Mëlçia fibrozë


 • Manifestime të fibrozës së mëlçisë
 • Diagnoza e fibrozës së mëlçisë
 • Trajtimi i fibrozës së mëlçisë
 • Rekomandimet për pacientët me fibrozë të mëlçisë

 • Gjatë fibrozë zakonisht i referohet akumulimin e fijor (mbresë) indet e ashpër në mëlçi. Dhëmbëza është një reagim normal për lëndim, por në fibrozë proces shërimi ind është ndërprerë. Kur qelizat normale të mëlçisë janë të dëmtuara për shkak të infektimit me virus, abuzimit të alkoolit, ekspozimi ndaj substancave toksike, lëndime fizike apo faktorëve të tjerë, ata janë zëvendësuar me qeliza mbresë dhe mëlçisë fillon të punojë më pak.


  Manifestime të fibrozës së mëlçisë

  Në fazat e hershme të fibrozës së mëlçisë është relativisht e mirë, sepse vetëm pak njerëz të vëreni se diçka është e gabuar.

  Ata mund të ndjehen lodhje konstante, vini re se pas ndikim të vogël në lëkurë duket bruised. Pak e lidh atë me sëmundje të mëlçisë. Megjithatë, si shkatërrimi vazhdon mëlçisë, ind mbresë rritet dhe bashkon me plagët ekzistuese, funksioni i mëlçisë shkelur. Në fund të fundit, mëlçisë është aq zarubtsovannoy ajo e pengon rrjedhjen e gjakut nëpër ajo në thelb redukton punën e saj.


  Diagnoza e fibrozës së mëlçisë

  Faza e hershme e fibrozë është e vështirë për të zbuluar për shkak se ajo shpesh ndodh pa asnjë simptomë. Për diagnoza e sëmundjes merren gjakut dhe urinës testeve, kryhet ultratinguj e mëlçisë.


  Aktualisht, metoda më e mirë e përcaktimit fazën e sëmundjes është konsideruar një biopsi mëlçisë. Një mostër e vogël e indeve të mëlçisë së treguar në një gjilpërë të veçantë është e përzier me një ngjyrë të veçantë dhe të ekzaminohen me mikroskop. Për të monitoruar përparimin e sëmundjes dhe për të reaguar ndaj ndryshimeve në përsëritje biopsi është e rekomanduar çdo 3-5 vjet.


  Trajtimi i fibrozës së mëlçisë

  Më parë ishte menduar se fibrozë është e pakthyeshme, por studimet e fundit kanë treguar se zhvillimi i fibrozë mund të ngadalësohet, u ndal, dhe në disa raste edhe të eleminuar sëmundjen tashmë ekzistuese të mëlçisë.

  Metoda kryesore për trajtimin është për të mbrojtur të mëlçisë nga efektet negative: trajtimin e hepatitit viral, duke shmangur alkoolit, etj

  Drogë që ndihmojnë mëlçinë dhe të reduktuar inflamacion përdoren gjithashtu.


  Rekomandimet për pacientët me fibrozë të mëlçisë

  Në trajtimin e fibrozës së mëlçisë luan një rol të rëndësishëm sjelljen e pacientit. Prandaj është e nevojshme që të respektojnë udhëzimet e mëposhtme:

 • Ushtrimi rregullisht.
 • Mëso për të menaxhuar stresin.
 • Ndiqni një dietë të shëndetshme të ekuilibruar që ofron një sasi të vogël të yndyrës dhe kripës, një numër i madh i produkteve të bazuar në grurë wholegrain dhe proteina të mjaftueshme. Proteinat gjenden në mish, pulë, gjeldeti, djathë, arra dhe fasule.
 • Mos përdorni drogë.

 • Mos pini alkool ose të paktën të reduktuar konsumin e tyre.
 • Kur ju merrni recetë ilaçe ju, thjesht ndiqni mjekun.
 • Të jenë shumë të kujdesshëm në qoftë se edhe ju keni marrë drogë recetë pa një recetë, medikamente me recetë të mjekut, herbs, drogës dhe / apo alkoolit.
 • Shmangni lëngjet toksike dhe avujt e tyre, të tilla si tretës dhe bojëra, pesticideve; kur punojnë me këto substanca të mbuluar lëkurën tuaj, veshin doreza mbrojtëse dhe një maskë, punojnë në një dhomë të ventiluar.
 • Pyesni mjekun tuaj ju caktojnë një vaksinimi kundër hepatitit B.
 • Informacion nga artikullin "Çfarë është fibrozë?"