Pheochromocytoma si ndodh


 • Informacione të përgjithshme rreth pheochromocytoma
 • Llojet feohromotsytom

 • Informacione të përgjithshme rreth pheochromocytoma

  Feohromotsitoma - një tumor hormone aktive. Pheochromocytoma, i njohur gjithashtu si Hromafyni tumor dhe shpesh ndodhin në shtresën cerebrale e gjëndra veshkave. Nga pheochromocytoma veshkave formuan të ashtuquajturat qelizat chromaffin, i quajtur pheochromocytoma ose parahanhlioma vnenadpochechnikovymi.

  Pheochromocytoma mund të ndodhë në çdo moshë, por shpesh midis adoleshencës dhe moshës madhore, burrave dhe grave (më shpesh).
  Shkaqet shkenca ende i panjohur, por besohet natyrën gjenetike të pheochromocytoma.  Një tipar i shpeshtë i sëmundjes është hipertension, më shumë se gjysma e të paturit paroxysms e hipertensionit apo krize, shpesh të ndritshme dhe të rëndë.
  Janë çrregullime thelbësore metabolike, duke përfshirë karbohidrate dhe proteina, dhe funksionale pankreasit statusit dhe gjëndra tiroide.

  Tumor zakonisht lokalizuar në një prej gjendrave te veshkave, është beninje. Në pacientët e rritur me tumore të njëanshme kanë më shumë gjasa për të zhvilluar kryesisht e drejtë. Më pak i zhvilluar proces i dyanshëm dhe tumor gjendet jashtë gjëndra veshkave. Pheochromocytoma mund të arrijnë madhësi të mëdha (më shumë se 3 kg), por shumica e tyre kanë një masë prej më pak se 100 gram dhe një diametër prej 10 cm.


  Më pak se 10% janë malinje.
  Llojet feohromotsytom

  pheochromocytoma dallohen nga lokacioni:

 • Familjare pheochromocytoma - pheochromocytoma shpesh bilateral i veshkave ndodh në kombinim me çrregullime të tjera (të tilla si të shumëfishtë neoplasia endokrin - MEN tipit II).
 • Pheochromocytoma Vnenadpochechnikovye. Pesha - 20-40 g, diametër më pak se 5 cm Shumica e tyre janë të vendosura në zgavrën e barkut.. Kur vend vnenadpochechnikovoy shënuar prodhimin avantazh norepinephrine, manifestohet bradycardia, rrit systolic dhe presion diastolic gjakut.
 • Me lokalizimin në pheochromocytoma veshkave palcë shënuar prodhimin e tepërt adrenalin, i shoqëruar nga dridhje, eksitim emocional, nxënësit Dilated, takikardi, hiperglicemi, rrit presionin e gjakut systolic.

  Pheochromocytoma, të lokalizuara në mur fshikëz, duke shkaktuar sulmet tipike gjatë urinimit.
  Ka dy lloje të tumoreve: tumor që prodhon adrenalin dhe tumor prodhon norepinephrine. Natyra e hipertensionit janë të ndarë në forma: konvulsiv (70%), i përzier i përhershëm.

  Përhershëm dhe të përziera - një sëmundje është e bazuar në lirimin e substancave fiziologjikisht aktive catecholamines, i shoqëruar nga dridhje, hipertension, djersitje, takikardi.

  Formë konvulsiv - tregon e shfaqjes së krizave hypertensive në sfondin e presionit normal apo të lartë të gjakut. Konvulsiv opsion pheochromocytoma - hipertension akute, e cila është karakterizuar nga një rritje e papritur në presionin e gjakut dhe reduktimin e saj.

  Në pacientët të zhvillojnë hypertrophy majtë ventricular nga njëra anë, nga ana tjetër - degjenerimin e miokardit, një ndërlikim i shpeshtë është dështimi congestive zemrës. Frekuenca e krizave hypertensive ndryshon nga një herë në muaj për të 12-13 herë në ditë, rrit me kohëzgjatjen e sëmundjes.

  Forma pheochromocytoma hipertensionit konstante (pa krizave) është më pak e zakonshme. Për formën e qëndrueshme ngjan hipertensionit malinje, me komplikime të saj - nephrosclerosis, sklerozë koronare të enëve të gjakut dhe cerebrale, infarkt miokardi. Pacientët me këtë formular (10%) do të mund të zhvillojnë diabet.

  Sëmundje asimptomatike janë të rralla, kjo formë e tumorit nuk ka aktivitet të rënda hormonal.

  Disa pacientë në situata të vështira (lindjes, traumat, kirurgji) zhvillon shok ose për pamjaftueshmëri akute veshkave.

  Në mikroskop dalluar mes (malinje) pheochromocytoma të pjekur dhe të papjekur.

  Opsionet beninje të ndryshme feohromotsytom madhësi të vogël. Diametri i tyre më i madh se 5 cm, pesha -. 90-100 m Ato karakterizohen nga një rritje e ngadaltë, elemente kapsulë tumor nuk mbin, zakonisht - i njëanshëm. Megjithatë, madhësia e vogël nuk e përjashton natyrën malinje e rritjen e tumorit.

  Pheochromocytoma malinje (feohromoblastomy) është shumë më i madh në diametër 8-30 cm dhe peshon 2 kg apo më shumë, shpesh bilateral, të shumta.

  Metastases feohromoblastom mund të manifestuar veten për shumë vite. Shumica tumoret e lokalizimit veshkave kombinuar me zhvillimin masiv të indit dhjamor kafe, më shpesh gjenden në hapësirën retroperitoneale. Tumoret e mëdha compressing disa organeve të brendshme, duke shkaktuar ndryshime të qenësishme në hipertension.

  Informacion nga neni "pheochromocytoma."