias veçanërisht të njohura janë të shkaktuara nga pajisjet teknike, duke përfshirë - telefon celular. Disa njerëz pretendojnë se thirrja e supozuar të dëgjuar një telefon celular, ndërsa ulur në një koncert ose ndërsa po ngiste një makinë, kur në fakt pajisja nuk ka rrjet apo edhe jashtë. "Thirrja Ghost" bëhet fobi kronik, i quajtur "thirrje mania".


  Ka të tjerë, frika më pak ekzotike

  Këtu janë disa prej tyre:

  Ablutophobia - Frika e larjes dhe të trajtimit të ujit.

  Alliumofobiya - Frika e hudhër.

  atazahorafobiyu - Frika e duke u vënë re.

  Apopatofobiya - Frika ngulët për të shkuar në tualet.  Bazofobiya - Frika nga këmbë.

  Brontofobiya - Frika e bubullimë.

  Laterofobiya - Gënjeshtër Frika nga njëra anë, shpesh - në të majtë.

  Metrofobiya - Frika ngulët e poezisë.

  Pohonofobiya - Frika nga mjekra.

  Rabdofobiya - Frika e duke u rrahur.

  Sinofobiya - Frika e kineze.

  Spektrofobiya - Frika nga pasqyra.

  Ereytofobiya - Frika skuqem.

  Fobofobiya - Frika nga frika.


  I famshëm dhe frikacak

  Napoleon Bonaparte ishte hippofobiey sëmurë (frika nga kuajt), leykofobiya komplikuar (frika nga e bardhë). Si atëherë për të shpjeguar faktin se në shumë piktura e Napoleonit përshkruar hipur mbi një kalë të bardhë nuk është e qartë. Është e njohur se kali i bardhë stallat kurrë Bonaparte kishte.

  Kryekomandant Joseph Stalin vuajtur dhe aviafobiya (frika nga fluturonte në një aeroplan). Si komandant i përgjithshëm, ata kurrë nuk kanë qenë në front, dhe konferenca e paqes në Potsdam udhëtuar me tren, i cili u ruajtur nga 17 000 ushtarëve të NKVD dhe 8 trena të blinduara.

  Vuan një fobi të ngjashme dhe presidentin e Koresë së Veriut Kim Jong Il. Ne e dimë se Kim të gjitha mënyrat e transportit preferon trenin e vet të blinduar. Sipas dëshmitarëve, avioni fluturojnë Kim frikë.

  Artist Mikhail Vrubel u prirur kalihinefobii (frika nga gratë që ai i pëlqente).
  Si një student i prerë gjoksin e tij me thikë pas një romance të dështuar.

  Prandaj helmet aktor Cruise peladofobiya jeta (frika nga baldness) dhe ommatofobiya (frika nga syri i keq), dhe homologu i tij Kim Basinger nuk tolerojnë të huaj prek (afenfosmofobiya), duke e bërë për muaj jashtë shtëpisë.