Aktiviteti fizik bën të kancerit të gjiritDeri kohët e fundit, roli i aktivitetit fizik në zhvillimin e kancerit ka qenë e paqartë. Paidentifikuar ishin lloje të mbrojtjes së kancerit të varet nga vetë njerëzit.

Tani përgjigjur këtyre pyetjeve të marra nga studimet Mari.

Këto studime janë dizajnuar dhe zbatohen në Cancer Research Center gjermane dhe në Spitalin Ndërkombëtar Hamburg Eppendorf ,. Ata janë udhëhequr nga Jenny Chan dhe Karen Cloud Shteyndorf. Ata kishin një eksperiment të madh, i cili përfshinte anketave dhe studim biokimike të llojeve të tumorit. Ajo u ndoq nga 3,464 gra, pacientët e kancerit të gjirit dhe 6,657 gra të shëndetshme të moshës 50-74 vjet.

Për krahasim gjithashtu kryer një studim të grave të 30 deri në 49 vjet.

Rezultatet treguan qartë se gratë e shëndetshëm janë më aktive. Nëse një grua është duke ecur pas menopauzës, rreziku i zhvillimit të kancerit të gjirit në e saj reduktohet nga një e treta në krahasim me ushtrohet pak.

Duhet të theksohet se ulja e rrezikut të sëmundjes nuk kërkon ushtrim të rëndë apo vizita të rregullta sallë gjimnastikor. Studiuesit morën në konsideratë ngarkesa të tilla si kopshtin e kujdesit, ecin të paktën 2 orë në ditë, ose çiklizmit për vetëm një orë. Këto janë llojet e aktivitetit fizik të bëjë të mundur për të mbrojtur veten e tyre në mënyrë efektive.


Fizikisht, studiuesit konsideruar gratë joaktive paguhen më pak se gjysmë ore ecën në ditë. Pastaj shkencëtarët e interesuar në atë që llojet e kancereve të përshtatshme për të ndikimit të tillë. Ata identifikuan disa prej këtyre llojeve. Burimi kryesor për kancerin e gjirit ishin tumoret beninje që janë të ndjeshëm ndaj hormoneve femërore - estrogjenit dhe progesterone. Nëse ky sensibilitet është zhvilluar, tumor mund të jetë i keq. Kështu ka 62,5% të të gjithë kancereve të gjirit. Dhe kjo është kundër rrezikut të zhvillimit mund të merrni stërvitje të shpëtoj ose ajër të pastër. Tumoret beninje në raste të tilla nuk janë të ndjeshëm ndaj hormoneve.

Interesante, efekti i ka hequr të rrezikut nga kjo sëmundje e tmerrshme që kërcënon shumë gra, pavarësisht nga pesha e trupit ose të marrjes të ushqimit. Kjo është për shkak se ulja e rrezikut të sëmundjes është në mekanizmin hormonal, dhe nuk varet nga fizikun dhe zakonet dietik. Megjithatë, jeta aktive pas menopauzës është e dobishme jo vetëm për të hequr qafe të kancerit, por edhe për të forcuar joints, sistemin kardiovaskular, përmirësimin e sistemit nervor dhe të kujtesës.

Lajme përgatitur në faqen www.eurekalert.org